Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mamma Mia - Skopelos, Skiathos, Alonissos - 2013

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 22.07.2013 16:17

Witam serdecznie :papa:

Nasza pierwsza podróż do Grecji, a dokładnie na wyspy: Skiathos, Skopelos, Alonissos.

Po ostatnich dwóch latach spędzonych w Chorwacji zdecydowaliśmy się na odmianę.

Wybór padł na Grecję. Po lekturze forum nie mogliśmy się tylko zdecydować, czy będą to wyspy Jońskie czy Egejskie.

Sporady Północne „siedziały” nam już w głowie od pewnego czasu. Po obejrzeniu filmu „Mamma mia” stwierdziliśmy, że ciekawie było by zobaczyć te miejsca.

Wyspy Jońskie natomiast kusiły kolorem morza i pięknymi plażami.

Wybór padł na Sporady, a przyczynił się do tego Kowal swoją relacją z wyjazdu.

Wielkie dzięki Promotorze Kowolku he he :D , za dobre rady na forum i poza nim.

Plan wyjazdu był następujący:

Wyjazd 4. 07 rano, nocleg po drodze w Serbii (Niś)

Kalampaka/Meteora – 1 dzień

Skopelos – 10 dni
Alonissos – 1 dzień (objazdówka)
Skiathos – 5 dni

Trasa - Słowacja, Węgry, Serbia, Macedonia i Grecja, prom z Volos do Skopelos (Glossa)

Cała podróż na miejsce przebiegłą bez problemu. Trochę moją obawę budził przed wyjazdem przejazd przez Serbię i Macedonię, ale przejechaliśmy płynnie, a nawet w drodze powrotnej spaliśmy przed Belgradem w samochodzie na parkingu.

Postaram się wystawić kilka fotek i odpowiedzieć na ewentualne pytania.

Zapraszam :papa: :papa: :papa:

Obrazek
Ostatnio edytowano 07.08.2013 10:04 przez husband, łącznie edytowano 2 razy
Kowal38
Cromaniak
Re: Mamma Mia - Skopelos, Skiathos, Alonissos

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 22.07.2013 16:56

Hejka :papa:

..jako że zostałem tu przytoczony , nie może mnie tu nie być :wink:

...o mamma mia , herbu zielona pietruszka :wink: :roll:

..z przyjemnością obejrzymy miejsca znane i nieznane :wink:

Pozdrowiajom Kowolki :wink: :wink: :papa:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 22.07.2013 18:07

Jak pisałem wcześniej, pierwszy nocleg odbyliśmy w miejscowości NIś (Serbia).

Hotel zarezerwowałem przez neta tydzień przed wyjazdem:

http://www.onlyone-apartment.com/index.php/

Na stronie wyglądał zachęcająco, w rzeczywistości trochę mniej :( . Cena 35 Euro. Strzeżony parking - to na plus. :D

Rano wyjazd i kierunek Kalampaka. Drogi w Grecji bardzo dobre. Po południu dotarliśmy na miejsce. Szybki meldunek w hotelu i jedziemy zwiedzać Monastyry. Każdego dnia jeden lub dwa są zamknięte dla zwiedzających.

Nasza kwaterka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 22.07.2013 18:15

Nooo :) pięknie :!:
Wyspy greckie mocno obsadzone w tym roku :wink:

pozdr
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.07.2013 18:21

Przed laty temperatura wody i jej przejrzystość na/przy Skiathos zauroczyła mnie.
Tylko czemu tam tak daleko?
Pozdrav
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 22.07.2013 18:55

Kolejna relacja, której przegapić nie mogę, ponieważ gdzieś po głowie chodzi mi wyjazd do Grecji. W tym roku jeszcze nie, bo jedziemy do Chorwacji oczywiście, ale w przyszłym roku kto wie???
Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg :D
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.07.2013 20:04

Mnie po głowie chodzi to samo :D . Będę śledzić uważnie. "Klasztory w chmurach" zauroczyły mnie ponad 10 lat temu .... Marzę o powrocie tam :roll: :papa:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 22.07.2013 21:48

janusz.w. napisał(a):Nooo :) pięknie :!:
Wyspy greckie mocno obsadzone w tym roku :wink:

pozdr

Witaj Janusz :papa:

Po części to i Twoja zasługa, że Grecja jest coraz bardziej popularna :D Kusisz swoimi relacjami z podróży po Helladzie :D
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 22.07.2013 21:57

:D Dołączam do relacji - po zeszłorocznych wakacjach na Krecie i tamtych kulinarnych smakach nie przepuszczę okazji śledzenia Twojej eskapady :mrgreen:
grozka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grozka » 22.07.2013 22:05

Witajcie :)

I ja zasiadam na widowni :)

Dlaczego akurat samochodem ? Tak jak ja lubicie jeździć autem, czy tak jak ja boicie się latać samolotem :D ?
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 23.07.2013 07:59

grozka napisał(a):Witajcie :)

I ja zasiadam na widowni :)

Dlaczego akurat samochodem ? Tak jak ja lubicie jeździć autem, czy tak jak ja boicie się latać samolotem :D ?

Swój samochód to w pewnym sensie niezależność. Ja osobiście lubię jeździć autkiem. Może droga jest dłuższa i bardziej męcząca, ale na miejscu można być bardziej mobilnym. Lubię dużo zobaczyć w okolicy, więc auto się przydaje.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 23.07.2013 08:24

Następny cel podróży to port w Volos i przeprawa promem na wyspę Skopelos do miejscowości Glossa.

Na wyspie są dwa porty, w Skopelos i Glossa. My płyneliśmy do Glossy, bo akurat spasowały nam godziny wypłynięcia. Potem przejazd na drugi koniec wyspy do naszej kwaterki w Skopelos Town.

Droga kręta, ale dobra. Wyspa bardzo zielona, dużo zalesionego terenu. Ruch niewielki, głównie rejestracje greckie. Tropimy Polaków po drodze :D ........ brak :D

Cena przeprawy, prom Artemis dla 3 osób i samochodu - 120 euro

Strony przewożników promowych:

http://www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=216

http://www.anes.gr/index.php?lang=0

Port w Volos

Obrazek

Bilety kupiliśmy przed odpłynięciem, tłoku nie było, około 10 samochodów.

Obrazek

Nasz prom

Obrazek

Konkurencja HS firma ANES. Straciliśmy przez nich pół dnia przy wyjeżdzie :evil: , ale o tym póżniej.

Obrazek

Do zobaczenia Volos za dwa tygodnie :papa:

Obrazek

c.d.n.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.07.2013 08:28

Przycupnę, poczytam, pooglądam :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.07.2013 09:23

husband napisał(a):...Monastyry. Każdego dnia jeden lub dwa są zamknięte dla zwiedzających.

My byliśmy w poniedziałek i o cudzie wszystkie, które mieliśmy w planie (5) były otwarte.

pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.07.2013 09:41

Grecja jest w planach, jak tylko znudzi nam się Chorwacja ;) Myślę, że to kraj, w którym znaleźlibyśmy to, czego szukamy na wakacjach.
Zasiadam więc z przyjemnością :)
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies