Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.09.2016 18:10

piekara114 napisał(a):Mam pytanie (no, nie związane z mandatem bezpośrednio). Wczoraj za dnia przejeżdżaliśmy Austrię i na autostradzie, na wyświetlaczach było ograniczenie do 100km/h i pod nim napis IG-L. Jechaliśmy zgodnie z ograniczeniami, ale inne auta śmigały i pytanie, co oznacza to IG-L?

"In einigen Fällen steht neben der Tempobeschränkung noch das Kürzel „IG-L“. Das steht für „ImmissionsschutzGesetz-Luft“ und bedeutet, dass das Limit wegen einer zu hohen Schadstoffbelastung in der Luft erteilt wurde.
Wichtig zu wissen: Ist das Kürzel aktiv, drohen bei Tempoüberschreitungen höhere Strafen als sonst."

Niekiedy oprócz ograniczenia na wyświetlaczu jest skrót: "IG-L"
Oznacza to: Ustawa o ochronie przed zanieczyszczeniami - powietrze

Czyli limit został ustanowiony z powodu wysokich aktualnych wartości zanieczyszczeń powietrza.
Ważne: jeśli ten skrót się świeci, to za przekroczenie prędkości grożą wyższe kary, niż w normalnej sytuacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2016 18:11

piekara114 napisał(a):Mam pytanie (no, nie związane z mandatem bezpośrednio). Wczoraj za dnia przejeżdżaliśmy Austrię i na autostradzie, na wyświetlaczach było ograniczenie do 100km/h i pod nim napis IG-L. Jechaliśmy zgodnie z ograniczeniami, ale inne auta śmigały i pytanie, co oznacza to IG-L?

Immissionsschutzgesetz Luft - ograniczenie prędkości ze względu na emisję spalin. W Czechach np. na D1/D47 w obrębie miasta Ostrava jest podobne ograniczenie (Ochrana ovzdusi). Legenda głosi, że kary za przekroczenie ograniczenia tego rodzaju są bardziej dotkliwe niż za przekroczenie zwykłego ograniczenia prędkości.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 12.09.2016 11:51

Niepotrzebnie czytam ten temat :D Generalnie w Austrii (a szczególnie w Wiedniu) bardzo się pilnowałem, ale nie mogę wykluczyć że gdzieś coś przegapiłem lub przekroczyłem prędkość o jakiś ułamek kilometrów. I jak czytam ten temat to żyję w strachu, że coś mi przyjdzie. Co prawda od powrotu minęło już 6 tygodni ale to przecież jeszcze nic nie znaczy... :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2016 21:15

U mnie minął dokładnie miesiąc od wykroczenia ale samochód mam w leasingu więc wcześniej otrzymał go leasingodawca... :mrgreen:
gostek_71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gostek_71 » 16.09.2016 09:23

Ja również dostałem mandat z Austrii a dokładnie z miejscowości Wiener Neustadt, autostrada A2. Przekroczenie o 12km/h, cytuję "z uwzględnionym marginesem błędu" na dozwolonym 80 km/h. Kwota do zapłaty 45 EUR. Mandat przetłumaczony na polski wraz z pouczeniem jak mogę zareagować na decyzje organu. Załączony austriacki wypełniony druk przelewu. Mandat przyszedł listem priorytetowym bez potwierdzania odbioru (czyli normalnie wrzucony do skrzynki).
Mam pytania:
1. Czy zapłacić ? Słyszałem że poniżej 70 EUR nie ścigają bo koszty sądowe są za duże w stosunku do wartości mandatu. Z drugiej strony słyszałem że Austriak jest "wyjątkowo zacięty" i nie odpuszczą nawet niskiego mandatu.
2. Jeśli płacić to w jaki sposób ? Poczta ? Bank ? Nie mam konta walutowego. Czy do wymienionych instytucji przynieść gotówkę w EUR ?
Proszę o wypowiedz forumowiczów z konkretną wiedzą a nie pozyskaną od wujka Google.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.09.2016 09:30

gostek_71 napisał(a):Ja również dostałem mandat z Austrii a dokładnie z miejscowości Wiener Neustadt, autostrada A2. Przekroczenie o 12km/h, cytuję "z uwzględnionym marginesem błędu" na dozwolonym 80 km/h. Kwota do zapłaty 45 EUR. Mandat przetłumaczony na polski wraz z pouczeniem jak mogę zareagować na decyzje organu. Załączony austriacki wypełniony druk przelewu. Mandat przyszedł listem priorytetowym bez potwierdzania odbioru (czyli normalnie wrzucony do skrzynki).
Mam pytania:
1. Czy zapłacić ? Słyszałem że poniżej 70 EUR nie ścigają bo koszty sądowe są za duże w stosunku do wartości mandatu. Z drugiej strony słyszałem że Austriak jest "wyjątkowo zacięty" i nie odpuszczą nawet niskiego mandatu.
2. Jeśli płacić to w jaki sposób ? Poczta ? Bank ? Nie mam konta walutowego. Czy do wymienionych instytucji przynieść gotówkę w EUR ?
Proszę o wypowiedz forumowiczów z konkretną wiedzą a nie pozyskaną od wujka Google.

Odrobinę honoru ! gdybyś tylko napisał z prośbą o pomoc w zapłaceniu zrozumiałbym ale patrząc pkt. 1 nie wiesz co to honor. Byłoby mi wstyd pisać o czymś takim !
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 16.09.2016 09:55

bluesman napisał(a):patrząc pkt. 1 nie wiesz co to honor. Byłoby mi wstyd pisać o czymś takim !

Szeryf :boss:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.09.2016 09:57

mandat-uwaga-lapia-w-austrii-t42976-150.html#p1768716

namo napisał(a):Kurde, znowu wdałem się w bezsensowna dyskusję z Januszami z cro.pl.

Idę, wrócę za pół roku. elo

Pół roku nie minęło :oczko_usmiech:

Zapłaciłeś :?:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.09.2016 10:00

namo napisał(a):
bluesman napisał(a):patrząc pkt. 1 nie wiesz co to honor. Byłoby mi wstyd pisać o czymś takim !

Szeryf :boss:

Może normalny człowiek ? widocznie nie wiesz o co chodzi, a chodzi o pewną moralność i zasady. Jeżeli stać kogoś przy takich błahych wszakże rzeczach o chęć oszukiwania, kombinacji to przy pryncypiach co zrobi ? zabije ? by uniknąć odpowiedzialności ? to oczywiście tylko dywagacje :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.09.2016 10:16

gostek_71 napisał(a):Słyszałem że poniżej 70 EUR nie ścigają bo koszty sądowe są za duże w stosunku do wartości mandatu.
Które to koszty po procesie pokrywa w całości ten, kto przegrał. A szansa na przegranie wynosi 99,999%.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 16.09.2016 10:22

Janusz Bajcer napisał(a):Pół roku nie minęło :oczko_usmiech:

Powiadomienia mi przychodzą na e-mail i aż mnie łamie w pół.

Janusz Bajcer napisał(a):Zapłaciłeś :?:

Nie, pojechałem przez Węgry :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.09.2016 10:25

namo napisał(a):Nie, pojechałem przez Węgry :D

Bez komentarza ... też może być komentarz
ani5500
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ani5500 » 16.09.2016 10:31

gostek_71 napisał(a):Ja również dostałem mandat z Austrii a dokładnie z miejscowości Wiener Neustadt, autostrada A2. Przekroczenie o 12km/h, cytuję "z uwzględnionym marginesem błędu" na dozwolonym 80 km/h. Kwota do zapłaty 45 EUR. Mandat przetłumaczony na polski wraz z pouczeniem jak mogę zareagować na decyzje organu. Załączony austriacki wypełniony druk przelewu. Mandat przyszedł listem priorytetowym bez potwierdzania odbioru (czyli normalnie wrzucony do skrzynki).
Mam pytania:

Ja również nie mam konta walutowego, ale zapłaciłam mandat ze swojego konta w PLN przelewem internetowym, wybrałam opcję przelew walutowy, w euro, bank przeliczył kwotę 30 euro wg aktualnego kursu. Prowizja za przelew europejski wyniosła 5 zł. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2016 12:59

Heh, ja zapłaciłem a w miedzyczasie z moim poleconym do nich minęło się ich "mahnung" ale teraz tylko po niemiecku - powiększone o kolejne 15 EUR. :roll: I znów czekam na detale... Jak ktoś lubi życie na krawędzi - niech nie płaci :mrgreen:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 16.09.2016 13:37

Mniej więcej po jakim czasie od zdarzenia otrzymujecie pismo?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone