Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat w Słowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tara
Plażowicz
Mandat w Słowacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tara » 22.08.2006 05:54

Dostalismy mandat w Słowacji za przekroczenie prdekosci o 19 km/h. (zamiast przepisowych 80 km/h jechalismy 99 km/h)
Czy mamy placic, czy zapomniec o tym??
Jakie sa Wasze doswiadczenia i co moze nam grozic jesli nie zaplacimy??
kiri
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiri » 22.08.2006 12:26

Ile wynosi taki mandat???
miter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miter » 22.08.2006 13:12

Gdzie Was złapali?
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 22.08.2006 13:23

Tara napisał(a):Dostalismy mandat w Słowacji za przekroczenie prdekosci o 19 km/h. (zamiast przepisowych 80 km/h jechalismy 99 km/h)

Dopóki nie byliśmu w UE to chyba można było zapomnieć, ale zastanów się, bo ściągalność mandatów to 3 lata. Nawet ktoś kto dostał już "unijny" mandat, a nie zapłacił go, to nie powinien się jeszcze cieszyć, bo 3-cia rocznica wejścia do UE to dopiero 1.05.2007. Zawsze przed końcem 3-go roku jest remanent i ściągają!!!!!
Tara
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tara » 22.08.2006 14:28

Mandat wynosi 1000 koron 8O :? 8O czyli jakies 35 Euro (okolo 140 zl) :roll:
Nie pamietam miesca gdzie go nam wlepili - jak sprawdze to napisze ;)

Czyli placic trzeba.... :roll: kurde... kupa kasy....
A przysylaja upomnienia lub cos w tym rodzaju?? Czy sa jakies karne odstetki??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2006 14:57

Tara napisał(a):Dostalismy mandat w Słowacji za przekroczenie prdekosci o 19 km/h. (zamiast przepisowych 80 km/h jechalismy 99 km/h)

Ponoć prawo unijne pozwala na ukaranie mandatem tylko na terenie kraju, w którym dokonano wykroczenia. Jest to informacja, którą przeczytałem gdzieś w gazecie, niestety nie pamiętam w jakiej :( Może sprawdź to gdzieś na stronach MSZ-tu jeśli jesteś zainteresowana? Jeśli to prawda, wtedy pozostałoby Co omijanie tylko Słowacji :lol:
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 23.08.2006 13:54

Witam
Też mam Słowacką "pokute" na 1000 koron za cofanie dokładnie ok. 1 metra ;)
A było tak:
Pojechalismy w dwa auta do Bojnic zwiedzić tamtejszy zamek oraz ogród Zoo, no i szukając parkingu przegapiłem uliczkę w którą trzeba było skręcić.
Zatrzymuje się, pokazuje kumplowi żeby skręcił w prawo i też chciałem skręcić ale miałem przy krawężniku zaparkowaną słowacką octavie (nadmieniam że stała tuż przed przejsciem dla pieszych) no więc nie było rady, wsteczny i wycofałem może 0,5-1,0 metra a tu słowacka "pała" juz do mnie leci, że wykonuje niebezpieczne manewry na ulicy.
Mówie mu OK cofałem ale żadnego niebezpieczeństwa nie było a zrobiłem tak bo stoi źle zaparkowane auto i nie miałem mozliwości normalnie skręcić.
Na to on że jego to nie interesuje, oni nie zajmują sie źle zaparkowanymi SŁOWACKIMI autami i "budu pokuta 1000 koron"
Próbowałem sie z nim potargować ale nic z tego pisze mi mandat i koniec.
To sobie myślę "a pisz sobie ten mandat buraku jeden a ja i tak go nie zapłace" ;) przynajmniej dopóki nie capną mnie znowu, albo gdzieś na granicy niesprawdzą w swoich komputerkach.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.08.2006 16:53

Olej mandat zawsze możesz jechać przez Czechy w następnym roku. Na 100 % nikt nie przyniesie Ci mandatu w naszym ukochanym kraju do domu.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 23.08.2006 17:19

Właśnie - mi w zeszłym roku odholowali samochód na parking bo źle zaparkowałem i musiałem zapłacić 300 kn na parkingu za holowanie (100m) i dostałem teź kwit z mandatem, już nie pamiętam ile.
Oczywiście mandatu nie zapłaciłem do dziś i nic nie przysłali...

PozdraV
J.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone