Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"- Mamo ! Skarpetki mi parują ! - Maranza 2015

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 12.03.2015 15:53

Eeeee, to banalne było ...
Synek malutki chciał sobie podłączyć telefon do ładowania i nie mógł się uporać z tą właśnie zapalniczką ...
Czuła mamuśka ruszyła z pomocą, a że jako osoba niepaląca i w związku z powyższym nie mająca okazji korzystać z tego dobrodziejstwa nie przewidziałam, że może być nieco siiiiiiii .... Gorące znaczy się :roll: .
A jaki smrodek rozszedł się po samochodzie :mrgreen: ... Jakby świniaka opalali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 12.03.2015 21:01

Potter napisał(a):.....

Fajnie było.... 8) jak pojedziesz tam piąty raz to też obejrzę i przeczytam..... :D

Btw.
Teraz rodzinka będzie się w popłochu ewakuować jak żelazko podłączysz do prądu.... :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2015 22:03

Fajna relacja :D

Brixen/Bressarone i Meransen/Maranza są w mojej ściądze na lato :D
Może uda się zobaczyć te miejsca w innej scenerii :?: 8)

No i te zamki kuszą :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 13.03.2015 12:53

mały DODATEK ...

Nienajeżdżeni dosyć wybraliśmy się w któryś weekend do Czarnej Góry :roll: ...

Porażka totalna. Stoki przygotowane na 3+ (na zachętę :wink: ) ... Ludzi pierdylion ... Brak bombardino :roll: :mrgreen: ...
Pogoda była całkiem całkiem, ale kiedy w kolejce do wyciągu stoję dłużej (i to kilka razy dłużej !) niż zjeżdżam, to już radochy z jazdy zdecydowanie mniej ... Na dodatek wyprofilowanie podłoża tuż przy bramkach takie, że non stop lądowałam na plecach ludków stojących przede mną :roll: ...

Szybciutko obskoczyliśmy wszystkie czynne trasy (czarna czynna nie była) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niemałe zaciekawienie, nie tylko nasze, wzbudził orczyk o nazwie "proca" :lol: ... Żeby wyruszyć w drogę trzeba było spaść z takiej niby kladeczki i jeśli się nie wywaliłeś (co było nader częste) dopiero wtedy łapać pałąk. Wyciąg ruszał naprawdę szybko jak na orczyk i nazwa wydawała się całkiem adekwatna ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka godzin pojeździliśmy, ale bez szału. Pobyt na stoku zakończyliśmy pierogami i przejażdżką takim czymś ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po południu był jeszcze czas na spacer po urokliwej okolicy naszego hoteliku ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnego dnia, tj. w niedzielę postanowiliśmy wybrać się do Zieleńca ...

Obrazek

Obrazek

Początkowo spodobała nam się czerwona 7, która szpanowała nową 6-osobową podgrzewaną kanapą. Szybko jednak przybyło tam tyle ludzi, że jeździć się nie dało ...

Obrazek

Pogoda nie była już taka miła ... Nie padało, ale słoneczka też brakowało ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szybciutko przenieśliśmy się na prawą stronę ośrodka, gdzie 4-osobowe krzesełko kursowało w miarę płynnie. A, że i trasa była najdłuższa, to jeździliśmy tam do końca ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyciąg ten i jego okolica były baaaardzo patriotyczne. Nawiązywały do naszych dóbr narodowych :mrgreen: ...
Żeby zejść z wyciągu należało się mocno wybić z krzesełka (na Małysza) ...

Obrazek

... a żeby móc zjeżdżać lub dotrzeć do sąsiedniego wyciągu trzeba było się przespacerować (na Kowalczyk) :mrgreen:

Obrazek

Nawet moja małpka nie chciała robić normalnych zdjęć i sfiksowała ...

Obrazek

PS. Uprzejmie proszę o podpowiedzenie jakowyś sympatycznych modeli aparacików kompaktowych. Takich co to do kieszeni można włożyć, a na stoku czy na plaży zrobić ładne zdjęcie ....

Podsumowując: nie wiem czy to my tak spanieliśmy tymi kilkoma wizytami w Alpach, czy rzeczywiście pomiędzy szeroko pojętym przygotowaniem ośrodków narciarskich w Polsce i we Włoszech, Austrii jest tak ogromna przepaść.
Aha. Dodam jeszcze, że nigdzie nie można było płacić kartą :roll: ... Po zakupieniu karnetów za gotówkę, na piffffko niewiele nam już zostało :oczko_usmiech: .
A narty po dwóch zaledwie dniach jazdy były dużo bardziej zryte niż po tygodniu we Włoszech ...

Jako, że popołudnia zostało nam jeszcze sporo, wpadliśmy na chwilę do Kłodawy do kaplicy czaszek ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że zdjęć wewnątrz robić nie wolno - nie robiłam ...

Stąd już tylko kilka km było do Czech. Postanowiliśmy wpaść tam na knedliczki . Najbliżej granicy znajdowało się całkiem sympatyczne miasteczko Nachod ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ryneczek jest całkiem sympatyczny, chociaż nie wszystkie budynki jakoś do nas przemawiały :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Knedliczki były pyyyyszne ! Ale zasmażana kapustka, jaką nam do nich podano ...... 8) Zniknęła z talerzy tak szybko, że nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić :lol: .

Obrazek

A jedliśmy o tutaj ... polecam :D

Obrazek

Napakowani jak żuki postanowiliśmy spalić kilka kalorii wspinając się do górującego nad miasteczkiem zamku ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To niesprawiedliwe, że schodząc w dół nie spalamy już tyle kalorii :evil: ...

Obrazek

Teraz to już naprawdę KONIEC naszego nartowania w tym roku :papa: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.03.2015 13:10

Potter napisał(a):...
Żeby zejść z wyciągu należało się mocno wybić z krzesełka (na Małysza) ...

... a żeby móc zjeżdżać lub dotrzeć do sąsiedniego wyciągu trzeba było się przespacerować (na Kowalczyk) :mrgreen:

Dobre :lool: :lool: :lool:

Potter napisał(a):Obrazek

Chyba miło sobie gawędziliście :smo: .

Potter napisał(a):Teraz to już naprawdę KONIEC naszego nartowania w tym roku :papa: .

A gdzie te masaże, sauny, baseny ... :?: :evil: :?:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 13.03.2015 13:54

Potter napisał(a):Jako, że popołudnia zostało nam jeszcze sporo, wpadliśmy na chwilę do Kłodawy do kaplicy czaszek ...

Muszę się odnieść,bo to moje tereny... 8)
Droga Potter....do Kudowy-czermnej. :wink: ...w Kłodawie to sól rozdają.... :wink:
Co do stoków to pełna racja w porównaniu z Alpami... :roll: ...my jeszcze Rzeczka...bo najbliżej... :roll: ...ale zazwyczaj to Czechy i Szpindlerowy Młyn.. :wink:
Nahod fajna mieścina...i jeść jak pisałaś dobrze dają... :wink:....kawałek dalej jest miejscowość Opočno...i fajny zameczek... :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.03.2015 14:07

Ojej, co ja widzę, Potter na polskich stokach! ;) :smo:

Do Czarnej Góry czy Zieleńca nie wybieramy się właśnie ze względu na kolejki... A po Twoim opisie to się na pewno nie wybierzemy :D Dzięki za ostrzeżenie :P Trza było jechać do Czech, w Jeseniki - z Warszawy podobna odległość, a ludzi zdecydowanie mniej :)

A wyciąg "proca", który opisujesz, to popularna w Czechach i na Słowacji poma (wyciąg firmy Tatrapoma), którą bardzo lubimy, bo jeździ szybciej niż niejedna kanapa :) Z tym, że jest z nią taki problem, że trzeba umieć ją zamontować i przygotować teren wokół ;) Np. żeby się wczepić prawidłowo, bez problemów i bez "wyrywania w górę", musi być usypana górka, z której narciarz zjeżdża, jednocześnie potrącając swoimi nogami ten "dzyndzel" na dole i odblokowując tym samym kolejny pałąk. Wymaga to małej wprawy, ale po dwóch, trzech zjazdach jest super :)

W Polsce, jak zauważyliśmy, nie zawsze umieją się obchodzić z pomami. Np. w ośrodku Czarny Groń koło Andrychowa jest taki wyciąg, ale nie ma górki, przez co trzeba pamiętać, żeby odgiąć "dzyndzel" kijkiem albo schylić się i zrobić to ręką 8O Nie wiem, czy wystarczająco obrazowo tłumaczę :lol: W każdym razie tam wygląda to tak, że ludzie, nie odginając tego czegoś, powodują, że pałąk się blokuje i wyciąg zatrzymuje. Kiedy facet z obsługi ponownie go uruchomi, powoduje tym samym "wystrzelenie delikwetna w przestrzeń" ;)

Mnóstwo wywrotek, no i już wiadomo, skąd te kolejki...

Patent z kładeczką to już w ogóle jakieś nieporozumienie :roll: Pierwszy raz coś takiego widzę 8O A wystarczyłoby w odpowiednim miejscu usypać małą górkę... Musicie pojechać na Červenohorské sedlo i zobaczyć, jak tam to wygląda :):

Obrazek

Profesjonalnie i bez (większych ;)) problemów :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 13.03.2015 14:28

Oczywiście Kłodawa i Nahod :oops: ...
Ale i tak wiadomo o co chodzi :papa: ...

Ja chciałam Jeseniki ... Ale MÓJ uparł się na Polskę :evil: ...
Oczywiście nie darowałam sobie i do znudzenia powtarzałam: - A nie mówiłam ? :twisted:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 13.03.2015 17:05

W tym roku też wybraliśmy nasze stoki, a konkretnie Białkę. Porażka !! Czas spędzony na bramce 20-30 minut. obok w Jurgowie było trochę lepiej. Kto nigdy nie był w Austrii i Włoszech pewnie myśli, że to norma i jest super. Za rok nie zrobię już tego błędu. Być może w innym okresie niż ferie jest luźniej. W Austrii widziałem jak ratraki cały czas jeździły na bieżąco. W Polsce nie zauważyłem tego, po południu oczywiście robiły się muldy i było coraz gorzej. Jedyne co się nam udało to alpejska pogoda :D . Cały tydzień słońce. Potter dzięki za relację, chyba skuszę się na Meransen w przyszłym roku. Pozdrawiam :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 13.03.2015 18:00

Myśmy już dawno odpuścili sobie Bialkę i Bukowinę :roll: .
Do Meransen zapraszam. Jak już się zdecydujesz chętnie podpowiem kwaterkę :papa: .
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 13.03.2015 18:58

Potter napisał(a):Porażka totalna.

W takim razie co wywołało taki ładny uśmiech... :?:

Obrazek

Btw

Dam dobrą radę - nie róbcie "konfrontacji" z Zalewem Zegrzyńskim po powrocie z Cro. :oczko_usmiech:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 13.03.2015 20:45

Zalew Zegrzyński zajmuje u mnie szczególne miejsce... Tam spędzałam niemal każde wakacje w dzieciństwie . Pod namiotem ... Z rodzicami ....i wujkami.....i ciociami ... Mam tam tylko kilkanaście km ...
Eh .... Wróciły wspomnienia ...
No ale z Chorwacją nie ma szans ... Inna liga :mrgreen: .
Ostatnio edytowano 13.03.2015 20:45 przez Potter, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2015 20:45

CROberto napisał(a):
Potter napisał(a):Porażka totalna.

W takim razie co wywołało taki ładny uśmiech... :?:

Obrazek

Btw

Dam dobrą radę - nie róbcie "konfrontacji" z Zalewem Zegrzyńskim po powrocie z Cro. :oczko_usmiech:

Nie rozumiem porównań Alp z polskimi górami :roll:

Pozdrawiam Tom. :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia