Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"- Mamo ! Skarpetki mi parują ! - Maranza 2015

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.02.2015 13:17

:mrgreen:
Lednice napisał(a):Kaiserschmarrn 8)

No właśnie... :D
Lednice napisał(a):Ale najlepsza jest w Alpach szwajcarska potrawa
Geschnetzeltes :D
Obrazek

Przy najbliższej okazji nie omieszkam spróbować, tym bardziej, że placek bardzo lubię :oczko_usmiech: . A tutaj widzę jakieś urozmaicenie w postaci "grubo ciosanych" kawałków ziemniaków chyba ...

Roxi napisał(a):Bombardino :!:
Mniaaaam :mrgreen:

No niestety muszę stwierdzić, że to Twoja Roxi wina/zasługa, że tego bombardino poszło tym razem sporo :mrgreen: ... Na zdjęciach z Twojej relacji wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam spróbować ... A jak już spróbowałam to ... sama wiesz :oczko_usmiech:

Darkos napisał(a):-
i i i i i zakochani! :mrgreen:

No nie wiem co napisać ... Chyba pozostawię bez komentarza :P ...

mysza73 napisał(a):...weź no się zbierz w sobie, bom ciekawa co tam widziałeś :wink: :papa:.

Coś podobnego zamierzam w przyszły poniedziałek gdzieś tak o 8.00 do Ciebie napisać ... :mrgreen: . Mam nadzieję, że żadnych opóźnień nie będzie ... :oczko_usmiech:
meblik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) meblik » 27.02.2015 13:29

Darkos napisał(a):-

Maluszek: :wink:

Potter napisał(a):
Obrazek

...

Aperol chyba smakował?

Jacy zmęczeni!!!:

Potter napisał(a):
Obrazek

...

i i i i i zakochani! :mrgreen:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.02.2015 13:51

Posiedzielim, pojedlim, popilim więc czas ruszać na stok, bo wygląda, że wcale nie jest jeszcze "zmęczony" ...

Obrazek

Tym bardziej, że pogoda dobrze się trzyma ...

Obrazek

... a ludków mało ...

Obrazek

Obrazek

W najwyższym punkcie Plose nieźle gwiździło i mimo pięknego słoneczka trzeba się było maskować ...

Obrazek

Tego dnia również wyjeździliśmy się za wszystkie czasy ...
Tutaj w aparacie mam zdjęcie naszej kwaterki - no to wstawiam.
Przy okazji całkowicie zgadzam się z Roxi: kwatery włoskie wyposażone są dokładnie w to co potrzeba i nic ponadto. Ale też nic nie brakuje. Roxi pisała, że trochę brak tu duszy ... Pewnie tak. Ale mnie osobiście bardzo to odpowiada. Sama w domu mam pierdylion różnych drobiazgów, głównie poprzywożonych przez małżowinę i gdy przychodzi czas wycierania z nich kurzu to ... :evil: moje słownictwo znacznie się ubogaca :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Tego dnia czekała mnie jeszcze jedna miła niespodzianka - kolacja w całości przygotowana przez męża - z tylko i wyłącznie typowo włoskich produktów :mrgreen: . Była pyyyyszna :papa:

Obrazek

Następnego dnia była niedziela. Tradycyjnie już udaliśmy się do przepięknego kościoła św. Jakuba z XIII wieku, tym bardziej, że prognoza pogody na ten dzień była średnia. Szczególnie rano miało być mało słoneczka ....
Po mszy wpadliśmy na chwilkę do położonego duuuużo niżej urokliwego miasteczka Rio di Pusteria. Skorzystaliśmy przy okazji z takiej oto kolejki, na której obowiązywał nasz karnet narciarski ...

Obrazek

Widoki z kolejki zapierają dech w piersiach, jednak stan szyb porysowanych nartami uniemożliwiał zrobienie jakotakiego zdjęcia ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że niebo zrobiło się jakieś takie błękitne :mrgreen: , postanowiliśmy pokręcić się jeszcze chwilkę i wrócić na stoczki ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wagonik już po nas jedzie ...

Obrazek

Obrazek

Posiedziało by się .... Ale jest już późno, więc plastiki na nogi i w drogę ...

Obrazek

... bo takie słońce, że .... szkoda nie jeździć :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak to w niedzielę ... zmiana turnusów ... ludków mało :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.02.2015 13:52

meblik napisał(a):Aperol chyba smakował?

No raczej :oczko_usmiech: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.02.2015 14:02

Potter napisał(a):Obrazek

Mimo że tu tyyyyle "tego białego", to mi się bardzo podoba 8O :oczko_usmiech: .
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 27.02.2015 15:47

-

Mamo ! Skarpetki mi parują !

wystarczy zmienić 1 literkę i będzie:

Mamo ! Skarpetki mi pasują !

i wszyscy są zadowoleni ! ! !

SĄ ? ? ?

SĄ ! ! !

bo skarpetki pasują ! :) :D :lol: :wink: :mrgreen: :smo: :oczko_usmiech:

Wiem co piszę, bo mam dzieciaki w tym wieku!!!
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.02.2015 18:11

A co z zapachem oscypka ? :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2015 18:40

Potter napisał(a):
Obrazek

Przy najbliższej okazji nie omieszkam spróbować, tym bardziej, że placek bardzo lubię :oczko_usmiech: . A tutaj widzę jakieś urozmaicenie w postaci "grubo ciosanych" kawałków ziemniaków chyba ...

Placki mogą mieć różne kształty, generalnie nazywają je rösti 8)
Mięso ma być cielęce, ale oczywiście cielęcinę można zastąpić innymi gatunkami, a nawet wątróbką :roll:
Obrazek

Tylko nie wiem skąd polska nazwa tej szwajcarskiej potrawy, czyli placek po wegiersku :wink: :wink: :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2015 18:44

Potter napisał(a):Jak to w niedzielę ... zmiana turnusów ... ludków mało :mrgreen:

Zmiana turnusów w niedzielę? 8O Wy chyba na inne turnusy jeździcie ;), bo my zawsze przyjeżdżamy i wyjeżdżamy w sobotę 8)

W niedzielę też wydaje mi się, że ludków jest najwięcej, bo to pierwszy dzień i chcą się nacieszyć szusowaniem :)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.02.2015 21:43

Potter napisał(a):

We włoskich alpach ten drink na bazie Aperolu nazywa się Spitz. Przypuszczam, że w Austrii chyba tak samo, czyż tak? :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 27.02.2015 23:23

Mikeee napisał(a):
Potter napisał(a):

We włoskich alpach ten drink na bazie Aperolu nazywa się Spitz. Przypuszczam, że w Austrii chyba tak samo, czyż tak? :)

Spritz ;)
Mówią też Aperol Spritz.
Jak dla mnie.....zbyt gorzki,ale to kwestia smaku.

Lednice napisał(a):Mięso ma być cielęce, ale oczywiście cielęcinę można zastąpić innymi gatunkami, a nawet wątróbką :roll:

Tylko nie wiem skąd polska nazwa tej szwajcarskiej potrawy, czyli placek po wegiersku :wink: :wink: :wink:

Potrawa,którą opisujesz,to Zürcher Geschnetzeltes i wtedy mięso jest cielęce i podawane z rösti.
Ale ogólnie nazwa geschnetzeltes przyjęła się chyba dla każdego mięsa pokrojonego na paski.
I podawane jest z przeróżnymi dodatkami.
A placek po węgiersku jest moim zdaniem nietrafionym porównaniem.

To tyle o kulinariach... ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2015 23:41

Znalazłem w internecie, że geschnetzeltes to "swobodna wariacja na temat tak zwanego placka po węgiersku" :wink:

Mi też się tak kojarzy :wink: Na Węgrzech takiego placka nie znają :D
Moim zdaniem ktoś przerobił szwajcarską potrawę, zmieniając typ placka
i związał ją z Węgrami :roll:

To tyle o kulinariach 8)

Mnie bardzo się spodobała ta miejscowość Rio di Pusteria, naprawdę urocza :D
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.02.2015 23:44

Basiulinek napisał(a):Spritz ;)
Mówią też Aperol Spritz.
Jak dla mnie.....zbyt gorzki,ale to kwestia smaku.

Pewnie, że SpRitz :oczko_usmiech: R mi gdzieś pitło :wink:

też nie mój klimat. Żonka wielbi. W domu jak brakło Aperolu, jako alternatywę stosowała Campari. Smakuje bardzo podobnie :P
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 27.02.2015 23:51

Zaraz nas Potter pogoni za te kulinaria :mrgreen:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.02.2015 14:57

Campari też lubię bardzo :lol: . Ale faktycznie, niektórzy narzekają, że gorzkie ... Np. mój mąż.
A co do pyszności na stoku to w niedzielę jadłam wspaniałe knedliki z gulaszem i najpyszniejszą na świecie zasmażaną kapustkę kiszoną :mrgreen: . Mniaaaam była :papa: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia