-"Patrz pan, co te ruskie nie wymyślą". A w tym przypadku czeskie...hehehe
Niestety inny format (kształt) cyf i liter...
pozdro
fℓу
piekara114 napisał(a):travel napisał(a):Obwodnica Wiednia - przekroczenie prędkości o 13 km/h - mandat tylko 40euro
Pan M. w tym roku mocno ten kawałek pilnował... Czasami to aż chciałam wyjść z auta, aby je popchać, aby szybciej jechać
macvw napisał(a):Od 6 lat jadąc do CRO przekraczam prędkość o 10km/h, na autostradzie "trzymam" 140km/h, na obwodnicy Wiednia np. przed i za tunelem 90km/h /jest 80/,
macvw napisał(a):piekara114 napisał(a):travel napisał(a):Obwodnica Wiednia - przekroczenie prędkości o 13 km/h - mandat tylko 40euro
Pan M. w tym roku mocno ten kawałek pilnował... Czasami to aż chciałam wyjść z auta, aby je popchać, aby szybciej jechać
Od 6 lat jadąc do CRO przekraczam prędkość o 10km/h, na autostradzie "trzymam" 140km/h, na obwodnicy Wiednia np. przed i za tunelem 90km/h /jest 80/, na robotach drogowych tak samo i jeszcze nigdy nie dostałem mandatu. Z tego, co widzę, to jest do granica max przekroczenia, ponieważ powyżej tych 10km/h dostaje się do domu nieprzyjemną pamiątkę z wakacji.
lechocz napisał(a):macvw napisał(a):Od 6 lat jadąc do CRO przekraczam prędkość o 10km/h, na autostradzie "trzymam" 140km/h, na obwodnicy Wiednia np. przed i za tunelem 90km/h /jest 80/,
A ta prędkość jazdy to wg. licznika czy wskazań GPS-u?
Wiadomo przecież, że liczniki w samochodach są tak fabrycznie wyskalowane, iż zawsze pokazują prędkość o parę kilometrów większą niż faktyczna, właśnie po to aby mieścić się w dozwolonych limitach, jadąc wg. wskazań licznika.
Dlatego też, jadąc licznikowo np. 90 km/h faktycznie jedzie się około 80-85 km/h, i przez to mieścisz się w dopuszczalnym limicie.
Spróbuj jechać, o te 10 km/h więcej, zgodnie ze wskazaniami GPS-u a możesz się co nieco zdziwić.
Swego czasu sam byłem tym zaciekawiony więc sobie zapisałem jak to wygląda i, w moim przypadku np., przekłamanie licznika w odniesieniu do wskazań GPS-u wygląda następująco:
Prędkość wg. licznika / prędkość wg. GPS-u / różnica procentowa
40 / 36 / -10%
50 / 45 / -10%
60 / 54 / -10%
70 / 64 / -9%
80 / 73 / -9%
90 / 82 / -9%
100 / 93 / -7%
110 / 103 / -7%
120 / 112 / -7%
130 / 123 / -6%
140 / 132 / -6%
150 / 141 / -6%
Dodam również, że są to prędkości mierzone na ogumieniu oryginalnym i w rozmiarze przewidzianym dla danego modelu pojazdu, którzy ma znaczący wpływ dla faktycznej prędkości pojazdu w odniesieniu do wskazań licznika.
lechocz napisał(a):Spróbuj jechać, o te 10 km/h więcej, zgodnie ze wskazaniami GPS-u a możesz się co nieco zdziwić.
Dopuszczalna prędkość 60 km/h lub mniej:
Przekroczenie prędkości o 1-5 km/h – mandat 750 koron norweskich (około 85 euro);
Przekroczenie prędkości o 5-10 km/h – mandat 2050 koron norweskich (około 232 euro);
itd.
Większość radiowozów w Norwegii jest wyposażona w terminale umożliwiające zapłacenie mandatu od razu z wykorzystaniem karty płatniczej.
W Norwegii w przypadku trudnej sytuacji finansowej osoby ukaranej możliwa jest zamiana mandatu na pobyt w więzieniu.
Obowiązuje wtedy następujący przelicznik:
• mandat o wysokości 3000 NOK- 3 dni w więzieniu,
• mandat o wysokości 4000 NOK- 5 dni w więzieniu,
• mandat o wysokości 5000 NOK- 7 dni w więzieniu,
lechocz napisał(a):Ot i już mamy potwierdzenie tego co powyżej napisałem o swoim sceptycznym podejściu do takich stwierdzeń jak "strachy na lachy...".
Jak to mówią: strzeżonego Pan Bóg strzeże lub jak mawiają bracia Rosjanie: tiszno jedziesz dalsze budiesz. A przynajmniej z pełnym portfelem.
Właśnie po to, aby tego uniknąć, liczniki mają minusową tolerancję. Więc, w razie czego, tłumaczenia, że przecież na liczniku miałem tyle ile na znakach ograniczenia, można sobie odpuścić tak samo, jak w przypadku alkoholu, bajeczki o zjedzonych wcześniej jabłkach, które sfermentowały i stąd stan po spożyciu czy też nietrzeźwości, lub też inne, tego typu, pierdoły.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi