Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat- fotoradar ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 17.07.2012 21:16

AndrzejJ. napisał(a):Nie mogą Was zatrzymać na granicy.
A bez pieczątki i podpisu to może gmina zbiera na bezdomnych.

AndrzejJ'u Mandaty bez pieczątki to norma w tamtych okolicach.

W 1997 roku w Austrii 3 dnia od wprowadzenia winiet zostałem zatrzymany na granicy Au-It Koło Villach za brak w/w.
Nie byłem doinformowany chociaż na na wiaduktach wisiały banery "czy już zakupiłeś winietę", ale ponieważ przejechałem całą Austrię i zbliżałem się do granicy myślałem, że się "upiecze".
Nic bardziej mylnego.
Pod szlabanem stał jakiś cywil i sprawdzał winiety. Zawołał Grenzschutz paszport poszedł do depozytu i do zapłacenia 3200,- ATS'ów :D
Dostałem mandat, małą karteczkę z wpisaną kwotą bez "słownie", bez pieczątek, bez podpisu, bez niczego :? I jeszcze musiałem zakupić winietę, oczywiście bo nie było mowy o dalszej jeździe, przecież miałem jeszcze 100 metrów ichniejszej Autostrady :lol:
Zastanawiałem się czy oni tak mogą bez niczego bez pieczątek, bez KP, bez WZ, bez podpisu, bez,bez,bez.

Widocznie mogą :roll:

Węgrzy skanują tablice rejestracyjne.
Chorwaci też coś mają w zanadrzu.
Sytuacja nie najciekawsza, ale ja bym nie ryzykował.
Nie wiemy jaki mogą mieć sposób na wyegzekwowanie tego mandatu.
Chyba że ktoś już coś takiego przerabiał i coś w temacie doda. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.07.2012 21:29

skywalker_01 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Nie mogą Was zatrzymać na granicy.
A bez pieczątki i podpisu to może gmina zbiera na bezdomnych.

AndrzejJ'u Mandaty bez pieczątki to norma w tamtych okolicach.

W 1997 roku w Austrii 3 dnia od wprowadzenia winiet zostałem zatrzymany na granicy Au-It Koło Villach za brak w/w.
Nie byłem doinformowany chociaż na na wiaduktach wisiały banery "czy już zakupiłeś winietę", ale ponieważ przejechałem całą Austrię i zbliżałem się do granicy myślałem, że się "upiecze".
Nic bardziej mylnego.
Pod szlabanem stał jakiś cywil i sprawdzał winiety. Zawołał Grenzschutz paszport poszedł do depozytu i do zapłacenia 3200,- ATS'ów :D
Dostałem mandat, małą karteczkę z wpisaną kwotą bez "słownie", bez pieczątek, bez podpisu, bez niczego :? I jeszcze musiałem zakupić winietę, oczywiście bo nie było mowy o dalszej jeździe, przecież miałem jeszcze 100 metrów ichniejszej Autostrady :lol:
Zastanawiałem się czy oni tak mogą bez niczego bez pieczątek, bez KP, bez WZ, bez podpisu, bez,bez,bez.

Widocznie mogą :roll:

Węgrzy skanują tablice rejestracyjne.
Chorwaci też coś mają w zanadrzu.
Sytuacja nie najciekawsza, ale ja bym nie ryzykował.
Nie wiemy jaki mogą mieć sposób na wyegzekwowanie tego mandatu.
Chyba że ktoś już coś takiego przerabiał i coś w temacie doda. :D

Wiedziałeś co robisz i się nie upiekło,ale bez KP kasę dałeś ? :wink:
MarcoPolo78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcoPolo78 » 17.07.2012 21:32

barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 17.07.2012 22:11

coś mi tu nie gra bo ta wysokość mandatu tj 2000HRK to przekroczenie prędkości (30-50km/h), ale w terenie zabudowanym i tu ciężko będzie się dogadać z Policją z Twojego postu wynika że złapali Cie na drodze ekspresowej a tu widełki są w tym samym przedziale (30-50km/h) max 1000HRK mandatu dlatego coś mi nie pasuje więc jak było naprawdę?
romanoza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanoza » 18.07.2012 07:19

barti75 napisał(a):coś mi tu nie gra bo ta wysokość mandatu tj 2000HRK to przekroczenie prędkości (30-50km/h), ale w terenie zabudowanym i tu ciężko będzie się dogadać z Policją z Twojego postu wynika że złapali Cie na drodze ekspresowej a tu widełki są w tym samym przedziale (30-50km/h) max 1000HRK mandatu dlatego coś mi nie pasuje więc jak było naprawdę?
Kolega napisał około 40 km/h może na foto było więcej.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.07.2012 07:27

barti75 napisał(a):coś mi tu nie gra bo ta wysokość mandatu tj 2000HRK to przekroczenie prędkości (30-50km/h), ale w terenie zabudowanym i tu ciężko będzie się dogadać z Policją z Twojego postu wynika że złapali Cie na drodze ekspresowej a tu widełki są w tym samym przedziale (30-50km/h) max 1000HRK mandatu dlatego coś mi nie pasuje więc jak było naprawdę?

Na drodze ekspresowej miedzy splitem a podstrana zatrzymała nas policja za przekroczenie prędkości ( około 40 za szybko ).

O ile nic się nie zmieniło od 2011 to między Splitem a Podstraną nie ma "drogi ekspresowej" - to że są dwie jezdnie rozdzielone pasem zieleni nie świadczy o "ekspresowości" drogi. Poza tym jest to standardowy obszar zabudowany, tyle że z nieco szerszą drogą - taka Wisłostrada.
grzegorzch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorzch » 18.07.2012 09:04

To był fotoradar przenośny czy stacjonarny?
Pozdrawiam
fisker
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fisker » 18.07.2012 11:31

Droga ekspresowa jest bo jest znak zaraz za podstrana. Fotoradar prawdopodobnie stacjonarny ale jeżdżąc ta trasę kilka dni wcześniej nie widzieliśmy go ale Jadąc wczoraj widzieliśmy ze jest tam fotoradar stacjonarny.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 18.07.2012 11:37

daj znać, jak załatwiłeś sprawę mandatu
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.07.2012 11:37

fisker napisał(a):Fotoradar prawdopodobnie stacjonarny ale jeżdżąc ta trasę kilka dni wcześniej nie widzieliśmy go ale Jadąc wczoraj widzieliśmy ze jest tam fotoradar stacjonarny.

fisker napisał(a):. Na drodze ekspresowej miedzy splitem a podstrana zatrzymała nas policja za przekroczenie prędkości ( około 40 za szybko ). Policjant spisał dane kierowcy oraz numer rejestracyjny samochodu. Przeprowadził badanie alkomatem (0,00).

Sorry,ale nie rozumiem.
Skoro fotoradar jest stacjonarny,to skąd policjanci mieli informację,że przekroczyłeś prędkość :?: 8O
Musieli by mieć zsynchronizowany ten radar z radiowozem,żeby na bieżąco otrzymywać info o popełnianych wykroczeniach.
A o takich cudach to nawet u nas nie słyszałem. :?

No,ale w sumie nie o to chodzi..
Nigdy nie płaciłem mandatu :wink: ,ale tyle kun na pewno by bolało.. :? :cry:
fisker
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fisker » 18.07.2012 11:57

Wlasnie dlatego mamy wątpliwości co to tego. Poza tym nie mamy żadnego oficjalnego kwitka od policji tylko ten swistek o którym pisałem wcześniej.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.07.2012 12:00

A możesz to zeskanować i wkleić tu???
Może ktoś by Ci mógł wtedy powiedzieć co to jest...
Bo tak to na razie nie bardzo wiemy o czym gadamy....
Niby mandat....niby nie.. :? :D
grzegorzch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorzch » 18.07.2012 12:59

Fotoradar prawdopodobnie stacjonarny ale jeżdżąc ta trasę kilka dni wcześniej nie widzieliśmy go ale Jadąc wczoraj widzieliśmy ze jest tam fotoradar stacjonarny

Może to już natręctwo ale podaj miejsce gdzie stoi ten fotoradar stacjonarny.
Wiem gdzie jest fotoradar na trasie Split - Kastela -Trogir ale w przeciwnym kierunku na Podstrana to nie wiedziałem.
Pytam, bo za 7 dni będę tamtędy przejeżdżał.
Poza tym taka wiadomość przyda się też innym cro-maniakom.
Pozdrawiam
MarcoPolo78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcoPolo78 » 18.07.2012 17:14

fisker napisał(a):Wlasnie dlatego mamy wątpliwości co to tego. Poza tym nie mamy żadnego oficjalnego kwitka od policji tylko ten swistek o którym pisałem wcześniej.

Świstek o którym piszesz to najprawdopodobniej WEZWANIE do stawiennictwa na komisariacie. Z pieczęciami jednostki i podpisami sporządzającego, tak jak pisali przedmówcy, na południu Europy, bywa różnie. Jeśli adresat nie pokwitował odbioru wezwania to dla mnie nie ma tematu, chyba że zrobił to gospodarz apartmana i zobowiązał się do przekazania „sprawcy wykroczenia”. Mandat zostanie nałożony dopiero na komisariacie. Jako sprawca wykroczenia możesz go przyjąć ale również możesz odmówić jego przyjęcia, wówczas sprawa zostanie skierowana do sądu.

Fisker,
- wizyta na komisariacie wiąże się z okazaniem ci wydruku foto (będzie tam informacja o prędkości z jaką jechałeś) i nałożeniem na ciebie mandatu gotówkowego (kredytowe nie wchodzą w grę w przypadku cudzoziemców)

- chorwacki taryfikator za przekroczenie prędkości od 30 do 50 km/h w terenie niezabudowanym przewiduje karę w wysokości 1000 kun a nie 2000 (jeśli mieścisz się w tych widełkach to masz o co walczyć)

- masz prawo do pomocy ze strony tłumacza podczas składania wyjaśnień na policji, no chyba że rozumiesz język chorwacki w mowie czy piśmie

- jeśli olejesz temat i nie zgłosisz się na komisariat (a odbiór wezwania został pokwitowany) musisz liczyć się z tym, że przy następnej wizycie w Cro, podczas jakiejkolwiek kontroli, będziesz miał problemy

Ostateczna decyzja należy do ciebie
romanoza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanoza » 19.07.2012 08:08

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone