Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2024 07:27

A co tak wybrałeś drogę poza autostradą?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.05.2024 11:52

te kiero napisał(a):Chyba przyjdzie pamiątka z A, tak przewiduję...
Ograniczenie za Judenburgiem było, dostrzegłem z daleka, ale za wolno wytraciłem prędkość, radar był kilkanaście km za znakiem.
Pożyjem obaczym.

Ostro byłeś rozpędzony, skoro przez kilkanaście km nie dało rady wyhamować :lol: :lol: :jezykukos:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.05.2024 20:51

marekkowalak napisał(a):
te kiero napisał(a):Chyba przyjdzie pamiątka z A, tak przewiduję...
Ograniczenie za Judenburgiem było, dostrzegłem z daleka, ale za wolno wytraciłem prędkość, radar był kilkanaście km za znakiem.
Pożyjem obaczym.

Ostro byłeś rozpędzony, skoro przez kilkanaście km nie dało rady wyhamować :lol: :lol: :jezykukos:

:rotfl: metrów :tak:

piekara114 napisał(a):A co tak wybrałeś drogę poza autostradą?

Międzynocleg w Bruck/Mur i najszybszą trasę GM pokazał właśnie tamtędy

Edit: przy okazji przejazdu tą drogą spalanie zeszło niżej o 1L/100km
Luki115
Autostopowicz
Wezwanie do wskazanie kierującego z Austrii.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki115 » 12.11.2024 11:10

Dzień dobry.

Mamy taką oto sytuację. Przedwczoraj tj. 10.11.2024 znalazłem w skrzynce na listy pismo z Austrii (list zwykły-nie polecony) Pismo nadane w Austrii 22.10.2024, jest w języku niemieckim i polskim i zawiera wezwanie do wskazania kierującego naszym samochodem w związku z wykroczeniem w dniu 20.08.2024 o godzinie 5:23 w miejscowości Neumarkt in der Steiermark. Sprawdziłem i faktycznie byliśmy wtedy w drodze na Chorwację.
Do pisma nie dołączono zdjęcia z fotoradaru, ani żadnej szczegółowej informacji odnośnie potencjalnego wykroczenia. Na odpowiedź dają dwa tygodnie od daty odebrania pisma pod groźbą grzywny do 10000 euro.

Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego przypadku. Czy ktoś z Was miał analogiczną sytuację? Zupełnie nie wiem jak mam się do tego ustosunkować. Jechaliśmy większą liczbą osób i nie pamiętam, kto dokładnie kierował w tamtym czasie.
Dziwne jest, że pismo zostało wysłane tak późno (2 miesiące po zdarzeniu) i jeszcze listem zwykłym. Równie dobrze mogłoby przeleżeć jeszcze 2 miesiące, bo rzadko sprawdzamy skrzynkę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Austria-2.jpg
boboo
Koneser
Re: Wezwanie do wskazanie kierującego z Austrii.

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.11.2024 11:35

Luki115 napisał(a):(...) znalazłem w skrzynce na listy pismo z Austrii (list zwykły-nie polecony)
(...)
(2 miesiące po zdarzeniu) i jeszcze listem zwykłym. Równie dobrze mogłoby przeleżeć jeszcze 2 miesiące, bo rzadko sprawdzamy skrzynkę. (...)
A dlaczego miałoby być wysłane listem innym niż zwykły? :roll:

Przy okazji:
świetny argument przy postępowaniach.
"rzadko sprawdzam skrzynkę" - z automatu gwarantowane uniewinnienie.
Luki115
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki115 » 12.11.2024 11:44

Wszędzie czytam, że takie pisma powinny być poleconym. Chodzi mi jedynie ten 2 tygodniowy termin termin na odpowiedź. W domyśle sobie założyłem dla siebie 2 tygodnie od wyjęcia listu ze skrzynki, bo przecież nie jest to do zweryfikowania przez stronę austriacką, kiedy otrzymałem list zwykły. Mam po prostu obawy czy się i tak do czegoś nie przyczepią. Jakoś nie ufam... No i wiadomo, że w ewentualnej korespondencji, nie użyję stwierdzenia, że "rzadko sprawdzam skrzynkę".
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.11.2024 15:45

Polskie mandaty w Polsce poleconym, ale z zagranicy niekoniecznie - tak jak jest w danym kraju przyjęte.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 12.11.2024 20:01

boboo napisał(a):
Luki115 napisał(a):(...) znalazłem w skrzynce na listy pismo z Austrii (list zwykły-nie polecony)
(...)
(2 miesiące po zdarzeniu) i jeszcze listem zwykłym. Równie dobrze mogłoby przeleżeć jeszcze 2 miesiące, bo rzadko sprawdzamy skrzynkę. (...)
A dlaczego miałoby być wysłane listem innym niż zwykły? :roll:

A chociażby aby nie zaginął, gwarancja odbioru..itp..
A tak to hulaj dusza piekła nie ma... :faja:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 13.11.2024 10:07

Luki115 napisał(a):Wszędzie czytam, że takie pisma powinny być poleconym. Chodzi mi jedynie ten 2 tygodniowy termin termin na odpowiedź. W domyśle sobie założyłem dla siebie 2 tygodnie od wyjęcia listu ze skrzynki, bo przecież nie jest to do zweryfikowania przez stronę austriacką, kiedy otrzymałem list zwykły. Mam po prostu obawy czy się i tak do czegoś nie przyczepią. Jakoś nie ufam... No i wiadomo, że w ewentualnej korespondencji, nie użyję stwierdzenia, że "rzadko sprawdzam skrzynkę".

Z boboo nie wchodź w tą polemikę ;)
Masz po Polsku jasno napisane, że albo zapłać albo wskaż kierującego jeżeli to nie Ty.
Nie obchodzi ich ani nas kto wówczas kierował. Ustalcie to między sobą.
Sprawa zamknięta.
Luki115
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki115 » 13.11.2024 10:51

Dziękuję za odpowiedzi. Nie mam zamiaru wchodzić z nikim w polemikę.
Napiszę pismo w tym tygodniu, bo zapewne chodzi o przekroczenie prędkości. Dziwne jedynie, że nie ma ani kwoty mandatu, ani informacji o ile przekroczyliśmy, ani zdjęcia itp. Dwa razy już otrzymałem pocztówki z wakacji, raz z Węgier, raz z Austrii i zawsze był to od razu mandat i kwota do zapłaty. Myślałem, że może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się doświadczeniami, bo nie wiem jak może być liczony termin dwóch tygodni na odpowiedź w przypadku listu zwykłego. Żeby było jasne, nie zamierzamy unikać zapłaty i zrobimy to jak tylko dowiemy się ile i za co mamy zapłacić. Pozdrawiam.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 13.11.2024 11:01

Może to jest samochód jakiś wypożyczony albo firmowy ?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone