Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.08.2016 09:24

Wiem :) chodziło mi o zasadę :)
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 24.08.2016 09:32

Dzięki Pääkäyttäjä za wyczerpujące naświetlenie sprawy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2016 09:39

bluesman napisał(a):Wiem :) chodziło mi o zasadę :)

Tak, wiem - załapałem ;) Ja też w pierwszej chwili chciałem wysmarować maila do nich, że bez zdjęcia z fotoradaru mogą mnie cmoknąć, bo chcę dowód wykroczenia ale...

namo napisał(a):Dzięki Pääkäyttäjä za wyczerpujące naświetlenie sprawy.

...kolega potem oświecił mnie, że oni owszem - fotkę z fotoradaru to mi pokażą ale w sądzie. Z tym, że za oglądanie zdjęcia i dyskusję z tamtejszym sędzią, impreza nie będzie kosztować 50 EUR ale 30 razy więcej :mrgreen:

Mówię Ci, nie warto - nawet, jak (jak teraz widzę) masz to "anonimowe" wezwanie. Chcesz - ryzykuj. Nie chcesz - zapłać. Sądząc z opowieści kolegów, jeden się mocno zdziwił, drugi przy kontroli spocił i zapłacił, trzeci się zastanawia, czwarty zapłacil bez szemrania. Ja zresztą też, bo na tyle często tam jestem, że wolę jeździć spokojnie. I jeżdżąc przez Austrię, staram się mieć oczy dookoła głowy x2.

kaeres napisał(a):Gwoli ścisłości. Spokojnie zlecą zdarcie kapci Tobie przez polskie sądy albo w efekcie komornikom

Tak, ale do tego czasu droga długa. Faktem jest, że europejski system informacji o kierowcach powstaje, już jakoś działa i mozna się naprawdę zdziwić po czasie. Fińska policja z kolegi zdarła mandat po trzech latach. Znaleźli go, nawet jak sprzedał tamte auto i przeprowadzil się do Frankfurtu. Lekko nie było :)
Ostatnio edytowano 24.08.2016 09:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 24.08.2016 09:43

A opcja zapłacenia tego na miejscu? Stacja beznzynowa lub odpowiednik płacenia w kasie naszego Tesco, da się?. Ktoś robił coś takiego? Czy nie ma opcji, oganiać przelew z polskiego banku?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2016 09:49

namo napisał(a):A opcja zapłacenia tego na miejscu? Stacja beznzynowa lub odpowiednik płacenia w kasie naszego Tesco, da się?. Ktoś robił coś takiego? Czy nie ma opcji, oganiać przelew z polskiego banku?

Masz blankiet wpłaty? Chcesz to na poczcie w PL płacić? Jeżeli w PL, to to wtedy zdaje się musi być w złotówkach. Płaciłem ze swojego konta, także ten... najszybsza droga.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.08.2016 09:52

namo napisał(a):A opcja zapłacenia tego na miejscu? Stacja beznzynowa lub odpowiednik płacenia w kasie naszego Tesco, da się?. Ktoś robił coś takiego? Czy nie ma opcji, oganiać przelew z polskiego banku?

Po co pytać tu gdzie ktoś może Cię wprowadzić w błąd ? rzecz jest tak banalnie prosta vide przykładowo Konsulat Generalny Austrii w Krakowie , Ambasada Austrii w Warszawie po prostu zapytaj ich i co może dla Ciebie dziwne odpowiedzą rzetelnie i po polsku :mrgreen: :papa:
Ostatnio edytowano 24.08.2016 09:54 przez bluesman, łącznie edytowano 3 razy
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.08.2016 09:52

namo napisał(a):Nie chodzi o to, szkoda mi tak kasę jakimś Niemcom wysyłać [...] Gnoje. [...] Te dziady robią zdjęcie już przed znakiem. [...]
Idź się teraz kłócić w języku wroga

Właściwie to nie rozumiem po co wyjeżdżasz poza granice swojej wsi? 8-O
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 24.08.2016 09:54

Ok, będę miał blankiet wpłaty z pieczątką banku lup poczty, raczej dwa. Mandat z maja, przyszło mi to końcem czerwca kiedy były już 3 dni po terminie. Teraz to jest ostro po terminie. Trzecie pismo widziałem o podanie danych kierowcy. Jak to zapłacę 2x50 euro z pierwszych pism to załatwię sprawę i odwalą się czy wysyłać im dane kierowcy i czekać na tą wyższą kwotę i dopiero?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.08.2016 09:56

namo napisał(a):Ok, będę miał blankiet wpłaty z pieczątką banku lup poczty, raczej dwa. Mandat z maja, przyszło mi to końcem czerwca kiedy były już 3 dni po terminie. Teraz to jest ostro po terminie. Trzecie pismo widziałem o podanie danych kierowcy. Jak to zapłacę 2x50 euro z pierwszych pism to załatwię sprawę i odwalą się czy wysyłać im dane kierowcy i czekać na tą wyższą kwotę i dopiero?

Czy nie masz wrażenia, że trochę się kompromitujesz ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2016 09:58

namo napisał(a):Ok, będę miał blankiet wpłaty z pieczątką banku lup poczty, raczej dwa. Mandat z maja, przyszło mi to końcem czerwca kiedy były już 3 dni po terminie. Teraz to jest ostro po terminie. Trzecie pismo widziałem o podanie danych kierowcy. Jak to zapłacę 2x50 euro z pierwszych pism to załatwię sprawę i odwalą się czy wysyłać im dane kierowcy i czekać na tą wyższą kwotę i dopiero?

Mogą wysłać Ci większy mandat powiększony o "parę euro" za zwłokę :mrgreen: Poważnie, aż tak Ci się nie chce tego płacić? Mówię Ci - im dłużej to ciągniesz tym gorzej. I jak już Bluesman napisał, uderz do ambasady Austrii jak masz wątpliwości :)

Jak masz blankiet wpłaty z numerem konta, weź tnij waść - wstydu oszczędź i zapłać im. Poważnie - to nie jest śmieszne, gdy jedziesz przez jakiś kraj z duszą na ramieniu, szepcząc pod nosem "czy mnie złapią" a na widok gliniarza dostawać zawału.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 24.08.2016 10:13

greenrs napisał(a):Właściwie to nie rozumiem po co wyjeżdżasz poza granice swojej wsi? 8-O

Czy aby nie pomyliły ci się fora?

greenrs napisał(a):Chyba pomyliły Ci się fora :? Na pewno znajdziesz odpowiednie by wylewać swoje frustracje...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.08.2016 10:49

Nie bardzo rozumiem po co to cytowanie. Ja żadnych frustracji nie mam a wszystkich sąsiadów uważam za przyjaciół. Jeśli ktoś jest dziadem, gnojem czy wrogiem to po kiego miałbym go odwiedzać?
I wcale nie ma to nic wspólnego z polityką... jakby co.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 24.08.2016 11:00

Ja ich nie odwiedzam, ja tylko jadę przez ich teren celem przedostania się do Adriatyku. Żeby to zrobić nie muszę taktować ich za przyjaciół i nie ma obowiązku ich lubić czy nawet szanować. Mam do tego swoje powody i swoje prawa, nikt mi nie każde przyjaźnić się z mieszkańcami kraju mijanego za szybami samochodu lub pod brzuchem samolotu.
Nie potrzebna więc była twoja uszczypliwość odnośnie wsi. Uważam ją za nie na miejscu jeżeli chodzi o kontekst tego tematu i kulturę wypowiedzi. Ja nie lubię Austryjaków a Ty wieśniaków. Znajdź sobie jakieś forum polityczne gdzie będziesz wyzywał od wieśniaków tych co nie lubią Niemców, homoseksualistów czy muzułmanów.
Ostatnio edytowano 24.08.2016 11:08 przez namo, łącznie edytowano 1 raz
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 24.08.2016 11:01

Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, żeby fotopstryk robił zdjęcia przed zakazem, to nie jest nasza straż miejska. Aczkolwiek negował nie będę, ludzie i parapety są wszędzie.
Całą drogę starałem się mieć oczy na około głowy (szczególnie w Wiedniu na odcinkowych pomiarach) ale nie mam pewności czy czegoś nieświadomie nie przeskrobałem.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.08.2016 11:24

namo napisał(a):nikt mi nie każde przyjaźnić się z mieszkańcami kraju mijanego za szybami samochodu lub pod brzuchem samolotu.

Oczywiście, że nie. Ale nie upoważnia Cię to do używania wobec tych mieszkańców słów uważanych za obraźliwe - tylko dlatego, że wlepili Ci mandat i rozmawiają w innym języku niż Ty! I nie doszukuj się tu na siłę jakiejś polityki bo żadnej tu nie ma. To wyłącznie kwestia kultury.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone