Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przemo99
Croentuzjasta
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 21.08.2017 20:37

namo napisał(a):Polowanie w Austrii
Screenshot_20170807-012548_01_01.jpg

Polowanie to robią Słowacy w drodze na Chopok, to tylko zwykła lapanka:)
bajprzeznet
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajprzeznet » 24.08.2017 20:36

Słowacy robią to bardziej chaotycznie - czasem zatrzymaja bez powodu, czasem czekaja na "duże wykroczenie" - choć ja osobiscie nigdy z nimi problemów nie miałem.

W Austrii natomiast wszystko czarno na białym ale bez litości - trzeba uważać na remontach, objazdach, zjazdach z autostrad oraz w zabudowanym. Ja naprawdę nie mam problemów z przepisową jazdą - 2 mandaty w PL przez 10 lat robiąc po 30 tys rocznie, nie ma tragedii szczególnie że każdy po 100zł. Za granicami pilnuje się tym bardziej -a jednak, w Austrii w Eissenstatd na wylocie tuż przed znakiem - cykneli fotke 61km/h na 50tce... - koszt 50 euro. Przyznaje mając za 100m tabliczkę i pustą drogę zacząłem się rozpędzać i trach - trzeba uważać, tak samo na zwężkach na autostradzie - szczególnie w sezonie na ograniczeniach do 80km/h łapie się tam bardzo dużo ludzi jądać 100km/h
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 29.08.2017 17:56

Witajcie , dziś dostałem pamiątkę z podróży na wakacje .
Mandacik z Graz 50 euro , dostałem go zwykłym listem nie poleconym .
Płacicie takie mandaty ?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.08.2017 17:57

Tomala1978 napisał(a):Witajcie , dziś dostałem pamiątkę z podróży na wakacje .
Płacicie takie mandaty ?

My ? nie :) bo po co :mrgreen:
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 29.08.2017 18:00

Pääkäyttäjä napisał(a):
GrandeCzewa napisał(a):Z Austrii przychodzą za potwierdzeniem odbioru?

Nie, ja znalazłem swój w skrzynce... mandat z Austrii i z Niemiec dostałem normalnie do skrzynki. Za potwierdzeniem odbioru nic.

Hej i zapłaciłeś taki mandat ?
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 29.08.2017 18:46

bluesman napisał(a):
Płacicie takie mandaty ?

My ? nie :) bo po co :mrgreen:

Pytam tych co dostali , czyli Ciebie nie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2017 19:01

Tomala1978 napisał(a):Hej i zapłaciłeś taki mandat ?

Zapłaciłem bo dużo tam jeżdżę oraz by nie mieć ewentualnych problemów w razie kontroli. Zapewne dostałeś list ze wskazaniem kierowcy?
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 29.08.2017 19:03

Tak zwykły list w skrzynce ze wskazaniem na mnie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2017 19:07

Tomala1978 napisał(a):Tak zwykły list w skrzynce ze wskazaniem na mnie :)

To go zapłać. W treści mandatu jest też napisane, że możesz nie robić nic jak się nie zgadzasz ale to ryzykowne na przyszłość.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 29.08.2017 19:17

Płacicie takie mandaty ?

Zgadzasz się z treścią listu? Było wykroczenie?
Ostatnio edytowano 29.08.2017 20:18 przez endryu, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2017 19:27

Wątpliwości są chyba w kwestii - list polecony, a list zwykły. Teoretycznie zwykły można olać. Ale z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że za jakiś czas przyjdzie polecony z polskiego sądu. Nie wiem jakie procedury stosuje Austria. Kiedyś mandaty próbowali ściągać za pomocą firm windykacyjnych w Polsce. To się dało obejść. Teraz to chyba idzie oficjalnie przez polskie sądy. I tu dojdą zapewne koszty. No i ewentualne problemy przy przypadkowej kontroli w przyszłości w Austrii. Nie znam ich prawa.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 29.08.2017 19:39

Dzisiaj jest na ten temat artykul na onet.pl. chyba raczej warto zaplacic.
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 29.08.2017 20:26

Garo&Justa napisał(a):Za to ten drugi... trzepał drugie auto niemiłosiernie. Wszystkie bagaże ludzie wyjmowali by pokazać kamizelki, żarówki, apteczkę itp...

Mnie Austriak zatrzymał zaraz za przejściem drogowym Dolni Dvoriste-Wullowitz. Nie mógł za prędkość, bo po prostu wtoczyłem się z Czech w szpalerze aut, ale jedyny miałem nie-austriacką tablicę rejestracyjną. Takiej kontroli nie miałem nawet w czasach przed Schengen: sprawdzanie wszystkich dokumentów z bacznym porównywaniem zdjęcia przystawianym do twarzy (w tym dzieci!), dowód rejestracyjny strona po stronie pieczątka po pieczątce, ubezpieczenie, prawo jazdy, oględziny samochodu z każdej strony, zaglądanie przez szyby itd. Co ciekawe, policjant występował solo, bez kolegi/koleżanki. Wyglądał na jakiegoś miejscowego szeryfa.
heathcliff
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heathcliff » 29.08.2017 23:02

Płacicie takie mandaty ?

Z kiedy ten mandat (kiedy jechales przez Graz? )?

Dzieki
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 29.08.2017 23:22

Szelest napisał(a):
Mnie Austriak zatrzymał zaraz za przejściem drogowym Dolni Dvoriste-Wullowitz. Nie mógł za prędkość, bo po prostu wtoczyłem się z Czech w szpalerze aut, ale jedyny miałem nie-austriacką tablicę rejestracyjną. Takiej kontroli nie miałem nawet w czasach przed Schengen: sprawdzanie wszystkich dokumentów z bacznym porównywaniem zdjęcia przystawianym do twarzy (w tym dzieci!), dowód rejestracyjny strona po stronie pieczątka po pieczątce, ubezpieczenie, prawo jazdy, oględziny samochodu z każdej strony, zaglądanie przez szyby itd. Co ciekawe, policjant występował solo, bez kolegi/koleżanki. Wyglądał na jakiegoś miejscowego szeryfa.

Ja bym się "Austryjaka" nie czepiał ... może był świeży i chciał zobaczyć jak wyglądają Polacy ? :wink:
Dostałeś mandat :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone