travelAle teraz po lekturze ostatniego odcinka żałuję ,że nie widziałam na własne oczy rzeźb przed Povlją i bazyliki
Same rzeżby...jak rzeźby
, ale wioska( Novo Selo) ma klimat - masz poczucie odrealnienia, zwłaszcza, gdy - tak jak my - nie widzisz tam ani jednej osoby, a trochę się po miejscu kręciliśmy.
Można się też "obłowić" w lekko podsuszone figi prosto z drzew, lub spod nich
wygląda jak jakaś roślina owadożerna
Dokładnie, jak dzbaneczniki, które zakupiłam na wystawie roślin owadożernych
A one są nie tylko...owadożerne
Do domu wybrałam, oczywiście te najłagodniejsze, ale much nie chciały łapać
To dokarmiałam je...szynką
Te na drzewie w N.Selo chyba były pacyfistami - weganami
, dotykałam strąków, ale nie gryzły
Magda O.Uwielbiałam to spaghetti, kojarzy mi się ono tylko z wyspą Brač właśnie
Tylko wtedy kosztowało 40-45 KN. Tamten wyjazd wspominam jako jeden z najtańszych, a i Brač kojarzyła mi się jako najtańsza wyspa, na jakiej byliśmy. To se ne vrati
Lubię to danie, jak tez wiele innych makaronowych klasyków.
W Chorwacji jednak posługuję się przy wyborze dań taką regułą - zamawiam to, czego nie umiałabym, lub nie miałabym technicznie możliwości przyrządzić sama - np. ze względu na brak pieca - żaru, lub niedostępność świeżego produktu w PL. Toteż zazwyczaj są to miejscowe ryby i owoce morza, oraz jagnięcina na wszelkie sposoby.
A Brač faktycznie nie jest najdroższą z wysp. Jedynie w Bolu trochę drożej, bo to takie brackie Saint Tropez
w planach na przyszły rok mam "rowerowy" Hvar.
Nice
Marsallah Katerina napisał(a):
Czy ktoś wie, co znaczy słowo "kala"?
Wyobrażam sobie,że to uliczka, zaułek, może to jakiś archaizm, lub termin wywodzący się z dialektu?
Bingo
uska gradska ulica, vrsta cvijeća - czyli po naszemu - uliczka.
Te czerwonawe fasolki na drzewach, które pokazałaś - ciekawe. Drzewa posiadające owoce w formie strąków zazwyczaj mają węższe liście - vide akacja albo szarańczyn (rogač). W dodatku te Twoje fasolki mają nieregularną grubość. Owoce rogača są długie i spłaszczone. Ki-hooy
Te "fasolki" były całkiem duże - miały po 10-15 cm
Wspomniałeś strąki...Przed Farską widziałam coś takiego... też nie znałam...i nadal nie znam nazwy