Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak
Re: Mandat Austria Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.10.2016 08:49

Hmm, chciałem sprawdzić na mapie, ale zapomniałem, że Austriacy nie mają GSV ;/ W każdym razie to odcinek na południowej części obwodnicy, pomiędzy węzłami Favoriten i Inzersdorf. Pojęcia nie mam jakie tam są znaki.
maadoox
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 04.10.2016 09:26

Tak. To prawda. Błąd wyniknął z kilku powodów- akurat w dniu, w którym robiłem przelew strona banku działała niepoprawnie i zanim napisałem wszystko w tytule- nie muszę pisać jak brzmią niemieckojęzyczne nazwy złożone z 30 liter dla nas- ze 3 razy mnie wylogowało samoczynnie z banku.
Dodatkowo czekając na sms-a po kliknięciu "akceptuj" dzwonił jakiś (wybaczcie, bo ich nie cierpię) oszołom wciskając mi coś czego nie zamierzałem kupić. No i poszło ;)
Cytując klasyka ;) już miałem poprosić o sól ale mi się wymsknęło "ty stara k....... zmarnowałaś mi 20 lat życia";))))))))
Inną kwestią jest fakt że niektóre banki w panelach mają opcję cofnięcia przelewu- tak do 30 sek, ten "mój" takiej opcji nie daje, więc ze zwykłego szacunku, jak i braku tej możliwości to by mogli normalnie po ludzku pomóc, nie zaś od razu żądać kasy.
A tu "wicie, rozumicie" - zanim mnie kobieta wypytała w kwestii sprawdzenia mojej tożsamości, sto pytań weryfikacyjnych itd to już przelew sobie poszedł, no a ona, cóż, nic nie może.
No to napisałem do policji austriackiej- na mandacie kontakt był i po około miesiącu pieniądze wróciły na konto, bez najmniejszych problemów.

boboo napisał(a):Tak całkiem neutralnie:
Maadoox popełnił błąd, pomylił się, wpisał 450 zamiast 75 i nacisnął "enter".
Następny błąd popełnił bank nazywając procedurę "odzyskania" przelewu reklamacją.
(a może tak nie nazwali? nie wiem, nie było mnie przy tym)
To nie reklamacja, to zwykłe zlecenie usługi naprawienia błędu maadoox'a.
A to może kosztować. Nie musi, ale może.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 04.10.2016 09:36

maadoox, nie musisz się tłumaczyć. Niektórzy forumowicze właśnie tacy są. Jak napiszesz "jaką ścieralną farbę kupić do kuchni?" to wpierw dostaniesz ochrzan, że remontu nie robi się w zimie, dwie strony będą o kolorach a skończy się na czepianiu o nie zapłacony abonament radiowo telewizyjny.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.10.2016 09:44

Marsallah napisał(a):
Na słoweńskim objeździe autostrady (jeśli nim jeździsz) też? 8O

Też, a co najmniej staram się :oczko_usmiech: :mrgreen:
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 04.10.2016 09:52

Nie tłumaczę się ;) Opowiadam jak było:)
namo napisał(a):maadoox, nie musisz się tłumaczyć. Niektórzy forumowicze właśnie tacy są. Jak napiszesz "jaką ścieralną farbę kupić do kuchni?" to wpierw dostaniesz ochrzan, że remontu nie robi się w zimie, dwie strony będą o kolorach a skończy się na czepianiu o nie zapłacony abonament radiowo telewizyjny.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.10.2016 09:55

namo napisał(a):maadoox, nie musisz się tłumaczyć. Niektórzy forumowicze właśnie tacy są. Jak napiszesz "jaką ścieralną farbę kupić do kuchni?" to wpierw dostaniesz ochrzan, że remontu nie robi się w zimie, dwie strony będą o kolorach a skończy się na czepianiu o nie zapłacony abonament radiowo telewizyjny.

Ale o co Ci chodzi? 8O Nie jesteś troszkę nadwrażliwy? Nikt tu maadooxa nie ochrzania ani się nie czepia. Ja zapytałem jaki to bank a boboo całkiem sensownie próbował wyjaśnić sytuację.
Swoją drogą uważam, że jeśli bank miał problemy techniczne ze swoją stroną to bez względu na to czy maadoox popełnił błąd czy też nie, wszelkie wątpliwości powinny być rozstrzygnięte na jego korzyść. A przelew - o ile wiem - nie wychodzi z banku w ciągu kilku minut lecz kilku godzin :?
Jeśli opisana sytuacja jest prawdziwa to podtrzymuję swoje pytanie - jaki to bank?
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 04.10.2016 10:33

Dlaczego miałaby być nieprawdziwa:)? Dawny Alior Sync- T-mobile Usługi Bankowe
t-m.jpg
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.10.2016 09:27

dids76 napisał(a):
Marsallah napisał(a):
Na słoweńskim objeździe autostrady (jeśli nim jeździsz) też? 8O

Też, a co najmniej staram się :oczko_usmiech: :mrgreen:

No, ja też się staram, ale - zwłaszcza na odcinku Trate-Lenart można jechać momentami szybciej niż znaki pozwalają (tam gdzie jest dobra widoczność na długim dystansie i gdzie nie ma skrzyżowań). Jak czasem minie mnie tam jakiś Pepik, to się pod niego podczepiam na bezpiecznym dystansie. Wcześniej sam tam przestrzegałem przepisów, ale rozsądek przede wszystkim - tzn. przed przepisami również.

Ale tak ogólnie, to po raz pierwszy chyba jechałem w tym roku mniej więcej zgodnie z przepisami. No, wiadomo, +10 km/h - norma. Ale żadnych tam 90 w terenie zabudowanym czy 160 na autostradzie. I muszę powiedzieć, że to nawet da się przeżyć (tylko jest to nużące na dłuższą metę, szczególnie na autočestach).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.10.2016 12:24

Marsallah napisał(a):No, ja też się staram, ale - zwłaszcza na odcinku Trate-Lenart można jechać momentami szybciej niż znaki pozwalają (tam gdzie jest dobra widoczność na długim dystansie i gdzie nie ma skrzyżowań). Jak czasem minie mnie tam jakiś Pepik, to się pod niego podczepiam na bezpiecznym dystansie. Wcześniej sam tam przestrzegałem przepisów, ale rozsądek przede wszystkim - tzn. przed przepisami również.

Ale tak ogólnie, to po raz pierwszy chyba jechałem w tym roku mniej więcej zgodnie z przepisami. No, wiadomo, +10 km/h - norma. Ale żadnych tam 90 w terenie zabudowanym czy 160 na autostradzie. I muszę powiedzieć, że to nawet da się przeżyć (tylko jest to nużące na dłuższą metę, szczególnie na autočestach).

Ja zawsze staram się przykleić do "tubylców", a jako że jeżdżę w dzień nie mam z tym problemu.
+10km/h zgubiło mnie w Austrii, bo przekroczyłem o 7km/h :wink:
W Chorwacji jeżdżę "Starą drogą" i tam na niektórych odcinkach przekraczam prędkość i to nawet dosyć sporo. Trzeba uważać na wjazdach do miejscowości bo w tym roku dwa razy policja Chorwacka "suszyła". Chorwaci często ostrzegają światłami o policji.
robbstraw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robbstraw » 14.10.2016 14:13

Pocztówka z Austrii :-)

Listem zwykłym bez zdjęcia wystawiony przez LPD Wien
Przekroczenie o 18km na A23 przy tunelu zamiast 60 pojechałem wg nich 78km/h 10.09.2016 kara 55 euro
Szybko sie uwinęli.
List przewodni po Polsku reszta po niemiecku dołączono blankiet do zapłaty.
terminpłatności 4 tygodnie.

Niby listem zwykłym i można uznac że nie dostałem, ale w razie braku informacji z mojej strony straszą wykoroczeniem administracyjnym 5000 euro kary :-)

Jechałem przepisowo ostrzegał mnie GPS koło mnie zasuwał jakiś austryjak przypuszczam że to jego powinno złapać ale cóż:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2016 15:36

robbstraw napisał(a):
Jechałem przepisowo ostrzegał mnie GPS koło mnie zasuwał jakiś austryjak przypuszczam że to jego powinno złapać ale cóż:D

Spisek :D

Ja tego nie rozumiem 8) :wink:

Od przeszło roku ostrzega się, że mandaty wystawiane w Austrii są do zapłacenia w Polsce
i od dobrych kilku lat ostrzega się, że w Austrii jest bardzo dużo radarów stałych oraz, że łapią z suszarkami...

A tu w jednym wątku jest tyle informacji o mandatach :!:
I dostali je ludzie, którzy regularnie jeżdżą przez Austrię.
I o tych ostrzeżeniach czytali, wiedzą o radarach.

Jedyne racjonalne wytłumaczenie to nadmiar pieniędzy w waszych portfelach,
bo świadomie i celowo łamać przepisy, kiedy kara jest nieuchronna :?:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.10.2016 19:01

O dzięki Ci Tadeuszu że nawiedziłeś nas ze swoimi mądrościami :oczko_usmiech: :mrgreen:
W Polsce też łapią i wysyłają mandaty do domu, nie pingol żeś nigdy mandatu nie dostał. Dostałeś, widocznie nadmiar pieniędzy.
Wiedziałem że są radary i się pilnowałem, ustrzelili mnie na B66 w Bad Gleichberg. Widać źle się pilnowałem, przekroczyłem o 7km/h. Wziąłem na klatę i zapłaciłem, nie szukam teorii spiskowych, jak mnie w Polsce złapią też płacę. :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.10.2016 19:05

robbstraw napisał(a):

Na A 23 jest sporo ograniczeń do 60km/h (przebudowy) tam gdzie wcześniej było 80km/h. Więc GPS mógł Cię ostrzegać o ograniczeniu do 80km/h, a wg znaków było tam 60km/h :oczko_usmiech: :mrgreen:
I nie bój się, jak Austryjok koło Ciebie przeleciał to na 100% też dostał pozdrowienia z Wiednia. :oczko_usmiech: :mrgreen:
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 14.10.2016 19:20

dids76 napisał(a):No to ja dostałem po 4 tygodniach. Na drodze B66, przekroczone o 7km/h, całe 30 eurów do zapłaty :evil: :mrgreen:

Kuźwa, ale żeby o 7 km/h się czepiać. Aptekarze :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.10.2016 19:28

Jackar napisał(a):
dids76 napisał(a):No to ja dostałem po 4 tygodniach. Na drodze B66, przekroczone o 7km/h, całe 30 eurów do zapłaty :evil: :mrgreen:

Kuźwa, ale żeby o 7 km/h się czepiać. Aptekarze :roll:

"Różnica wynikająca z ewentualnego błędu pomiaru została odliczona na Państwa korzyść" :oczko_usmiech:
Więc miałem trochę więcej niż 57km/h, niestety nie napisali jaka to różnica. Po prostu gdzieś aparat na wjeżdzie do miejscowości musiał być i nie zdążyłam zwolnić. :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone