daniel86 napisał(a):Nie, tylko data i godzina. Rozmawiałem niedawno z właścicielem wynajętego auta. Do niego przyszedł normalny mandat z kwotą i o ile się przekroczyło. Ale że to nie on prowadził to odpisał im że samochód wynajął mi i podał moje dane. Mandat przyszedł 2 razy po 55eu więc do przeżycia. Przekroczono o 17km/h chyba. Bałem się że będą większe.
boboo napisał(a):Marsallah napisał(a):(...) ale co do zasady, to jest to dla mnie nie di pomyślenia - namawiają człowieka do naginania prawdy - czy inaczej: do jej tworzenia (...)
Napiszę jak jest w Niemczech. Proszę tego nie odbierać jako pochwały bądź krytyki systemu. Po prostu lapidarna informacja.
Pstrykną niewyraźne zdjęcie, proszą o identyfikację.
Odpowiesz, że nie wiesz/nie pamiętasz - Twoje prawo, ale... tylko raz.
Ten pierwszy mandat odpuszczą, ale dostaniesz nakaz prowadzenia książki jazdy.
Czyli "pamiętnika" komu i kiedy dawałeś samochód do prowadzenia. Bez luk.
Ewentualne następne niewyraźne zdjęcia i odpowiedzi w sensie "zapomniałem wpisać i nie pamiętam kto prowadził" skutkują bezwzględnie mandatem dla Ciebie.
awaq napisał(a):Witam.
Już myślę o przyszłorocznych wakacjach w Cro , a tu jeszcze doszły mi koszty za tegoroczne. Dostałem mandat od austriackiej policji,która to zrobiła mi fotkę wakacyjną na tle Wiednia Pamiętam ten moment ale wydaję mi się że ograniczenie (60km) dotyczyło samochodów ciężarowych więc potraktowałem to jako pomyłkę .Jak można sprawdzić , albo czy ktoś sobie przypomina czy faktycznie ograniczenie dotyczy wszystkich aut ?Miejsce wpisane było Wien,23, A23 km,3,45 bis km 1,6 ,Richtung Suden. Jak ktoś się orientuje, to proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
awaq napisał(a):Czyli w przyszłym roku na terenie Austrii można będzie zaobserwować wooolno jadących kierowców z twarzą przy szybie wypatrujących fotoskarbonek . Można wtedy przenieść wątek do tematu "Korki po drodze na Adriatyk .."
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi