Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maxredaktor
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 23.06.2017 11:31

Dwa lata temu tak jechałem, wszystkie tunele były bezpłatne.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 23.06.2017 13:05

^^
Rok temu również. W sensie w cenie winiety :D
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 23.06.2017 15:26

maxredaktor napisał(a):Dwa lata temu tak jechałem, wszystkie tunele były bezpłatne.

Postnapisał(a) Marsallah » 23.06.2017 13:05
Rok temu również. W sensie w cenie winiety :D
Dzięki Panowie za info. Za miesiąc jadę Waszą trasą.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 23.06.2017 17:52

Ta trasę ma jeszcze tę zaletę, że można przy niej znaleźć stację z tańszym paliwem. Ale na fotoradary też trzeba tam uważać :wink:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.06.2017 08:01

W końcu pojechałem droga przez Ilz.
Potem Mureck, Lenart, Ptuj.
Fajna odskocznia od nudnej austriackiej autostrady. Momentami wąska, kręta i malownicza droga.
Ruch niewielki. Czasem zdarzy się tir, ale jedzie szybko, na granicy dozwolonej prędkości i pozwala uniknąć kosztownych fotek.
Omija się w ten sposób wykopki pod Grazem.
Czasowo podobnie, może trochę dłużej. Trudno mi bezpośrednio porównać, bo zatrzymaliśmy się na kanapki koło miejscowości z zamkiem na skale (Riegersburg).

W drodze powrotnej pojadę wariantem S6-S35-A9
skonio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skonio » 03.07.2017 13:42

Cześć,

mam mały problem, może ktoś z forum miał podobną sytuacje i może mi pomóc? mianowicie też dostałem mandat w październiku tamtego roku( nie wiem czy czas ma tutaj znaczenie). Zapłaciłem go jakiś tydzień temu, ponieważ zbliża mi się wyjazd :lol:
Dwa dni temu pieniążki wróciły mi z powrotem na konto z niewiadomych przyczyn. W banku powiedziano mi, że wracają tylko w dwóch przypadkach, albo nr.konta jest zły(w tym wypadku wpłacałem na prawidłowy nr.konta,zweryfikowałem to), lub konto jest już nie aktywne.
Miał ktoś podobną sytuacje? co mógłbym zrobić żeby wyjaśnić tą sytuacje?

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2017 14:04

skonio napisał(a):Cześć,

mam mały problem, może ktoś z forum miał podobną sytuacje i może mi pomóc? mianowicie też dostałem mandat w październiku tamtego roku( nie wiem czy czas ma tutaj znaczenie). Zapłaciłem go jakiś tydzień temu, ponieważ zbliża mi się wyjazd :lol:
Dwa dni temu pieniążki wróciły mi z powrotem na konto z niewiadomych przyczyn. W banku powiedziano mi, że wracają tylko w dwóch przypadkach, albo nr.konta jest zły(w tym wypadku wpłacałem na prawidłowy nr.konta,zweryfikowałem to), lub konto jest już nie aktywne.

Pozdrawiam

A miałeś jakąś korespondencję od A organów ? Zwykle kwota mandatu rośnie z czasem. Może za mało wysłałeś ? A może już sprawa jest w PL ? A może umorzyli ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2017 14:16

Pozdrawiam

Masz daje się tylko jakiś czas na zapłatę mandatu. Zresztą jest to też wyjaśnione w którymś wezwaniu - wpłaty masz dokonać w nieprzekraczalnym terminie. Jeżeli nie zapłacisz, to podzielisz losy pewnego kolegi albo po prostu przepadnie to gdzieś w ich systemie (w zależnosci od kwoty i mandatu; zniknąć nie zniknie): cały proces administracyjny zostanie zatrzymany (czy jakoś tak to jest wytłumaczone). Wpłata pieniędzy po tym terminie, od nowa może uruchomić procedurę próby ściągnięcia mandatu. Nie wiem, jak to dokładnie działa ale w którymś wezwaniu było to tak napisane.

W tym roku jedź przez Węgry :mrgreen:
skonio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skonio » 03.07.2017 14:36

bigredone napisał(a):

Pozdrawiam

A miałeś jakąś korespondencję od A organów ? Zwykle kwota mandatu rośnie z czasem. Może za mało wysłałeś ? A może już sprawa jest w PL ? A może umorzyli ?

Dostałem tylko jedno pismo, nie było ponaglenia. Może to też ma znaczenie, że wtedy jechałem autem z wypożyczalni i już nie przyszło drugie pismo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2017 15:18

skonio napisał(a):
bigredone napisał(a):

Pozdrawiam

Dostałem tylko jedno pismo, nie było ponaglenia. Może to też ma znaczenie, że wtedy jechałem autem z wypożyczalni i już nie przyszło drugie pismo.

A wypożyczalnia ci nie ściągnęła coś z karty ? W zasadzie powinni tylko ściągnąć opłatę za informacje o kierowcy, ale kto wie.
skonio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skonio » 03.07.2017 15:42

bigredone napisał(a):
skonio napisał(a):
bigredone napisał(a):

Pozdrawiam

A wypożyczalnia ci nie ściągnęła coś z karty ? W zasadzie powinni tylko ściągnąć opłatę za informacje o kierowcy, ale kto wie.

Nie ponieważ to była opłata pobrana z góry przy wypożyczaniu, później auto oddałem i za jakieś 2 msc przyszło pismo z mandatem. Teraz już będę jechał innym autem, ale mam dylemat czy jechać przez Austrie czy Węgry :roll: Chciałbym to zapłacić, żeby mieć spokojną głowe, ale w tym wypadku chyba nic nie zdziałam.
jarecki03
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecki03 » 03.07.2017 16:42

Ja na przełomie lipca/sierpnia wybieram się przez Węgry kilometry podobne a ryzyko mandatów mniejsze.
W ubiegłym roku w sierpniu na jednym wyjeździe zarobiłem 4 mandaty w Austrii 2 w jedną 2 w drugą, wszystkie po 50€.
W tym roku w maju starałem się jechać przepisowo a i tak z Wiednia 2 przyszły wystarczy przekroczenie o 10km.
Mam nadzieje że przez Węgry będzie OK.
Pozdrawiam
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 20.07.2017 08:44

Przyszła pamiątka z Austrii :x

Gemeinde Murfeld, auf der B69, StrKm 79.255, Richtung Bad Radkersburg

Jedno auto um 15 km/h

Drugie auto um 11 km/h

50.00 EUR

Uważajcie po zjeździe z autostrady.

PS. Szybko działają skurczybyki. Zdjęcie z 16.06 wysłane od nich juz 03.07 - no, ale to jeszcze nie sezon ;)
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 20.07.2017 08:49

maxredaktor napisał(a):Ale na fotoradary też trzeba tam uważać :wink:

W większości strzelają w d*pę :mrgreen:
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 20.07.2017 09:26

jarecki03 napisał(a):Mam nadzieje że przez Węgry będzie OK.

Będzie ok, w majówkę cisnąłem grubo przez Węgry, jeszcze nic nie przyszło. Żadnych zwężek, zjazdów, objazdów i wiosek po drodze z ograniczeniami prędkości. Od Żyliny po zjazd na wyspę Pag non-stop dwupas.

guzu napisał(a):Szybko działają skurczybyki. Zdjęcie z 16.06 wysłane od nich juz 03.07

Niezły przychód z tego muszą mieć, prawie cała Europa jedzie przez ich kraj na wakacje to czemu by na tym nie zarobić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone