Wezwanie do wskazanie kierującego z Austrii.
napisał(a) Luki115 » 12.11.2024 11:10
Dzień dobry.
Mamy taką oto sytuację. Przedwczoraj tj. 10.11.2024 znalazłem w skrzynce na listy pismo z Austrii (list zwykły-nie polecony) Pismo nadane w Austrii 22.10.2024, jest w języku niemieckim i polskim i zawiera wezwanie do wskazania kierującego naszym samochodem w związku z wykroczeniem w dniu 20.08.2024 o godzinie 5:23 w miejscowości Neumarkt in der Steiermark. Sprawdziłem i faktycznie byliśmy wtedy w drodze na Chorwację.
Do pisma nie dołączono zdjęcia z fotoradaru, ani żadnej szczegółowej informacji odnośnie potencjalnego wykroczenia. Na odpowiedź dają dwa tygodnie od daty odebrania pisma pod groźbą grzywny do 10000 euro.
Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego przypadku. Czy ktoś z Was miał analogiczną sytuację? Zupełnie nie wiem jak mam się do tego ustosunkować. Jechaliśmy większą liczbą osób i nie pamiętam, kto dokładnie kierował w tamtym czasie.
Dziwne jest, że pismo zostało wysłane tak późno (2 miesiące po zdarzeniu) i jeszcze listem zwykłym. Równie dobrze mogłoby przeleżeć jeszcze 2 miesiące, bo rzadko sprawdzamy skrzynkę. Z góry dziękuję za odpowiedź.