Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daniel86
Autostopowicz
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel86 » 21.10.2016 10:39

Nie, tylko data i godzina. Rozmawiałem niedawno z właścicielem wynajętego auta. Do niego przyszedł normalny mandat z kwotą i o ile się przekroczyło. Ale że to nie on prowadził to odpisał im że samochód wynajął mi i podał moje dane. Mandat przyszedł 2 razy po 55eu więc do przeżycia. Przekroczono o 17km/h chyba. Bałem się że będą większe.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 21.10.2016 13:27

Ja w tym roku też z pamiątką z Austrii, 1000 euro. Zachciało się pocisnąć to pocisnęli po kieszeni :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 21.10.2016 16:31

Tysiąc? To chyba niezła seria była.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2016 17:13

daniel86 napisał(a):Nie, tylko data i godzina. Rozmawiałem niedawno z właścicielem wynajętego auta. Do niego przyszedł normalny mandat z kwotą i o ile się przekroczyło. Ale że to nie on prowadził to odpisał im że samochód wynajął mi i podał moje dane. Mandat przyszedł 2 razy po 55eu więc do przeżycia. Przekroczono o 17km/h chyba. Bałem się że będą większe.

Niezła seria. Zapłacić i zapamiętać, że w Austrii to lepiej zdjąć nogę z gazu i jechać nawet 10 km/h mniej niż wolno :D
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 21.10.2016 21:21

maxredaktor napisał(a):Tysiąc? To chyba niezła seria była.

oj jedno zero za dużo się wpisało, 100 euro przyszło na szczęście :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.10.2016 10:03

Mojego przypadku ciąg dalszy :wink:
Mandatu dostałem 30euro, robiąc przelew nie miałem opcji abym tylko ja pokrywał koszty. Była tylko możliwość że koszty pokrywa odbiorca i nadawca. Żeby mi nie wyszła jakaś śmieszna niedopłata, za którą w przyszłości mnie będą ścigać, albo która potem urośnie do jakieś dziwnej kwoty. 12.10 przelałem 35Euro.
20 października otrzymałem przelew SEPA na kwotę 20,82zł z "Bezirkshauptmannschaft Suedoststeiemark" tytułem "Strafgeld Ueberzahlun­g­ "­ ­ . Czyli musiało nie być dodatkowych kosztów. :oczko_usmiech: :mrgreen:
Liczyłem że ewentualną nadpłatę zwrócą, ale nie że tak szybko.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 24.10.2016 07:16

boboo napisał(a):
Marsallah napisał(a):(...) ale co do zasady, to jest to dla mnie nie di pomyślenia - namawiają człowieka do naginania prawdy - czy inaczej: do jej tworzenia (...)

Napiszę jak jest w Niemczech. Proszę tego nie odbierać jako pochwały bądź krytyki systemu. Po prostu lapidarna informacja.
Pstrykną niewyraźne zdjęcie, proszą o identyfikację.
Odpowiesz, że nie wiesz/nie pamiętasz - Twoje prawo, ale... tylko raz.
Ten pierwszy mandat odpuszczą, ale dostaniesz nakaz prowadzenia książki jazdy.
Czyli "pamiętnika" komu i kiedy dawałeś samochód do prowadzenia. Bez luk.
Ewentualne następne niewyraźne zdjęcia i odpowiedzi w sensie "zapomniałem wpisać i nie pamiętam kto prowadził" skutkują bezwzględnie mandatem dla Ciebie.

Nawet w sytuacji, gdy mam współwłasność pojazdu z żoną i podróżujemy razem? Nawet wtedy mamy notować kto gdzie keidy itd.? I gdzie to niby jest zapisane w przepisach? (nie mówię o DE, tylko o PL)
awaq
Globtroter
Re: Mandat Austria Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) awaq » 13.11.2016 17:37

awaq napisał(a):Witam.
Już myślę o przyszłorocznych wakacjach w Cro , a tu jeszcze doszły mi koszty za tegoroczne. Dostałem mandat od austriackiej policji,która to zrobiła mi fotkę wakacyjną na tle Wiednia :-) Pamiętam ten moment ale wydaję mi się że ograniczenie (60km) dotyczyło samochodów ciężarowych więc potraktowałem to jako pomyłkę .Jak można sprawdzić , albo czy ktoś sobie przypomina czy faktycznie ograniczenie dotyczy wszystkich aut ?Miejsce wpisane było Wien,23, A23 km,3,45 bis km 1,6 ,Richtung Suden. Jak ktoś się orientuje, to proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam

Wysłałem na podany austriacki adres mailowy prośbę o sprawdzenie czy nie było pomyłki bo wydawało mi się że znak dotyczył samochodów powyżej 3,5 tony. Dość szybko bo po dwóch dniach odpisali mi że sprawę przekazali do odpowiedniego oddziału i oni dadzą mi odpowiedź. Jednak ten drugi wydział nie był taki szybki , bo do tej pory nie dostałem odpowiedzi :-( Mandat zapłaciłem bo nie chciałem przekroczyć terminu 4 tygodni. Podsumowując przez austriackie miasta warto jechać spokojnie prawym pasem , nawet w Wiedniu o 3 rano :D
Szerokości
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 14.11.2016 07:12

Jednak nie wszystkie mandaty z Austrii przychodzą,do mnie do dziś nie dotarła fota jaką mi cyknęli przy remontach koło Grazu w czerwcu, lecz sądzę że prędkość została przekroczona w niewielkim stopniu i może dlatego dali mi spokój?.
jedynak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedynak » 14.11.2016 11:40

Ja dostałem 2 tyg temu mandat z Austrii z mojego przejazdu na Chorwację z 19.09.2016r.Dokładnie obwodnica Wiednia przy zjeździe ze zwężki (A23 3,45 bis KM 1,6) 71km/h na ograniczeniu do 60km/h. Cała obwodnica miała 80km/h a na zwężce postawili 60kę :D :D

No i koszty przejazdu wzrosły o 55Euro :lol: ale i tak się opłacało.Było zajebiście na wyspie Krk w Starej Baśce 8)
Mandacik zapłacony,zapomniany...lecz lekcja zapamiętana na przyszłość :P
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 14.11.2016 11:46

Nie płacę żadnych mandatów po drodze i jakoś żyję :mrgreen: da się ? :papa:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.11.2016 12:23

Tu też nikt nie płaci żadnych mandatów po drodze, tylko po powrocie :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 14.11.2016 12:24

maxredaktor napisał(a):Tu też nikt nie płaci żadnych mandatów po drodze, tylko po powrocie :D

Mała "glosa" Celne :) po powrocie też nie płacę ;) :papa:
awaq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) awaq » 14.11.2016 23:10

Czyli w przyszłym roku na terenie Austrii można będzie zaobserwować wooolno jadących kierowców z twarzą przy szybie wypatrujących fotoskarbonek . Można wtedy przenieść wątek do tematu "Korki po drodze na Adriatyk .." :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2016 18:43

awaq napisał(a):Czyli w przyszłym roku na terenie Austrii można będzie zaobserwować wooolno jadących kierowców z twarzą przy szybie wypatrujących fotoskarbonek . Można wtedy przenieść wątek do tematu "Korki po drodze na Adriatyk .." :papa:

To nie jest śmieszne - jechałem do Słowenii tydzień temu. No cóż, za Wiedniem jest jedno takie remontowane miejsce, gdzie w rzędzie po obu stronach jezdni, stoi OSIEM fotopstryków, po cztery na prawy i lewy pas. Poza tym, po drodze wszędzie "larmschutz" albo IG-L. Nieliczni tubylcy decydowali się na szybszą jazdę :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone