Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat- fotoradar ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Pamiatka z wakacji. Nie zamówiona.

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.02.2023 17:03

Trzeba było przekroczyć dozwoloną prędkość o 4,7 to nie musiałbyś teraz zakładać wątku :lol:.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 05.02.2023 20:41

marze_na napisał(a):Trzeba było przekroczyć dozwoloną prędkość o 4,7 to nie musiałbyś teraz zakładać wątku :lol:.

Nie musiałem, ale myślałem że to jest forum. Myliłem się?
Qrde, czytam podobne nie pierwszy raz. Czy ja o czymś nie wiem?
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 06.02.2023 05:37

Zakładając wątek związany z naruszeniem przepisów spodziewałeś się współczucia czy ożywionej dyskusji? A o czym tu pisać?

Zresztą jesteś dość niekonsekwentny pisząc skrupulatności:

StaryMarek napisał(a):Są skrupulatni jak aptekarze. Tylko ponad 0,7 km/h ponad limit dopuszczalny.

Przekroczyłeś prędkość nie o 0,7 km, a 5,7 km i dlatego musisz zapłacić karę. Dla mnie to byłby powód do wstydu i raczej nie pomyślałbym o tym, aby zainteresować tym innych. To jest jednak forum i korzystając z jego dobrodziejstwa założyłeś wątek. Zatem musisz się liczyć z różnymi reakcjami na opisane przez Ciebie zdarzenie.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 06.02.2023 07:27

My wracaliśmy z Chorwacji w 2 połowie września. Myślałem że kilka miesięcy "po" jestem już bezpieczny a widzę, że jeszcze jakaś niespodzianka może się w skrzynce pojawić :/
Do jakiego max czasu może coś przyjść, ktoś się orientuje?
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 06.02.2023 07:33

Ja dostałem po trzech miesiącach,szwagier bodajże po miesiącu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2023 08:18

Mandat z Polski nawet 180 dni.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 06.02.2023 08:45

Mój i szwagra z Węgier ten sam fotoradar Zalabaksa.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 06.02.2023 10:26

stachan napisał(a):Zakładając wątek związany z naruszeniem przepisów spodziewałeś się współczucia czy ożywionej dyskusji? A o czym tu pisać?

Zresztą jesteś dość niekonsekwentny pisząc skrupulatności:

StaryMarek napisał(a):Są skrupulatni jak aptekarze. Tylko ponad 0,7 km/h ponad limit dopuszczalny.

Przekroczyłeś prędkość nie o 0,7 km, a 5,7 km i dlatego musisz zapłacić karę. Dla mnie to byłby powód do wstydu i raczej nie pomyślałbym o tym, aby zainteresować tym innych. To jest jednak forum i korzystając z jego dobrodziejstwa założyłeś wątek. Zatem musisz się liczyć z różnymi reakcjami na opisane przez Ciebie zdarzenie.

Więc wróć do treści i przeczytaj jeszcze raz. Tam jest napisane że: - "Przekroczone 0,7 km/h ponad dopuszczalny limit" (bez edycji teraz). Dopuszczalny limit to 5 km/h. Różne kraje mają to inaczej, w tym przypadku jest to tolerancja 5 km/h o czym nawet jest napisane na zawiadomienia.

Nie bardzo rozumiem czego mam się wstydzić? Zakładam oczywiście że Ty jesteś tak bardzo wstydliwy że nigdy nie wyrzuciłeś papierka na ulicy, nie pijesz alkoholu, nie przeklinasz, nie zabrałeś kamienia z rzeki, gałęzi z lasu.
Czy faktycznie jesteś takim sztywniakiem by sądzić że ten wątek traktuję inaczej niż w kategoriach żartu? Dla mnie to raczej satysfakcja. Tym bardziej że chyba wiesz o tym (może nie wiesz) że w tunelu na autostradzie (szybkiego ruchu) o jednym pasie prędkość jest w większym stopniu uzależniona od potoku innych pojazdów niż obserwacji własnego licznika? A tym bardziej o godz 13,00 w południe.
Więc chyba nie byłem tam sam. W tym pożarze wstydu powinienem spłonąć.

Gdyby to było od razu lub po tygodniu to pewnie byś nawet nie wiedział, tak jak nie wiesz gdzie zjadłem obiad za 100 Euro. Smaku dodaje, oprócz tego 0,7 że przyszło to po 7 miesiącach.

Nie tak dawno (w latach) podobny mandat w mniej więcej w tych samych parametrach zarobiłem na Słowacji. Na drodze z trzema pasami jadę środkowym w godzinach szczytu, gdzie samochód koło samochodu. Policjant wyszedł na drogę wstrzymując inne pojazdy by mnie doprowadzić do pobocza i oznajmić że przekroczyłem o 6 km/h. Tylko idiota nie zrozumie że w takim potoku miałem prędkość taką samą jak inni. Różniło mnie tylko to że na tablicach miałem PL.

Ps. TAK, liczę na ożywioną dyskusje na temat podróżny po innych krajach. O braku logiki w poczynaniach, a tylko ślepy automat.
TAK liczę na dyskusje bo to forum dyskusyjne. Odsyłam do Słownika Języka Polskiego znaczenia słowa "forum".
Miejsce publicznej dyskusji na ważne tematy. Dla jednych to będzie kotlet schabowy dla innych podróż w nieznane.
https://sjp.pwn.pl/slowniki/forum.html
NIE, absolutnie nie liczę na prawienie morałów. Za stary jestem.
Ps 2. Uraziłem moderatora? Przeżyję. A skoro wątek nie pasuje do tutejszych zasad, święte prawo moderatora by wykasować.
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
StaryMarek, niebywale histeryczna ta Twoja riposta... Ja odniosłem się tylko do Twojego postu, który skierowałeś do Marzeny, a Ty taki elaborat wysmarowałeś :)

Nie oszukuj się odnośnie tej prędkości - ze zdjęcia, które wrzuciłeś oraz z samego zawiadomienia wynika, że ograniczenie na znaku jest do 70 km/h, Ty jechałeś 75,7 km/h, zatem wszelkie tłumaczenia są daremne. Powinieneś być wdzięczny za ustawioną tolerancję 5 km/h, a nie kpić z 0,7 km/h - ciekawe jaki byłby mandat bez tej tolerancji ;)

Nie wiesz czego masz się wstydzić? Ano tego, że popełniłeś wykroczenie - to nie jest oczywiste?

Odnośnie mojej wstydliwości, to najczęściej wstyd mi za innych...

Jeżeli uważasz, że "w tunelach na autostradzie (szybkiego ruchu) o jednym pasie" prędkość jest uzależniona od "potoku" pojazdów, to... czas na ponowny kurs :/
I nie pisz takich banialuków, bo jeszcze ktoś uwierzy, że tak można jeździć.

Szanuj każdy post - nawet jeśli ktoś oznacza go emotką wskazującą na żartobliwy podtekst (tak, jak zrobiła to Marzena). Z Twojego postu zaś wcale nie wynika, że całe zdarzenie traktujesz w kategoriach, jak to ująłeś, "żartu" :|

PS Jeśli już tak chętnie odsyłasz do sjp.pwn.pl, to sugeruję zaczerpnąć wiedzy nt. zasad interpunkcji, zwłaszcza w sytuacji wprowadzania zdań podrzędnych przez spójniki, zaimki lub partykuły... W przerwach pomiędzy nauką poczytaj o manii grandiosa i samouwielbieniu ;)

(st)

StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 06.02.2023 10:28

Tofik_83 napisał(a):My wracaliśmy z Chorwacji w 2 połowie września. Myślałem że kilka miesięcy "po" jestem już bezpieczny a widzę, że jeszcze jakaś niespodzianka może się w skrzynce pojawić :/
Do jakiego max czasu może coś przyjść, ktoś się orientuje?

Skoro siedem miesięcy to norma, to można się spodziewać i rok. Może więcej. Nie wiem czy tym decydują jakieś przepisy.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.02.2023 10:35

A tak trochę z innej beczki.
Gdzie w Krakowie stacjonują wojska USA ?
StaryMarek napisał(a):...
Ja mam dwa dobermany i stacjonującą obok jednostkę Armii USA, to ze mnie przykładu nie bierz. :papa: :papa: :papa:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 06.02.2023 10:46

Jak wróciliśmy w 2019 roku z wyjazdu " pamiątka" do odebrania na poczcie już na nas czekała.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 06.02.2023 11:16

baunty napisał(a):A tak trochę z innej beczki.
Ja mam dwa dobermany i stacjonującą obok jednostkę Armii USA, to ze mnie przykładu nie bierz. :papa: :papa: :papa:

Nie sądzisz chyba że publicznie zdradzę tajemnicę Stanów Zjednoczony. USA.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 06.02.2023 11:26

też miałem pamiątkę, chyba 2018 lub 2019. Zawiadomienie z Węgier szło dokładnie tydzień.
Wszystko pięknie przetłumaczone na j.polski
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.02.2023 11:50

Jesteś już w odpowiednim wątku, nie widzę sensu tworzenia nowego.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.02.2023 12:24

StaryMarek napisał(a):
baunty napisał(a):A tak trochę z innej beczki.

Nie sądzisz chyba że publicznie zdradzę tajemnicę Stanów Zjednoczony. USA.

Jaką tajemnicę Stanów Zjednoczonych 8) :D .
W Krakowie jest Centrum Eksperckie Kontrwywiadu NATO , w którego skład weszli też Amerykanie.
Gdzie ono się znajduje to nie jest żadna tajemnica - przy ulicy Rakowickiej na terenie koszar.
Jednak to nie jest żadna jednostka armii USA ani tajemnica Stanów Zjednoczonych (USA).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone