Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ACandrzej
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 19.10.2017 09:48

Pääkäyttäjä napisał(a):
dids76 napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):norweskie z powiatu Bergen,

Kilka polskich rejestracji ma identyczne początki jak niemieckie, np Kraków i Stadt Krefeld mają "KR" no i co w Twoim przypadku ważne Rybnik i Landkreis Straubing-Bogen in Straubing mają "SR" :oczko_usmiech: :mrgreen:

Bergen to między innymi wyznacznik SR :mrgreen: Ale coś czuję, że sędzina za nic nie uwierzyłaby, iż Norwegowie by tak jeździli. Chyba, że imigrant :oczko_usmiech:

Nasuwa mi się taka refleksja odnośnie tego, że Norweg by tak nie jechał.
We wrześniu jechałem S6 w Austrii i w okolicach Zeltweg zrobił się korek gigant.
Okazało się, że wszyscy walili drzwiami i oknami na koncert Stonsów.
Grzecznie razem ze wszystkimi zrobiłem Rettungsgasse (czyli zjechałem pod prawą barierę).
Nagle miedzy oba rzędy aut wepchał się jakiś osobnik na austriackich blachach i stał na mojej wysokości.
Akurat wtedy z tyłu nadjechała policja i zaczęła na niego intensywnie trąbić. W końcu gdzieś się wepchał i policja pojechała dalej. Może jakby zobaczyli polski blachy, toby nie pojechali.

P. S.
Mam nadzieję, że żadna pamiątka mi z wyjazdu nie przyjdzie.
A jak przyjdzie, to się na forum na pewno nie przyznam. :mrgreen:
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 08.11.2017 08:35

Nie wiem jak w chwili obecnej, ale na obwodnicy Wiednia jest/było w czerwcu 17' rozwolnienie do 60km/h które zaczyna się za zakrętem, tym samym wpada się z 80km/h od razu w 60. Na krótkim odcinku stoi fotopstryczek i cyka pamiątki. Do mnie przyleciała na 55E za przekroczenie 11km/h.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.11.2017 07:45

Ziomuś, o czym Ty piszesz? Na jakim zakręcie, w którym miejscu obwodnicy? Konkrety, pliiiz - nie każdy jeździ tą samą trasą co Ty i ma w dodatku takie same doświadczenia.
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 09.11.2017 20:20

Niestety nie jestem w stanie Ci podać współrzędnych GPS miejsca gdzie stoi/stał fotoradar.

Zarówno w czerwcu br. jak jechałem na wakacje do Włoch jak i w lipcu br. jak jechałem na wakacje do Chorwacji, obwodnica była lekko "rozkopana". Multum znaków i w tym ten jedyny, za którym stał fotoradar. Być może remonty się skończyły.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 09.11.2017 23:47

kondi napisał(a):Nie wiem jak w chwili obecnej, ale na obwodnicy Wiednia jest/było w czerwcu 17' rozwolnienie do 60km/h które zaczyna się za zakrętem, tym samym wpada się z 80km/h od razu w 60. Na krótkim odcinku stoi fotopstryczek i cyka pamiątki. Do mnie przyleciała na 55E za przekroczenie 11km/h.

Akurat 60 postawiona za 80 nie jest niczym zaskakującym. Różnica limitów prędkości nie jest jakaś wielka.
A odnośnie miejsca-popatrz na mapę i zastanów się, gdzie to mogło być. Może znajdziesz to miejsce?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 10.11.2017 08:02

Panowie ale czy dokładna lokalizacja tego jednego "karmnika dla wiedeńskich sepów"ma aż tak wielkie znaczenie? Nie od dziś wiadomo, ze jadąc przez Wiedeń trzeba być czujnym jak surykatka i baardzo asertywnym przy jeździe z nakazaną przez znaki prędkością.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.11.2017 16:48

Crocodyl napisał(a):Panowie ale czy dokładna lokalizacja tego jednego "karmnika dla wiedeńskich sepów"ma aż tak wielkie znaczenie? Nie od dziś wiadomo, ze jadąc przez Wiedeń trzeba być czujnym jak surykatka i baardzo asertywnym przy jeździe z nakazaną przez znaki prędkością.

Nie tylko przez Wiedeń ;) Na ograniczeniach np w Wiedniu-jadę na tempomacie ;)
Chyba wszędzie w tamtą stronę są znacznie wyższe mandaty za przekroczenie prędkości niż w Polsce, co tym bardziej "skłania" do jazdy z właściwą prędkością.
Inna sprawa, że i ograniczenia prędkości nie są tak bezsensownie stawiane jak u nas, chociaż wyjątkiem jest tu chyba BiH ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2017 16:53

kojacek napisał(a):Na ograniczeniach np w Wiedniu-jadę na tempomacie ;)

Ja tak samo. :D
Zresztą przez Bratysławę też.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2017 21:08

No, ja jechałem na tempomacie - to uśpiło moją czujność :D
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 12.11.2017 15:54

kojacek napisał(a):A odnośnie miejsca-popatrz na mapę i zastanów się, gdzie to mogło być. Może znajdziesz to miejsce?

Gdyby Austria udostępniała googleStreetview, wskazałbym w pierwszym poście.

Crocodyl napisał(a):Nie od dziś wiadomo, ze jadąc przez Wiedeń trzeba być czujnym jak surykatka i baardzo asertywnym przy jeździe z nakazaną przez znaki prędkością.

Zgadza się. 3-cia nad ranem uśpiła moją czujność.

Pääkäyttäjä napisał(a):No, ja jechałem na tempomacie - to uśpiło moją czujność :D

Otóż to. Dodatkowo doszła późna pora i słabsza reakcja na zwolnienie o 20km/h na praktycznie PUSTEJ o tej porze obwodnicy Wiednia.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 12.11.2017 18:33

Pääkäyttäjä napisał(a):No, ja jechałem na tempomacie - to uśpiło moją czujność :D

Jazda na tempomacie wymaga nie zwalnia z obserwacji znaków ;)
Ale to fakt-to może i nieco usypia czujność, ale daje komfort, że trzeba jedynie sprawdzać, czy to, co widać na ograniczeniu nie jest mniejsze od tego, co pokazuje wskazówka prędkościomierza :mrgreen:, jeśli się nie pamięta na ile się tempomat ustawiło ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2017 19:15

No, jedziesz z ustawionym tempomatem na 80. I mijasz znaki - 80-80-80-60-80-60. WTF? Co to było? O 6 rano, przy jeszcze znikomym ruchu :mrgreen:
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 12.11.2017 19:31

Jedziesz 80, widzisz przed sobą lekki łuk w prawo i na samym jego początku znak 60. Naciskasz hamulec, dezaktywujesz tempomat i pstryk, bo zwolniłeś raptem do 72, zamiast do 60. W Polsce jak jest znak ostrzegawczy o fotopstryku to radar stoi znaczny kawałek od znaku. A tam postawiony był jakby zaraz za znakiem 60. Podejrzewam celowość.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 12.11.2017 21:22

kondi napisał(a):Jedziesz 80, widzisz przed sobą lekki łuk w prawo i na samym jego początku znak 60. Naciskasz hamulec, dezaktywujesz tempomat i pstryk, bo zwolniłeś raptem do 72, zamiast do 60. W Polsce jak jest znak ostrzegawczy o fotopstryku to radar stoi znaczny kawałek od znaku. A tam postawiony był jakby zaraz za znakiem 60. Podejrzewam celowość.

Bez przesady, ten znak z pewnością był widoczny z większej odległości. Jadąc samochodem zawsze staram się patrzeć dalej przed maskę niż 50m ;) a widząc w oddali ograniczenie prędkości w "raju fotoradarowym" tym bardziej porównuję wskazania prędkościomierza a tym samym tempomatu-z tym, co tam na znaku napisano ;)
Ale ja może jakiś przewrażliwiony jestem :mrgreen:
maciek_wolek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_wolek » 05.12.2017 18:42

romanafrica napisał(a):Witam,

Ja dostałem dzisiaj z Austri list z informacją o podaniu kierowcy ,który w danym dniu i godzinie kirował pojazdem i mam odesłać wypełniony formularz lub przesłać dane mailem , ale nie ma tam kwoty mandatu ani o ile przekroczyłem prędkość.
Czy miał ktoś coś takiego ? Proszę o jakieś informację bo trochę się martwię.

Pozdrawiam Roman.

UP! czy ktos mial podobna sytuacje? Mnie przyszło takie samo zawiadomienie i nie wiem co robić
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone