Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat- fotoradar ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 07.02.2023 19:56

"Tylko ponad 0,7 km/h ponad limit dopuszczalny."
Już trzeci dzień męczysz tym publiczność, są jakieś granice szaleństwa.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.02.2023 21:45

baunty napisał(a):
Ja nie rozumiem "idei" drażnienia policji z drogówki............

Zatrzymanie, krótka rozmowa i "jakoś" załatwiliśmy sprawę..............

PS a takie "cyrki" z niby słoikami, to proponuję "wożącym drobne w słoiku" wypróbować w Serbii...tam dość szybko ustawią do pionu takich "pomysłowych Dobromirów" :D

ad1 - A ja mam takie kaprysy. Jeden lubi pomarańcze, inny szare mydło. Ja nie lubię Policji.
ad2 - Nie rozmawiam z Policją. Nigdy.
ad3 - Nie zrobił bym tego też w Iranie, Korei Północnej i na Kubie. W Serbii też, nie bywam tam. To nie brak odwagi, to zdrowy rozsadek.

Ps. ad3. A dlaczego nie w Serbii? Nie lubią Euro?
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.02.2023 21:46

zag napisał(a):"Tylko ponad 0,7 km/h ponad limit dopuszczalny."
Już trzeci dzień męczysz tym publiczność, są jakieś granice szaleństwa.

Przewróć kartkę i czytaj dalej.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.02.2023 21:47

anakin napisał(a):Możecie przestać śmiecić? :evil:
Grzecznie proszę.

Ktoś pyta, grzecznie jest odpowiedzieć.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 07.02.2023 22:33

Drogi Marku, patrząc na na nick wiek twój jest odpowiedni do zachowań odpowiedzialnych.
Tak więc przekraczasz prędkość czyli świadomie ryzykujesz i jako ten odpowiedzialny bierzesz to na klatę a nie płaczesz w internecie że tylko o 0,7km, tak wiem chciałeś się wyżalić światu.
Rozumiem, że jakbyś miał wydmuchane 0,27 promila to tez tak napiszesz, to nie jest przekroczenie ?.
Zasady, procedury i prawo określa jasno od do co ma być i urzędnicy muszą się do tego stosować bo tak to zostało skonstruowane, jeżeli tego nie rozumiesz to słabo.
Niclaus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niclaus » 07.02.2023 23:51

Na kilkadziesią przejazdów przez Słowację spotkała mnie jedna kontrola.
Za przekroczenie prędkości o 20 km/h otrzymałem niewielki mandat, który zapłaciłem.... gdyż jak się okazuje nie miałem słoika 8O .
Podczas pozostałych kilkudziesięciu przejazdów nie napotkałem prześladowania ze strony policji słowackiej, mimo, że nie zawsze trzymałem się proponowanych ograniczeń.
Taka refleksja z mojej strony.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 08.02.2023 08:52

StaryMarek napisał(a):
kaeres napisał(a):Myślę, że to proszenie się o problemy.
Przetrzepie samochód czy masz wszystko na miejscu.
Znajdzie na 100% i skasuje na komendę albo uniemożliwi dalszą drogę albo nałoży skumulowany mandat, że będziesz musiał zapłacić przygotowaną stówką.
Są gnojami i trzeba grać wg. ich reguł. Albo jechać idealnie albo przez CZ.

Pewnie inny tak.
Ja nie mam auta dłużej niż 5 lat. Starszym bym nie jechał w Europe.
5 lat to jeszcze gwarancja. Niech się producent martwi.
Co do wyposażenia(?) Konwencja Wiedeńska mówi wyraźnie - Wyposażenie auta na terenie sygnatariuszy tej konwencji obowiązuje takie jak w Państwie gdzie zostało zarejestrowane.
No cóż, narkotyków nigdy nie woziłem, nawet nie wiem jak wyglądają. Kamizelki i apteczkę mam, nie ze względu na przepisy, ale że to wygodne.
Na przeszukanie auta potrzebny jest protokół w języku jaki ja rozumiem w piśmie i mowie. Mówię i pisze w języku jaki jest zatwierdzony w parlamencie Europejskim. I dla mnie "czerstwy" to nie świeży a nie "bardzo młody"
Zastraszyć, owszem, można, ale ja się nie boję, a jadąc na wakacje to mam czas. A na wyjątkową natarczywość jest ambasada.
Ale to ostateczność. Mimo wszystko to cywilizowany kraj Strefy Schengen i Unii Europejskiej.
Więc bez przesady.

Powiem tak. Każdy ma swoje doświadczenia. Ja bym za granicą nie fikał bo to co piszesz to są głupoty.
Zafundowałbyś rodzinie 10h na posterunku...bo masz czas i wyrąbane ?
Im grzeczniej z krawężnikami tym lepiej.
Ale może to przez to, że ja nigdy nie miałem samochodu młodszego niż 6 lat.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2023 08:56

Ta mityczna Słowacja :roll: .... mam blisko, więc często zahaczamy, przejazdy w wakacje, zimą, jesienią, wiosną i na 20 lat jazd rożnymi drogami 2 razy miałam tam styczność z urzędnikami na drodze: pierwszy raz stali w zatoczce i wyszli na drogę to mąż zjechał i okazało się, że wcale nie chcieli go zatrzymać (trochę nad limit było) :lol: ale jak już zjechaliśmy i chcemy kontrolę :lol: to sprawdzili dokumenty i życzyli spokojnego powrotu z wakacji do domu.
Drugi raz w czasie pandemii na granicy w Zwardoniu - pogranicznik i policjant sprawdzili dokumenty covidowe i przypomnieli o tranzycie.
I tyle.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 08.02.2023 09:17

kaeres napisał(a):Powiem tak. Każdy ma swoje doświadczenia. Ja bym za granicą nie fikał bo to co piszesz to są głupoty.

Tutaj ja nie rozumiem. Dlaczego 10 godzin na posterunku? Za co?
Za co w ogóle na posterunku? Mam czterokrotne doświadczenie i nikt nawet nie wspominał o posterunku.
Przekroczyłem przepis = Płacę mandat i tyle. Cały rok odkładam drobne pieniądze na ewentualny mandat. Zbieram do skarbonki.
I co? To coś złego? Za to na posterunek?

A że żarty. Ze jaja z Policji? Przecież z Policji to cały świat robi żarty. Są tematem komedii filmowych.
"Żandarm z Saint-Tropez" zyskał światowa sławę. Niepociumany Policjant Stasiek z Rancza-Wilkowyje zyskał sympatie.
I nikt nikogo po posterunkach nie ganiał.
Ludzie drobne pieniądze na taczkach przywożą do Urzędu i nikt nikogo za to na posterunek nie ściga.
https://www.o2.pl/artykul/slodka-zemsta-na-urzednikach-6079636592477313a

Przywieź ciężarówką drobne pieniądze do salon Mercedesa w celu zakupu samochodu. Zobaczysz czy Cię na posterunek zawiozą czy zaproszą na dobry obiad na czas liczenia.
Chyba jednak przesadzasz. Zdecydowanie przesadzasz.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 08.02.2023 09:28

piekara114 napisał(a):Ta mityczna Słowacja :roll: .... mam blisko, więc często zahaczamy, przejazdy w wakacje, zimą, jesienią, wiosną i na 20 lat jazd rożnymi drogami 2 razy miałam tam styczność z urzędnikami na drodze: pierwszy raz stali w zatoczce i wyszli na drogę to mąż zjechał i okazało się, że wcale nie chcieli go zatrzymać (trochę nad limit było) :lol: ale jak już zjechaliśmy i chcemy kontrolę :lol: to sprawdzili dokumenty i życzyli spokojnego powrotu z wakacji do domu.
Drugi raz w czasie pandemii na granicy w Zwardoniu - pogranicznik i policjant sprawdzili dokumenty covidowe i przypomnieli o tranzycie.
I tyle.

Potwierdzam. Nigdy nie spotkałem się by Policjanci źle się zachowali. Zawsze byli bardzo grzeczni i uprzejmi.
Ja więcej razy miałem z nimi styczność i nigdy nie spotkałem się z jakąś agresywnością. Wręcz przeciwnie.
Mili, uprzejmi, ładnie wyglądający.
Chociaż relacji negatywnych nie brakuje
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-slowacka-policja-nie-lubi-polskich-kierowcow-nie-od-dzis,nId,2639828

Nie bardzo więc rozumiem ad vocem (?)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.02.2023 09:32

Wiesz co robi czterech chłystków w grupie, na ulicy, na widok radiowozu?
Chcą podpalić świat.
A wiesz co robią na komendzie, kiedy każdego posadzisz w osobnym pokoju?
Płaczą i proszą żeby pozwolić im zadzwonić do mamy.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 08.02.2023 09:51

yzedef napisał(a):Drogi Marku, patrząc na na nick wiek twój jest odpowiedni do zachowań odpowiedzialnych.
Tak więc przekraczasz prędkość czyli świadomie ryzykujesz i jako ten odpowiedzialny bierzesz to na klatę a nie płaczesz w internecie że tylko o 0,7km, tak wiem chciałeś się wyżalić światu.
Rozumiem, że jakbyś miał wydmuchane 0,27 promila to tez tak napiszesz, to nie jest przekroczenie ?.
Zasady, procedury i prawo określa jasno od do co ma być i urzędnicy muszą się do tego stosować bo tak to zostało skonstruowane, jeżeli tego nie rozumiesz to słabo.

Co do wieku to nie jest problemem dla mnie to że się starzejemy, ale to że nadal jesteśmy młodzi.
Pod tą starą zgrubiałą skórą nadal jest ten 20 letni smarkacz. Mówię o sobie, Ty pewnie masz odwrotnie.

Pokaż mi choć jedno zdanie, wyraz lub słowo bym na ten temat miał się wypłakiwać.
Więc kłamiesz - Jesteś kłamca. Odszczekam jak pokażesz.
Co do promili nie potrafię odpowiedzieć. Nie lubię alkoholu. Nie smakuje mi. W każdej postaci.
Z małym wyjątkiem zimnego piwa w upalny dzień. Ale wówczas jestem w samych gaciach i to bardzo daleko od auta, że nawet samo ubranie się i dojście spowoduje wyzerowanie wszelkich promili.

0,27 promila. Hmmmm (?) Dlaczego 0,27?
To kwestia umowna i zależy bardziej od Posłów niż bezpieczeństwa.
Szkocja ma dopuszczalny limit 0,5 promila i należy jednocześnie do krajów o najwyższym poziomie bezpieczeństwa na drogach.
W Anglii dopuszczalne jest 0,8 promila. W USA i Australii decyduje zachowanie a nie promile. Różnie w różnych krajach.
Patrząc jednak na mapę Europy okaże się, że tam, gdzie można wypić stosunkowo dużo, na drogach jest dość bezpiecznie – przykładowo jednym z bezpieczniejszych krajów jest "pijana" Wielka Brytania, gdzie powrót samochodem z baru jest standardem.
Więc zły przykład dobrałeś.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 08.02.2023 14:03

StaryMarek napisał(a):
kaeres napisał(a):Powiem tak. Każdy ma swoje doświadczenia. Ja bym za granicą nie fikał bo to co piszesz to są głupoty.

Tutaj ja nie rozumiem. Dlaczego 10 godzin na posterunku? Za co?
Za co w ogóle na posterunku? Mam czterokrotne doświadczenie i nikt nawet nie wspominał o posterunku.
Przekroczyłem przepis = Płacę mandat i tyle. Cały rok odkładam drobne pieniądze na ewentualny mandat. Zbieram do skarbonki.
I co? To coś złego? Za to na posterunek?

Coś mi się wydaje, że mocny jesteś w piśmie i w tzw. "gębie".
Teoretycznie masz rację. Są shorty na tik toku jak się wykłucają z policją aby zdobyć popularność w necie, wykazują ich głupotę lub brak podstawowej wiedzy lub rozeznania w przepisach. Fajnie, śmiesznie.
Może wygrasz na sprzeczki słowne czy jak wspominasz po interwencji ambasady. Ale wierz mi, że jak wpienisz policję w jakimś kraju to Ci uprzykrzą życie choćby nie wiem co. Z Twojej relacji zapłaty drobniakami zrobiłeś im tzw. psikusa. Jesteś po prawie bo płacisz gotówką zgodnie z prawem. Nie trafiłeś jeszcze na policjanta gnoja.
Przeważnie w podróży...z rodziną chcesz szczęśliwie i bez kłopotów dojechać do mety.
Opisujesz niestworzone rzeczy, zbieranie drobnicy na mandaty jakbyś brał je zawsze pod uwagę.
Jakbym miał postawić kasę w zakładzie to obstawiam, że bajerujesz albo gdzies o tym przeczytałeś czy widziałeś właśnie na tt.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 08.02.2023 15:56

kaeres napisał(a):Coś mi się wydaje, że mocny jesteś w piśmie i w tzw. "gębie".

Zgadzam się, masz racje. Tylko Ci się wydaje
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.02.2023 18:53

StaryMarek napisał(a):Pod tą starą zgrubiałą skórą nadal jest ten 20 letni smarkacz. Mówię o sobie, Ty pewnie masz odwrotnie.

Nic dodać nic ująć, cały czas ten smarkacz :D
Pozdrawiam Ciebie serdecznie, zapłać ten mandat i zamykajmy temat :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone