Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GrandeCzewa
Globtroter
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrandeCzewa » 25.07.2017 22:14

Ponoć jak się prędkości nie przekracza to nie przychodzą! Sprawdzone info!

A tak na serio, często zdarza się tak, że jeździmy zgodnie z przepisami ale gdzieś się zagapimy lub zagadamy. Dostałem w ten sposób mandat pod Opolem w tym roku gdzie całą drogę jechałem zgodnie z ograniczeniami w Niedzielę. Zawsze należałem raczej do kierowców którzy lubią przycisnąć, ale podróżując z 3 i 6 letnim dzieckiem wolę jechać spokojnie.

P.S.
Fotka teścia zrobiona w miejscowości Zsédeny na 73 kilometrze drogi 84. Zrobili aż 5 fotek :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.07.2017 22:55

GrandeCzewa napisał(a):...
Fotka teścia zrobiona w miejscowości Zsédeny na 73 kilometrze drogi 84. Zrobili aż 5 fotek :D

Musi teść fotogeniczny. :wink:
GrandeCzewa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrandeCzewa » 25.07.2017 22:56

Od tyłu robione 8O
Vella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vella » 26.07.2017 07:00

GrandeCzewa napisał(a):P.S.

Trzeba szybciej jechać. Wtedy zdążą tylko jedną :wink:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.07.2017 07:39

Pääkäyttäjä napisał(a):Fotoradary w Austrii nie są oznaczone... fotoradary w Republik Österreich są wszędzie....

"Karmiki dla sępów" w A nie są oznaczone a na domiar złego są malowane na szary kolor wiec i dostrzec je trudno.Nie wiem czy inne navi i/lub aplikacje maja aktualna bazę fotoradarów w A ale mój TomTom GO 5000 (z co prawda dodatkowo płatna baza fotoradarów) na tyle dobrze ostrzega o radarach i pomiarach odcinkowych, że dotychczas nie otrzymałem pamiątki z A. A jadę z prędkościami wg. GPS a nie licznikowymi.
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 26.07.2017 07:57

Są miasteczka tranzytowe po drodze nad Bałtyk gdzie na 10km możesz i 6 razy "zarobić bonusa" ;).
Warto patrzeć na drogę/znaki i słuchać nawigacji, bo pomaga to w znacznym obniżeniu kosztów wakacji.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 26.07.2017 08:44

kolanko111 napisał(a):Gemeinde Murfeld, auf der B69, StrKm 79.255, Richtung Bad Radkersburg
Czy ten fotoradar jest na objeździe autostrady w Słowani,i najważniejsze czy jest oznaczony?

Tak, ten radar stoi pomiędzy zjazdem 226 z autostrady a Mureck w takiej sporej wiosce. Jest oznakowany.

Dodam, że dopuszczalne prędkości na tym odcinku objazdu, tj. w Austrii, są sensownie skalkulowane - czasem można jechać nawet 70-80 km/h przez teren zabudowany, więc tym bardziej - gdzie trzeba zwolnić - zwolnij.
leszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszel » 26.07.2017 09:22

Czy wam chodzi o radary, które stoją na stałe i np. automapa je posiada w bazie, czy też o radary ustawiane doraźnie?
Ten w Mureck jest stały i w bazie danych więc sorry, tylko frajer może dać się na niego złapać...
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.07.2017 09:33

Nie tylko z tego wątku wiadomo, że jadąc przez A trzeba być czujny jak surykatka min. w kwestii ograniczeń prędkości. A jak surykatka nie jest czujna to pada ofiarą np. sępów.
leszel napisał(a):... tylko frajer może dać się na niego złapać...

Po co od razu tak mocno. Niestety nawet najczujniejsze surykatki także mogą paść ofiarą.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.07.2017 10:06

My w zeszłym roku jechaliśmy na 3 auta. Ja prowadzilem peleton bo jechałem do Cro po raz enty. Trzymalismy sie w kupie jeden za drugim. Po miesiącu kumpel dostał list z Austrii..... dziwne bo całą trase jechał w środku jako drugi. Fotka zrobiona od tyłu. Pewnie chwilowo zwiększył predkośc o kilka km/h i stykło.... :mrgreen:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 26.07.2017 15:08

Bądźcie jeszcze wyczuleni na przenośny "śmietnik" na odcinku pomiędzy zjazdem 226 a Mureck-iem :!: :!: :!:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 26.07.2017 21:42

W Austrii używanie nawigacji ostrzegającej o radarach jest zabronione.
W Automapie jest ostrzeżenie i pytanie o wyłączenie tej funkcji.

Ciekawe jak to sprawdzają i czy sprawdzają.
sdaniel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdaniel » 27.07.2017 17:25

Witam wszystkich
Ja w poniedziałek rano dostałem pozdrowienia z Wiednia na 55 Eur ( kierunek południowy) z 8 lipca 2017
Teraz gdy widzę listonosza pod domem mam mieszane uczucia :)
Czekam na fotki z drogi powrotnej .
Pozdrawiam
GrandeCzewa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrandeCzewa » 27.07.2017 17:34

Z Austrii przychodzą za potwierdzeniem odbioru?
Rogue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rogue » 27.07.2017 18:32

sdaniel napisał(a):Witam wszystkich
Ja w poniedziałek rano dostałem pozdrowienia z Wiednia na 55 Eur ( kierunek południowy) z 8 lipca 2017
Teraz gdy widzę listonosza pod domem mam mieszane uczucia :)
Czekam na fotki z drogi powrotnej .
Pozdrawiam

Kiedyś w wakacje to listonosz pocztówki przynosił, a teraz :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone