szczaw napisał(a):SebastianM napisał(a):Na Węgrzech radzę uważać, bo nawet nie wiesz, kiedy ci fotkę strzelą , a karzą równo. W zeszłym roku mnóstwo ludzi z forum dostało mandaty. Czy przekroczysz o 20 km, czy o 40 km jesteś lżejszy o ponad 400 PLN. Mi przyszło 105 km/h na 90 , czyli przekroczyłem o 25 km/h i ponad 400 PLN. Nie ma żadnego oznakowania, że mierzą. W tym roku przez Węgry ze spokojem pojadę.
czy możesz napisać , gdzie można spotkać policjantów , lub czy masz namiar gdzie takowe maszynki i Panowie wyłapują? będę wdzięczny , jadę od Miszkolca , Budapeszt , Letenye.
SebastianM napisał(a):robertms napisał(a):SebastianM napisał(a):Wszędzie możesz dostać fotkę, nie ma reguły. Ja dostałem poza terenem zabudowanym, na 90, na prostym odcinku drogi (podejrzewam, że wyprzedzałem wtedy) ale ludzie dostawali z autostrady, z miejscowości. Poszukam przed wyjazdem jakiejś app węgierskiej, może jest takowa. W Niemczech używam Blizzer, w Polsce Janosika, może i Węgry mają coś podobnego?..
Na innym watku, #Kowal38 zamiecil fotke takiego mandatu, ale wynika, ze w jezyku węgierskim - znasz węgierski?
Czy jest jakies plus-info po polsku?
Tak z ciekawosci pytam, nie, zebym sie prosil o mandat...
Ja otrzymałem przetłumaczony na język polski, to zdaje się jest bezwzględnie wymagane, żeby roszczenie było skuteczne (w kopercie był oryginał + tłumaczenie).
wikol napisał(a):Miejscowość Zalabaksa. We wrześniu 2019 też mnie tam upolowali.
axlgks napisał(a):wikol napisał(a):Miejscowość Zalabaksa. We wrześniu 2019 też mnie tam upolowali.
mi przyszło 3 lata temu z okolic Gyor, teren niby zabudowany, mialem niecałe 70, obliczyli na jakieś 400 na nasze, nawet tłumaczenie dostałem, nie zapłaciłem i niech się srają do dziś dnia cisza
robertms napisał(a):
Co kraj, to "obyczaj"... 30 tys. FT musi byc... Brathanki, pożal sie Boże...
p.s.
Ktos na tym forumie chcial za stawki winiet bojkotowac SLO... Co na to "użytownicy" HUN za pokuty...?
Bidon napisał(a):robertms napisał(a):
p.s.
Ktos na tym forumie chcial za stawki winiet bojkotowac SLO... Co na to "użytownicy" HUN za pokuty...?
Jestem za tym żebyś bojkotował HUN. Ograniczenia prędkości są po to żebyś dojechał bezpiecznie i dał korzystać bezpiecznie z drogi innym. ( Tak, domyślam się, że Ty wiesz lepiej jakie powinny być ograniczenia ). Twój bojkot to mniej o jednego potencjalnego mordercy w samochodzie.
Bidon napisał(a):robertms napisał(a):
p.s.
Jestem za tym żebyś bojkotował HUN. Ograniczenia prędkości są po to żebyś dojechał bezpiecznie i dał korzystać bezpiecznie z drogi innym. ( Tak, domyślam się, że Ty wiesz lepiej jakie powinny być ograniczenia ). Twój bojkot to mniej o jednego potencjalnego mordercy w samochodzie.
SebastianM napisał(a):Mało tego, mam wrażenie, że Węgrzy celowo źle oznakowują swoje drogi, żeby zarobić. Na M86 był zjazd na inną drogę ekspresową (nie pamiętam numeru) Po prawej stronie, mniej więcej w miejscu, w którym zaczynał się zjazd, umieścili tablicę ograniczającą prędkość do 90 km/h. Każdy jeden, kto choć trochę jeździ po Europie wie, że takie umiejscowienie znaku, tylko po jednej stronie drogi, powinno odnosić się tylko do pasa zjazdowego. Nic z tego, tuż za węzłem, w zatoczce stoi nieoznakowane auto i wali wszystkim fotki. Mnie się upiekło, bo na lewym pasie przyhamował mnie miejscowy maruda, ale ci, co wyprzedzali z prawej.....
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi