Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 01.08.2013 13:38

Witam,
jak w tytule...wracaliśmy we wtorek przez Austrię do domu. Będąc już za Wiedniem niedaleko granicy z CZ jest zwężenie autostrady...Oczywiście nie widać ich wcale nawet z bliskiej odległości.
Sprawdzili czy jest trójkąt, apteczka i kamizelka.
Przejrzał dokumenty i ....70EUR za przekroczenie prędkości. Jechałem 120 km/h w miejscu gdzie ograniczenie do 80 km/h.
Tak więc miejcie się na baczności :wink:
Z
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.08.2013 14:07

artur77 napisał(a):Witam,
jak w tytule...wracaliśmy we wtorek przez Austrię do domu. Będąc już za Wiedniem niedaleko granicy z CZ jest zwężenie autostrady...Oczywiście nie widać ich wcale nawet z bliskiej odległości.
Przejrzał dokumenty i ....70EUR za przekroczenie prędkości. Jechałem 120 km/h w miejscu gdzie ograniczenie do 80 km/h.

To Cię trafili,mnie w zeszłym roku tam zgarnęli lecz prędkości tam nie przekroczyłem tylko na obwodnicy Wiednia,mają wszystko nagrane z kamer które są przy obwodnicy-więc trzeba uważać na prędkość przy jej pokonywaniu,póżniej na zwężce tylko wyłapują delikwentów.
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 05.08.2013 22:06

Trzeba uważać :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2013 22:29

artur77 napisał(a):Witam,

Tam nie ma zwężenia autostrady, tam się kończy autostrada i są ogromne znaki ograniczenia prędkości :!:

Austriacy są bardzo przepisowi. :!:

Po prostu jechać zgodnie z przepisami, tolerancja +10 km/h poza miastami, w miastach 50 km/h i nic nikomu nie zrobią :!:

I nie dyskutować, jak złapią :wink:

To nie są Czechy, gdzie z Ołomuńca do Vyskova jest ograniczenie do 100 km/h a wszyscy grzeją 130, a niektórzy ze 150 :wink:
Ja też grzałem, ale ten numer w Austrii nie przejdzie 8)
Ostatnio edytowano 05.08.2013 23:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
kazzam79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazzam79 » 05.08.2013 22:49

w temacie, jako debiutant zaparkowałem w zonie parkingowej w Omisiu po 21:00 skąd mogłem wiedzieć, że w takiej metropolii, zwłaszcza o tej porze są parkometry (potem to już je zauważałem zawsze, ale jakoś pierwszego dnia nie), no i dostałem mandat za wycieraczkę 120kn, jakie są wasze doświadczenia, płacić?, olać?, przyślą coś do domu? aresztują na granicy drugim razem :) ?, póki co wożę go w schowku
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2013 22:59

Omis to chyba nie jest w Austrii :?: :wink:

Pomijając geografię, to kto wystawił ten mandat i co na nim jest napisane :?:
kazzam79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazzam79 » 05.08.2013 23:01

miejscowe służby parkingowe, jest mój nr. rejestracyjny i chyba napisane jest że brak opłaty za parking
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 05.08.2013 23:07

Olać, nie ma jurysdykcji jeszcze, ponoć od listopada, ale nie wiem czy parkingi tez pod to podepną
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2013 23:10

Wszystko rozchodzi się o to słowo "ponoć" :wink:

Póki co Chorwacja nie jest w Schengen i jak ci z Omisa to zgłoszą do ich bazy danych, to może być zonk na granicy :?

Ja bym zapłacił, będziesz chodził cały w nerwach do końca pobytu, a potem się martwił, czy na granicy cię nie mają na czarnej liście :?:
Załóżmy, że nie złapią.
I za rok pojedziesz i będziesz się zastanawiał, czy nadal jesteś na czarnej liście :?:

Dzieciom obciąć wydatki na lody i colę, tylko im wyjdzie na zdrowie :wink:
Ostatnio edytowano 05.08.2013 23:24 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 05.08.2013 23:16

Lednice napisał(a):Wszystko rozchodzi się o to słowo "ponoć" :wink:

Póki co Chorwacja nie jest w Schengen i jak ci z Omisa to zgłoszą do ich bazy danych, to może być zonk na granicy :?

W najgorszym wypadku zapłaci na granicy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2013 23:20

No, to takie trochę obciachowe jest, być zatrzymanym na granicy :roll:

Wszyscy inni jadą bez problemu i pokazują paluchami: o :!: Patrzcie :!: Przemytników złapali :!:

Gdyby szło o 1200 kun, to byłby ciężki orzech do zgryzienia :?
Ale w przeliczeniu na nasze, 70 złotych
kazzam79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazzam79 » 05.08.2013 23:24

wiem że chodzi o 72zł, ale tak tylko się zastanawiam czy ktoś płacił, bo mandaty wystawnie przez policję trzeba uregulować na miejscu i nie ma zmiłuj, ale takie spod wycieraki, poza tym w przyszły roku będzie inny samochód, inna tablica rejestracyjna
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2013 23:30

No, ale pamiętaj, że Chorwacja jest w Unii i że przystępuje do systemu Schengen.

A to oznacza dostęp do polskiej bazy danych z numerami rejestracyjnymi :roll:

Wszystko w Unii zmierza w takim kierunku, żeby mandat wystawiony np. w Portugalii musiał być zapłacony w Polsce.
O ile oczywiście komuś się będzie chciało wklepywać do bazy danych mandaty za złe parkowanie :roll:
Nie wiem, czy na dzień dzisiejszy to mogą robić w przypadku parkowania, ponoć nie. Ale sprawa jest niestety rozwojowa :?

Mogą sprzedać te mandaty np. Krukowi :roll:
Wszystko legalnie, w Unii. A ten zacznie straszyć :roll:
Ty się nie przestraszysz, ale żona już tak :|
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 05.08.2013 23:36

Jeżdżę trochę po Europie, nigdy nic nie dostałem, nie ma jeszcze prawa wspólnotowego w tym zakresie, ponoć ma coś się zmienić w listopadzie, jedyne kto może Ci uprzykszać życie to Szwajcarzy i Skandynawowie. A tu mówimy o parkingu, bez przesady :mrgreen:
kazzam79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazzam79 » 05.08.2013 23:37

Polak zawsze kombinuje i to kombinatorstwo trochę przeze mnie przemawia, (Niemiec zapłaciłby następnego dnia na poczcie), ale jak się upomną to zapłacę :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies