.png)
jan ostrzycki napisał(a):A tak z ciekawości...
Co jest napisane w tych mandatach z Austrii? Tak jak u nas, żeby wskazać kierowcę? Czy mandat jest wystawiony od razu na właściciela? Czy przychodzi zdjęcie? Czy można prosić o zdjęcie argumentując, że nie pamiętam kto prowadził, albo ja w tym czasie byłem w PL? Po jakim czasie przedawnia się austriacki mandat? Czy od mandatu przysługuje odwołanie?
Jeśli ktoś sportowo traktuje spory z policją mógłby spróbować się podroczyć z Austriakami zamiast wykłócać się na forum...
Z reguły korzystam wszystkich możliwych środków odwoławczych i z reguły to skutkuje na moją korzyść.
.png)
Pääkäyttäjä napisał(a):Najpierw dostałem Anonymverfügung, w którym miałem wskazać kierowcę a potem drugi raz upomnieli się już imiennie, bezpośrednio do mnie.
jan ostrzycki napisał(a):Przysyłają zdjęcie? "Przyznanie do winy"/"wskazanie kierowcy" jest na jakimś konkretnym druku?
Przy okazji, nasz system ITD można (było) bardzo łatwo wykiwać i doprowadzić do przedawnienia mandatu. Jeśli ktoś miał taką potrzebę, lub lubił się podroczyć z urzędami.W ITD panował gigantyczny bałagan, więc dość łatwo ich wyhuśtać. Austriacy pewnie mają większy porządek...

.png)
.png)

.png)
Pääkäyttäjä napisał(a):Zastanawiam się, kiedy w Unii wprowadzą "cennik" mandatów rodem z FinlandiiWtedy inaczej się chyba nikt nie nauczy przestrzegać prędkości
Marsallah napisał(a):
Naprawdę byś tego chciał![]()
Niech sobie nordyccy dziwacy robią, co chcą, ja tam nie widzę powodu, żeby przy przekroczeniu prędkości o 20% sięgać tak głęboko do kieszeni kierowcy. Czasem lepiej (i bezpieczniej!) pędzić 150 km/h po suchej i pustej autostradzie niż 80 po krętej, podczas opadów deszczu i mgły.
.png)
Ja widziałam we Frankfurcie, na jednej ulicy 3 lawety, przy jednej nawet kierowca się już znalazł, ale auto już było wciągane, więc dostał kwitek i do zobaczenia po opłaceniu rachunku...dyzio74 napisał(a):Z tego co wiem to nie tylko Austriacy tak dbają o porządki parkingowe. Widziałem podobną akcje w Pradze, lecz tam ilość lawet była znacznie mniej widoczna, a promocyjny parking jest tam w zasadzie w centrumwiec można spokojnie pieszo dojść jak się źle zaparkowało
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi