Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2016 15:35

Dostałem po 5 tygodniach.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 16.09.2016 18:48

Ja też otrzymałam mandat dokładnie po 5-ciu tygodniach.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.10.2016 08:39

No to ja dostałem po 4 tygodniach. Na drodze B66, przekroczone o 7km/h, całe 30 eurów do zapłaty :evil: :mrgreen:
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 03.10.2016 08:51

Ja w tym roku po powrocie do domu, po około 4 tygodniach dostałem 2 mandaty:). 75 i 80 euro:). Żeby było śmieszniej, jak robiłem pierwszy przelew, walnąłem się przy wpisywaniu kwoty i zamiast 75, wysłałem im 450 euro. Pilnowałem też nieprzekraczalności terminów, żeby nie było żadnych problemów. Po około miesiącu na moje konto została zwrócona nadpłata. Austriacy są skrupulatni, ale bardzo uczciwi, czego nie mogę powiedzieć o swoim banku- zaraz po pomyłce, dzwoniłem z prośbą o anulowanie przelewu ze względu na pomyłkę, to mi skurw......le powiedzieli że mogę złożyć reklamację kosztującą 150 zł, która i tak nie gwarantuje zwrotu, natomiast oni będę się w moim imieniu starać:). Polska bankowość, niech ich szlag.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.10.2016 09:10

maadoox napisał(a):zaraz po pomyłce, dzwoniłem z prośbą o anulowanie przelewu ze względu na pomyłkę, to mi skurw......le powiedzieli że mogę złożyć reklamację kosztującą 150 zł, która i tak nie gwarantuje zwrotu, natomiast oni będę się w moim imieniu starać:). Polska bankowość, niech ich szlag.

Jestem ciekaw co to za bank? Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, by w celu ostrzeżenia innych lub (zwłaszcza) przyszłych klientów podać jego nazwę. Płatne reklamacje to jakieś kuriozum na skalę światową :twisted:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.10.2016 09:40

Tak całkiem neutralnie:
Maadoox popełnił błąd, pomylił się, wpisał 450 zamiast 75 i nacisnął "enter".
Następny błąd popełnił bank nazywając procedurę "odzyskania" przelewu reklamacją.
(a może tak nie nazwali? nie wiem, nie było mnie przy tym)
To nie reklamacja, to zwykłe zlecenie usługi naprawienia błędu maadoox'a.
A to może kosztować. Nie musi, ale może.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 03.10.2016 09:53

Każdemu się zdarzy :-)

obrazy.png
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 03.10.2016 11:31

Ja używam w Austrii aplikacji Waze. Pokazuje radary,korki- taki Yanosik. Minusem jest to że trzeba mieć internet, ale przed wyjazdem można sobie wykupić jakiś mały pakiet. Do tej pory tylko raz zaplaciłem mandat, ale to przez nieuwagę. Na Słowacji działa to jeszcze lepiej. Raczej odradzałbym nie płacenie mandatu. Potem może to urosnąć do pokaźnej sumy.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 03.10.2016 12:01

dids76 napisał(a):No to ja dostałem po 4 tygodniach. Na drodze B66, przekroczone o 7km/h, całe 30 eurów do zapłaty :evil: :mrgreen:

No to liczę że z lipca już nic nie dostanę :mrgreen: Widocznie jednak jechałem wszędzie przepisowo. Muszę sobie jakiś medal przyznać.
Albo lepiej nie będę kusił losu 8)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.10.2016 12:13

Koenig napisał(a):
dids76 napisał(a):No to ja dostałem po 4 tygodniach. Na drodze B66, przekroczone o 7km/h, całe 30 eurów do zapłaty :evil: :mrgreen:

No to liczę że z lipca już nic nie dostanę :mrgreen: Widocznie jednak jechałem wszędzie przepisowo. Muszę sobie jakiś medal przyznać.
Albo lepiej nie będę kusił losu 8)

Też zawsze jeżdżę przepisowo i na ósmy wyjazd do Chorwacji to jest mój pierwszy mandat i mam nadzieję że ostatni :oczko_usmiech: :mrgreen:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.10.2016 13:31

dids76 napisał(a):Też zawsze jeżdżę przepisowo i na ósmy wyjazd do Chorwacji to jest mój pierwszy mandat i mam nadzieję że ostatni :oczko_usmiech: :mrgreen:

Na słoweńskim objeździe autostrady (jeśli nim jeździsz) też? 8O
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 03.10.2016 13:50

Ja czytałem już wcześniej ostrzeżenia na forum odnośnie objazdu i zawsze na nim pilnuję prędkości, szczególnie w miasteczkach.
awaq
Globtroter
Mandat Austria Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) awaq » 03.10.2016 22:15

Witam.
Już myślę o przyszłorocznych wakacjach w Cro , a tu jeszcze doszły mi koszty za tegoroczne. Dostałem mandat od austriackiej policji,która to zrobiła mi fotkę wakacyjną na tle Wiednia :-) Pamiętam ten moment ale wydaję mi się że ograniczenie (60km) dotyczyło samochodów ciężarowych więc potraktowałem to jako pomyłkę .Jak można sprawdzić , albo czy ktoś sobie przypomina czy faktycznie ograniczenie dotyczy wszystkich aut ?Miejsce wpisane było Wien,23, A23 km,3,45 bis km 1,6 ,Richtung Suden. Jak ktoś się orientuje, to proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
Crocodyl
Cromaniak
Re: Mandat Austria Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 04.10.2016 08:04

Wiele można mówić o austriackiej policji ale samochód osobowy od ciężarowego z pewnością odróżniają. Moim zdaniem udowodnienie, że "nie jesteś wielbłądem" będzie bardzo trudne. No chyba że znasz język Goethego jak swój własny ale i to nie zawsze zapewnia sukces. Pozostaje tylko zapłacenie mandatu (i tu bym nie zwlekał) i suuper ostrożna jazda w przyszłości.
greenrs
Koneser
Re: Mandat Austria Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.10.2016 08:24

Nie dublujcie wątków. Tu jest identyczny: mandat-uwaga-lapia-w-austrii-t42976-180.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone