Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
winny
Autostopowicz
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) winny » 22.11.2016 17:26

witam
Dostałem mandat wracając z Chorwacji 55euro. Moja winna rzecz jasna tylko że przez nawał pracy totalnie wypadło mi to z głowy po czym otrzymałem kolejny kwitek (mandat, kara nie wiem jak to nazwać) w wysokości 100euro. Czy miał ktoś podobną sytuacje?? Chciałbym zapłacić ale napewno nie 100euro... Jak to w ogóle wygląda?
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 23.11.2016 09:46

Na pewno nie 100 euro to ile byś chciał zapłacić 10 ? Przyszło, zapłać i tyle. Za gapowe się płaci.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 23.11.2016 10:47

Obwodnica Wiednia - przekroczenie prędkości o 13 km/h - mandat tylko 40euro :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2016 13:21

winny napisał(a):witam
Dostałem mandat wracając z Chorwacji 55euro. Moja winna rzecz jasna tylko że przez nawał pracy totalnie wypadło mi to z głowy po czym otrzymałem kolejny kwitek (mandat, kara nie wiem jak to nazwać) w wysokości 100euro. Czy miał ktoś podobną sytuacje?? Chciałbym zapłacić ale napewno nie 100euro... Jak to w ogóle wygląda?

Nie zapłaciłeś w terminie, więc mandat został zwiększony. Lepiej płać jak najszybciej, bo przyjdzie Ci trzeci i dopiero będziesz zdziwiony...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2016 13:22

travel napisał(a):Obwodnica Wiednia - przekroczenie prędkości o 13 km/h - mandat tylko 40euro :mrgreen:

Pan M. w tym roku mocno ten kawałek pilnował... Czasami to aż chciałam wyjść z auta, aby je popchać, aby szybciej jechać :mrgreen:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 24.11.2016 16:04

Kurcze, ta Austria to potrafi przyprawić o palpitację serca. Ja (odpukać), jeszcze nic nie dostałem, ale kilka razy w trakcie przejazdu przez Wiedeń (i nie tylko) się zamyśliłem lekko, no i miałem stracha, że też otrzymam pocztą drogawą pamiątkę. Ale na razie cisza.
winny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) winny » 24.11.2016 19:07

Na pewno nie 100 euro to ile byś chciał zapłacić 10 ? Przyszło, zapłać i tyle. Za gapowe się płaci.

Chciałbym zapłacić 55euro tyle ile się należny. Ciekawe czy jakies maile do nich cos pomoga czy tylko pogorsze sprawe.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.11.2016 19:49

Najprawdopodobniej było tak że jeżeli zapłacisz w ciągu 4 tygodni to mandat wynosi 55 euro. Po tym terminie jest przesyłany gdzieś dalej i jego kwota może wzrosnąć. Co najmniej tyle zrozumiałem ze swojego. Nie zapłaciłeś w ciągu 4tygodni więc płacisz więcej.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 24.11.2016 19:51

A, co im napiszesz :?: . Przepraszam, myślałem, że będę cwańszy od Was, i uda mi się nie płacić, ale widzę, że nic z tego, więc zapłacę Wam kwotę z pierwszego wezwania 8O :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.11.2016 20:57

winny napisał(a):Chciałbym zapłacić 55euro tyle ile się należny.

Tyle się należało w pierwszej wersji.
Teraz taniej niż 100 już nie będzie.
Może być jedynie drożej.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 24.11.2016 21:11

Moim zdaniem polemika z @winny nie ma sensu. I to nie dlatego aby nie był On tego wart ale dlatego, że fakty i ich konsekwencje będą mówić same za siebie. Niestety za gapiostwo (także przy płaceniu mandatów) trzeba płacić. I będzie (oby) kolejny "mądry Polak po szkodzie".
PS. Kolego winny zapłać te 100 E czym prędzej bo następne awizo będzie droższe. Oni jak US i Prezes nie zapominają nigdy.
winny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) winny » 24.11.2016 21:24

Dzięki za rady... jak to mówią dla świętego spokoju go zapłacę.
pozdrawiam
gref
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gref » 26.02.2017 12:27

romanafrica napisał(a):Witam,

Ja dostałem dzisiaj z Austri list z informacją o podaniu kierowcy ,który w danym dniu i godzinie kirował pojazdem i mam odesłać wypełniony formularz lub przesłać dane mailem , ale nie ma tam kwoty mandatu ani o ile przekroczyłem prędkość.
Czy miał ktoś coś takiego ? Proszę o jakieś informację bo trochę się martwię.

Pozdrawiam Roman.

Witam,
jak zakończyła się Twoja sprawa? Ja w zeszłym tygodniu dostałem takie samo wezwanie bez wskazania kwoty mandatu i mam zagwostkę co robić.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.02.2017 16:12

Cze!
gref napisał(a):
romanafrica napisał(a):Witam,

Ja dostałem dzisiaj z Austri list z informacją o podaniu kierowcy ,który w danym dniu i godzinie kirował pojazdem i mam odesłać wypełniony formularz lub przesłać dane mailem , ale nie ma tam kwoty mandatu ani o ile przekroczyłem prędkość.
Czy miał ktoś coś takiego ? Proszę o jakieś informację bo trochę się martwię.

Pozdrawiam Roman.

Witam,
jak zakończyła się Twoja sprawa? Ja w zeszłym tygodniu dostałem takie samo wezwanie bez wskazania kwoty mandatu i mam zagwostkę co robić.

Z mojego podwórka (Norwegia).
Przy przekroczeniu prędkości z urządzenia do pomiaru prędkości policja najpierw:
1. Kontaktuje się listownie z właścicielem pojazdu w celu ustalenia kto w danym dniu kierował i kto wykroczenie dokonał
Po wypełnieniu formularza o którym mowa w postach kolegów-a więc wskazaniu osoby która w danym dniu pojazd prowadziła
2. Po jakimś czasie przychodzi kolejny list gdzie wymienione jest wykroczenie i kara/kwota za to wykroczenie wraz z zapytaniem czy płaci czy się nie zgadza i sprawę oddaje do sądu.
3. W obu przypadkach -płaci, lub nie płaci( a sprawę oddaje do rozpatrzenia przez sąd)-przychodz trzeci list a w nim:
-albo giro do zapłaty
-albo wezwanie do sądu
pozdro
fℓу
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.02.2017 19:02

nie tylko
Polak potrafi
bo Czech też.
Nielegalny sposób na unikanie mandatów z fotoradaru.

Info jest TU
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone