Re: Mandat z fotoradaru
napisał(a) barti75 » 07.10.2013 09:24
demi-duox napisał(a):Samochód wypożycza się zazwyczaj podając dane do karty kredytowej.
Czy firma wypożyczająca może obciążyć mandatem kartę? - bankowcy wypowiedzcie się proszę
Jesli blokowali Ci jakąś kwotę na karcie kredytowej to Ci ją ściągną z niej mimo że auto już oddałeś.Z reguły jest tak choć to zapewne nie reguła(przynajmniej u mnie tak było) wypożyczając auto z sieciówek głównie przy lotniskach typu Hertz, Avis i podając numer karty kredytowej, to zabezpieczenie wypożyczalni z ta różnicą że nic z karty nie jest ścigane , tylko jest blokowana ustalona przez daną firmę kwota na karcie przeważnie ok 400-500€, właśnie na akonto przyszłych mandatów, termin blokady określa wypożyczalnia i środki są blokowane w dniu odbioru auta z wypożyczalni, a zdjęcie blokady z karty jest średnio po około 21 dniach od momentu zdania auta, bo w większości krajów ( np chorwacki Hertz i mandat z Chorwacji)ten termin wystarczy, aby ustalić właściciela auta czyli firmę wypożyczającą, a ta mając zablokowane środki na karcie mimo że właściciel zdał już auto ustala właściciela kto wtedy podróżował tym autem i obciąża jego kartę mandatem dlatego blokada na karcie trwa jeszcze te ileś dni po zdaniu auta, a nie jest odblokowywana w dniu oddania
Jeśli nie blokowali Ci kwoty na karcie kredytowej(jakaś mała lokalna wypożyczalnia)ale mają Twoje dane bo inaczej byś nie wypożyczył auta, to duże prawdopodobieństwo, że dostaniesz od niej kwit z kopią fotki i poleceniem zapłaty danej kwoty tak dostał mój znajomy z Krety i płacił-ale tu mogę się mylić czy tak będzie napewno bo mi zawsze jak wypożyczałem auto blokowali środki na karcie.
Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem
z odpowiedzią.