Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mamma Mia!!! Hippy Vis i Happy Brač :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.06.2019 08:29

Przy plaży wcale nie musiało być AŻ tak głęboko - żeby zakotwiczyc jacht potrzeba rzucić kotwię na minimum głębokość * 3. Standardowa długość łańcucha kotwicznego na chorwackich jednostkach to 50 metrów. Czyli wystarczy ze głębokość przy plażyt była większa niż 15 metrów i już cumowanie w zasadzie jest niemożliwe. Adriatyk nie należy do głębokich zbiorników - dno jest z reguły nie dalej niż 100 metrów pod podłogą a często bliżej. Gdzie mu choćby do niedalekiego Śródziemnego :smo:

Dziwna ta łódka - ciekawa jestem jak zachowuje się przy wyższym stanie morza - ma wysokie burty, czy woda ma swoje szybkie ujścia z pokładu? Wygląda troszkę jak tak mocno popularna u nas na jeziorach dawno temu dezeta :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.06.2019 09:48

travel
Brusnik i Kapetan w tej chuście wymiatają :hearts: :hearts:

Nic do tego nie dodam :wink: :hearts:
dzięki za informacje o przeszłości geologicznej tego regionu :)

:roll: Więcej się nie dam tak wrobić :wink: :mrgreen:

gusia-s
22:40

Katerina 8O
odcinka o tak wczesnej porze kto by się spodziewał z Twojej strony :mrgreen:

:roll: Jak się nie ma co się lubi..., a nie ma się, bo o mojej ulubionej porze do pisania coś się dzieje z serwerem cropli :evil:( 3x pod rząd straciłam godziny pracy nad odcinkami), to człowiek jest zmuszony zmienić tryb :)
Kapitan po mistrzowsku łajbę wpasował. Patrząc na te najeżone skały, wystające z wody i te co widać pod wodą, można się domyślić, że jeden nieuważny manewr i łajba roztrzaskana 8O

Widać było, że robi to od niemowlaka :D Cała operacja trwała może 4 minuty.
Brusnik faktycznie dziki, niegościnny z wyglądu. Trudno do niego przybić, potem trudno zejść na ląd, broni się jak może a i tak się przyszwędali jacyś nie wiadomo po co :smo:...wyglądacie na tej wyspie jak rozbitkowie poszukujący możliwości przetrwania ;)

Fajne doświadczenie.

Dobre skojarzenie, choć po kilkunastu minutach Brusnik zaczyna Cię akceptować i jest całkiem przyjemnie :D

A co to za wyspa, do której Ty dopłynęłaś? Wygląda na mocno zadziecioną :lol: Ta cała ferajna na zdjęciu to Wy? Czy z trzeciego jachtu?

Marsallah
Ja się zachwyciłem. Najbardziej basenikami - jastožerami i widokiem Svetaca. A te rumowisko skalne jakby żywcem wyjęte z filmu fantasy :mrgreen:

Czuło się prehistorię, ale klimat fantasy jest jak najbardziej dobrym skojarzeniem. :D
O Svetacu pewnie przeczytam już po swoich hvarowakacjach... :papa:

Ciekawa jestem Twoich wrażeń z Hvaru. Długo się mu opierałeś :wink: Sretan put. :papa:

beatabm
Adriatyk nie należy do głębokich zbiorników - dno jest z reguły nie dalej niż 100 metrów pod podłogą a często bliżej. Gdzie mu choćby do niedalekiego Śródziemnego :smo:

Na kilku portalach i blogach znalazłam takie informacje o głębokości np przy brzegach Jabuki...
" The shores are extremely steep and inhospitable with maybe one spot to leave the passenegers but someone must remain on the boat at all times. Anchoring? Forget about it – over 200 meters till bottom right by the island. "
Czyli...wstydu nie ma :wink:

Dziwna ta łódka - ciekawa jestem jak zachowuje się przy wyższym stanie morza - ma wysokie burty, czy woda ma swoje szybkie ujścia z pokładu?

Na szczęście nie dane mi było przekonać się, czy woda ma szybkie ujścia z pokładu. Popytam we wrześniu :D
Wygląda troszkę jak tak mocno popularna u nas na jeziorach dawno temu dezeta :D

Ja tam nie w temacie...Ale cały ten rejs był przeniesieniem się w czasie...Przez lata 70te do ...czasów wypiętrzania się wysp wulkanicznych :oczko_usmiech: Także ten.., łódka siedziała dobrze w klimacie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.06.2019 10:02

Na kilku portalach i blogach znalazłam takie informacje o głębokości np przy brzegach Jabuki...
" The shores are extremely steep and inhospitable with maybe one spot to leave the passenegers but someone must remain on the boat at all times. Anchoring? Forget about it – over 200 meters till bottom right by the island. "
Czyli...wstydu nie ma :wink:

Nie wierz we wszystko co pisza na blogach :smo:

To fragment mapy głębokościowej z okolic Twojej wyspy.

brusnik.jpg

A tu Jabuka

jabuka.jpg

Też nie widać 200 metrów :smo:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.06.2019 10:03

Katerina napisał(a): Jak się nie ma co się lubi..., a nie ma się, bo o mojej ulubionej porze do pisania coś się dzieje z serwerem cropli :evil:( 3x pod rząd straciłam godziny pracy nad odcinkami), to człowiek jest zmuszony zmienić tryb :)
Trzeba skargę do administracji wnieść :D

Katerina napisał(a): A co to za wyspa, do której Ty dopłynęłaś? Wygląda na mocno zadziecioną :lol: Ta cała ferajna na zdjęciu to Wy? Czy z trzeciego jachtu?
Jaką? :mrgreen:

Eeee to tylko Veli Vodnjak należący do Pakleni otoci.
Nasza ferajna to te 3 jachty a na wyspie po 2-3 osoby z każdej załogi.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.06.2019 10:19

beatabm
Ufff, łaska boska, bo chyba we wrześniu tam popłynę.
Chociaż w moim przypadku - czy to 200, czy 4 metry to i tak wpadam w panikę. :D

A te info o głębokości to chyba specjalnie tak przesadzone podają, żeby ludzi nakręcić.
Natomiast ja - dałam się...wkręcić, bo całą noc poprzedzającą rejs przez to nie spałam. :mrgreen:

gusia-s
Trzeba skargę do administracji wnieść :D

Ee, stwierdziłam, że może zmiana trybu dobrze mi zrobi? :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 18.06.2019 06:04

Oj Katerina, Katerina Ty już jesteś jak Wilk Morski, który nie jeden sztorm na morzu przeżył.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 19.06.2019 21:03

Especially for you Katarina :smo:
20190619_193018.jpg

20190619_191849.jpg

Czerwiec zdecydowanie mi się nie podoba :roll:
Gorąco jak w piecu i więcej ludzi niż we wrześniu :hut:
:papa: :papa:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 20.06.2019 11:56

Fantastyczny odcinek 8) a powiadasz, że bèdzie jeszcze lepiej.... 8O .... no to się -nastrajam.... :D
Kapitan na wyspie- wygląda na prawdziwego pirata 8)
Sparrow, to przy nim jakaśpopierdułka :oczko_usmiech:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.06.2019 12:11

Ural napisał(a):Oj Katerina, Katerina Ty już jesteś jak Wilk Morski, który nie jeden sztorm na morzu przeżył.

8O
:la: :lool: :lool: :lool:

travel

Dzięki Izo, mam nadzieję, że pierwsza kawa, lub drink przy "moim" stoliku na Petit Paris już za Tobą ?
Jak ja wytrzymam do września ? :roll: :(
Gorąco jak w piecu i więcej ludzi niż we wrześniu

Hmm... Na Twoich zdjęciach tego nie widać...Komiża wydaje się " wyludziona" 8)

CROberto
Fantastyczny odcinek 8) a powiadasz, że bèdzie jeszcze lepiej.... 8O .... no to się -nastrajam.... :D

Dzięki :) Na Svetacu będzie inaczej niż na Brusniku, ale mam nadzieję, że nie zawiedziesz się.
Kapitan na wyspie- wygląda na prawdziwego pirata 8)
Sparrow, to przy nim jakaśpopierdułka

:oczko_usmiech: Kapetan to 100% faceta w facecie 8) (Stąd zapewne moje "archetypiczne" zauroczenie :oops: :D )
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.06.2019 18:18

Zastanawiam się , dlaczego Kasia , Beata , Agnieszka , Gusia , czy też reszta pływających Koleżanek forumowych ma być "Wilkiem Morskim" , skoro to piękne kobiety ?
To przecież Syreny są , a jak już muszą być powiązane z Wikami Morskimi , to "Wadery Morskie" jest tu bardziej zrozumiałe i odpowiednie :mrgreen:

Kasiu , piękny rejs , czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam z burzowego Białegostoku
Piotr

Te 100% to . . . hmmmm . . . jak z cukrem :?: :smo:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2019 18:36

piotrf napisał(a):Zastanawiam się , dlaczego Kasia , Beata , Agnieszka , Gusia , czy też reszta pływających Koleżanek forumowych ma być "Wilkiem Morskim" , skoro to piękne kobiety ?
To przecież Syreny są , ....

Piotrze ... a może to Morske Vile :oczko_usmiech:

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.06.2019 18:50

Janusz , masz rację :mrgreen:
Dziękuję za chwile muzyczne , były potrzebne po obejrzeniu relacji z meczu naszych siatkarzy . . .

Zastanawiam się , gdzie mnie na basen z gitarą wpuszczą . . . potrenować trzeba . . . :lol:

Pozdrawiam
Piotr
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 21.06.2019 22:25

Katerina napisał(a):travel

Dzięki Izo, mam nadzieję, że pierwsza kawa, lub drink przy "moim" stoliku na Petit Paris już za Tobą ?
Jak ja wytrzymam do września ? :roll: :(

Oczywiście :D
Gorąco jak w piecu i więcej ludzi niż we wrześniu

Hmm... Na Twoich zdjęciach tego nie widać...Komiża wydaje się " wyludziona" 8) [/quote]

Wyludziona jest w dzień, bo na rivie można jajka smażyć bez pieca :roll:

Ale zobacz co się dzieje pod wieczór i później, przecisnąć się nie da:
2.JPG

1.JPG

3.JPG

Mój Kapetan....... (tak ja też mam swojego Kapetana i to najwyższej rangi , bo jest szefem portu w Splicie :mrgreen: )
....mówi ,że po Mamma Mii znacznie wzrosła ilość turystów i że najlepszy jest wrzesień. Gaduła z niego straszny , szczególnie po čašy vina , ale o tym napiszę kiedyś w mojej relacji.

Popołudniowa plaża:
4.JPG

A teraz Twój domek i okolice:
5 (1).JPG

6.JPG

8 (1).JPG

A na Twoim balkonie ktoś powiesił majtki, skandal :!: :roll: :mrgreen:
Ta kobieta poniżej to czasem nie Vanja?
9.JPG

Moja Kamenica mało wymagająca jestem
10.JPG

Ps.Skarb już ukryty :)
:papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.06.2019 23:54

potrf
Zastanawiam się , dlaczego Kasia , Beata , Agnieszka , Gusia , czy też reszta pływających Koleżanek forumowych ma być "Wilkiem Morskim" , skoro to piękne kobiety ?
To przecież Syreny są , a jak już muszą być powiązane z Wikami Morskimi , to "Wadery Morskie" jest tu bardziej zrozumiałe i odpowiednie :mrgreen:

Gdzie mi tam do wymienionych Koleżanek, skoro zaledwie liznęłam żeglowania :roll: Czy też w ogóle, bycia na wodzie tak daleko od lądu 8O :D
Kurczę, (pamiętajcie, żeby nie mówić w Chorwacji "kurczę" na głos :cry: :oczko_usmiech: )..
Czy chcę być syreną ? :roll: :mrgreen: Są pewne ograniczenia przy byciu taką, a zwłaszcza Syrenką od Andersena :roll:

Janusz Bajcer
Piotrze ... a może to Morske Vile :oczko_usmiech:

Może przez chwilę
Zamienię się w morske vilę ? :D
Bo ta wróżka, czy też nimfa w teledysku przemknęła jak bryza jakaś :D
I to facet był głównym bohaterem, nie wróżka :D Typowe :wink: :mrgreen:

Znalazłam wciąż istniejącą syrenę/ vilę, która śpiewa :wink:

Jak widać, syreny lubią, by je głaskać, zwłaszcza po dziąsłach :oczko_usmiech:

Zapraszam obu Kolegów (Piotrze i Januszu) na kwintensencję Rejsu..czyli sto procent šećeru u šećeru :D
Ostatnio edytowano 22.06.2019 00:44 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 22.06.2019 00:29

travel
Mój Kapetan....... (tak ja też mam swojego Kapetana i to najwyższej rangi , bo jest szefem portu w Splicie :mrgreen: )
....mówi ,że po Mamma Mii znacznie wzrosła ilość turystów i że najlepszy jest wrzesień. Gaduła z niego straszny , szczególnie po čašy vina , ale o tym napiszę kiedyś w mojej relacji.

No, to się potwierdza ... Mamma mia :( :roll:

Czyli każda z nas ma swojego kapitana :lol: Ten mój był gadatliwy, chociaż po paru czaszach popadał w dekadenckie milczenie z przeciągłym spojrzeniem w oczy :boss:
A na Twoim balkonie ktoś powiesił majtki, skandal :!: :roll: :mrgreen:

:evil: No właśnie... się zastanawiam.. kto je z mojej miseczki i kto śpi w moim! łóżeczku :lool:

Nieee, Vanja na lato przeprowadza się do konoby, czyli letniej miejscówki w piwnicy :wink: by letnicy mogli zająć Jej mieszkanie z ...peerelowską meblościanką :mrgreen:

Dzięki za zdjęcia z "mojej" dzielni :lol: 8) Twoja lokalizacja też super :hearts:
A moja plażyczka pod domem jak zawsze pusta:) która to była godzina?
Widzę, że wcześnie z rana :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży