Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 09.09.2017 14:39

Aha - czyli już wiem co to IG-L :?
Ja czekam na mandat: na ograniczeniu 80 jechałem około 105 (było z górki) i ustrzelił mnie koleś z ręcznym radarem. Ile mnie to wyniesie ? 50-100 euro???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2017 20:27

wowa.gd napisał(a):Witam,dostałem właśnie mandat z Austrii jakich tutaj jest wiele opisywanych,lecz jest on wystawiony na nr rejestracyjne mojego motoru którym nigdy tam nie byłem. Ba nawet autem tam nie byłem, więc skąd niby dostałem ten mandat? Co mam zrobić w tym przypadku bo nie mam pojęcia? Proszę pomóżcie. Pozdrawiam Wojciech.

Będziesz musiał poprosić o pokazanie zdjęcia pojazdu z rejestracją... Możesz im odpisać, że nie byłeś w tym czasie w Austrii a już na pewno nie motocyklem i poczekać na ich reakcję. Ewentualnie nie rób nic :-D
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 11.09.2017 13:10

wowa.gd napisał(a):Witam,dostałem właśnie mandat z Austrii jakich tutaj jest wiele opisywanych,lecz jest on wystawiony na nr rejestracyjne mojego motoru którym nigdy tam nie byłem. Ba nawet autem tam nie byłem, więc skąd niby dostałem ten mandat? Co mam zrobić w tym przypadku bo nie mam pojęcia? Proszę pomóżcie. Pozdrawiam Wojciech.
Brzmi to kafkowsko...
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 11.09.2017 15:52

jan ostrzycki napisał(a):
Brzmi to kafkowsko...

.. albo próba wyłudzenia przez jakąś firmę "krzak"; zapuścili robota, który zbiera dane z FB, google + inne bazy urzędów i "komponują" wezwania ...
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.09.2017 18:49

To jeszcze warto zweryfikować zbieżność nr rej. motocykla z takim samym nr z tablic samochodowych. Jest taka możliwość. :idea: (tablice motocyklowe i samochodowe mają inne wymiary w związku z daną grupą pojazdów motocykl-samochód) ale znaki mogą się pokrywać. Nie można wykluczyć błędu austriaków w dopasowaniu danych pojazd-właściciel.
To trzeba wyjaśnić.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 12.09.2017 07:32

Hercklekot napisał(a):Aha - czyli już wiem co to IG-L :?
Ja czekam na mandat: na ograniczeniu 80 jechałem około 105 (było z górki) i ustrzelił mnie koleś z ręcznym radarem. Ile mnie to wyniesie ? 50-100 euro???

Internety austriackie mówią, że € 50-60, ale - z tego co pamiętam - kary za przekroczenie prędkości w strefie robót drogowych mogą być wyższe. Życzę Ci pięćdziesiątaka, lepiej chyba nie ma szans :papa:
orson
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) orson » 17.09.2017 21:49

Hercklekot przyjdzie 80 EUR. W piątek dostałem. Jechałem 108 km/h na ogranieczeniu 80km/h (Wiener Neustadt, A2, km 45,55). Teraz pytanie: jest szansa żeby coś ugrać przez np. anuluj-mandat.pl czy raczej nie ma co się w to bawić i zapłacić od razu?
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 17.09.2017 22:25

Dzięki Marsallah, orson za info, o anulowaniu przez ww stronę nic nie wiem.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 18.09.2017 16:27

A to i ja się pochwalę. No, raczej żonę.
Po blisko 20 latach posiadania prawa jazdy i zerowym kontakcie przez ten czas z drogówką żona dostała mandat. Od razu w euro. Dokładnie 50€. W Austrii na objeździe z fotoradaru, który wiemy gdzie stoi. Ale ja spałem w tym czasie, wiec to tez trochę moja wina. Wiec zapłaciłem z kosztami jakieś 275 zeta.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 19.09.2017 08:08

labusm napisał(a): żona dostała mandat

labusm napisał(a):W Austrii na objeździe z fotoradaru, który wiemygdzie stoi.

labusm napisał(a):ja spałem w tym czasie

labusm napisał(a):wiec to tez trochę moja wina

:roll: :lool: :lool:
Rogue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rogue » 19.09.2017 09:11

bonovox75 napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):
Brzmi to kafkowsko...

.. albo próba wyłudzenia przez jakąś firmę "krzak"; zapuścili robota, który zbiera dane z FB, google + inne bazy urzędów i "komponują" wezwania ...

Poszedł bym z tym na policję z dwóch powodów:
- zapytać co z tym robić dalej
- upewnić się czy to nie próba wyłudzenia, bo jeśli tak to trzeba takie zachowania wypalać gorącym żelazem

powodzenia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2017 10:40

On musi skontaktować się z Austriakami i udowodnić im, że nie jest koniem. Österreichische Bundespolizei nie wyśle mu foty pocztą ani tym bardziej nic nie załatwi przez telefon (próbowałem w swoim przypadku - "ze względów prawnych, nie możemy udostępnić zdjęcia"). Innej opcji nie ma - jak nie zapłaci, to prawie na pewno, po jakimś czasie dostanie papierek z polskiego sądu.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 19.09.2017 12:19

Pääkäyttäjä napisał(a):On musi skontaktować się z Austriakami i udowodnić im, że nie jest koniem. Österreichische Bundespolizei nie wyśle mu foty pocztą ani tym bardziej nic nie załatwi przez telefon (próbowałem w swoim przypadku - "ze względów prawnych, nie możemy udostępnić zdjęcia"). Innej opcji nie ma - jak nie zapłaci, to prawie na pewno, po jakimś czasie dostanie papierek z polskiego sądu.

A polskie sądy wcale nie chcą "bronić" Polaków i wyjaśnić sprawę...
...przykład z Holandii https://moto.wp.pl/sprzedal-samochod-a- ... 882740865a
jarko1976
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarko1976 » 20.09.2017 09:16

mi wczoraj przyszedł mandacik z miejscowości Murfeld :( gdzie tam jest jakiś radar? nic nam w nocy nie błysnęło :) no i raczej trzeba będzie zapłacić
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 20.09.2017 09:55

jarko1976 napisał(a):mi wczoraj przyszedł mandacik z miejscowości Murfeld :( gdzie tam jest jakiś radar? nic nam w nocy nie błysnęło :) no i raczej trzeba będzie zapłacić

W Austryji strzelają często w d*pę więc mogłeś nie zauważyć. Ja tak 2 lata temu dostałem strzała i przyszło... 30 ojro :-(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone