mszkudlarek36 napisał(a):borasbdg długo czekałeś na ten mandat??
Mi w sierpniu błysnęło po oczach w Szwajcarii, ale póki co jeszcze nic nie przyszło.
Zdjęcie zrobiło 4.09. a 23.10. wyjąłem ze skrzynki, czyli równo 7 tygodni.
boboo napisał(a):No to bank cię chce wyrolować.
Przelew europejski - SEPA - (nie mylić z zagranicznym) nie powinien kosztować więcej niż przelew wewnątrzkrajowy.
Jedyne na czym stracisz, to bandycki przelicznik EUR/PLN. Ale przy kwocie 55,-€ będzie to jakieś 7,- złotych (różnica między kursem banku a kantorem).
Na stronie mojego banku w zakładce odnośnie prowizji jest napisane coś takiego i kosztuje to 4,80 :
"Eurotransfer* - realizacja poleceń wypłaty (przekazów) za granicę nominowanych w EUR, z datą waluty TOMNEXT, spełniających następujące warunki (łącznie):
- rachunek beneficjenta znajduje się w jednym z krajów EOG,
- bezbłędnie wpisany IBAN beneficjenta,
- bezbłędnie wpisany BIC banku beneficjenta,
- określona opcja kosztowa SHA.
UWAGA ! Do eurotransferu nie dolicza się kosztów ryczałtu telekomunikacyjnego."
Po przeczytaniu tego co napisał boboo, zapoznaniem się z informacjami z tej strony http://e-platnosci.23.pl/przelewy_zagraniczne.htm i sprawdzeniu czy ich i mój bank są uczestnikiem systemu SEPA (http://epc.cbnet.info/docs/SEPA_Credit_Transfer.pdf może się komuś przyda) stwierdzam z przykrością, że faktycznie mój bank chce mnie wydymać albo baba, która udzielała mi informacji na ten temat jest delikatnie mówiąc niekompetentna :/
Wszystko się zgadza, warunki przelewu spełnione, więc powinienem mieć możliwość zrobienia SEPA za 4,80, bo to się do tego kwalifikuje, a nie zostać wydojonym z 60pln :/
Ogółem dobrze, że się wstrzymałem z tym przelewem, będąc przerażonym wysokością opłaty, bo byłbym "biedniejszy" o kolejne 55 pln.
boboo napisał(a):Ale to już zauważyłem wiele razy: dopóki się "mordy na nich nie wydrze", to z bezczelnym uśmiechem rabują swoich klientów, licząc, że klient nie zna sytuacji.
Mam na myśli banki.
No i faktycznie wychodzi teraz na to, że w naszym kraju na każdym kroku trzeba się pilnować, żeby nie zostać przypadkiem czy też celowo wydymanym
Dzięki bardzo za przydatne informacje
maxredaktor napisał(a):Do zapłacenia mandatu SEPA jest OK, ale za nocleg to już nie bardzo. W każdym razie dzięki za tę informację - może się przydać
A tak z ciekawości jeszcze to dlaczego za nocleg nie bardzo, co to za różnica ?