Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mamma Mia!!! Hippy Vis i Happy Brač :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 05.02.2019 01:33

Cudnie, cudnie, nie ma jak porcja Visu na dobranoc...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.02.2019 09:08

Ten Vis wyglada jak z horroru 8O 8O 8O
Jeżeli teraz we wrześniu tam tak jest to co sie dzieje wcześniej???
Jeszcze chwilami sie wahałam ale swoimi zdjeciami skutecznie pzrekreśliłaś moja chęć odwiedzenia tego miasta kolejny raz. No more :roll: 8O
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.02.2019 09:53

Katerina napisał(a):Wyjątkowość geologiczną Visu (stąd mój zachwyt nad viskimi skałami :D ) oraz temat Geoparku rozwinę w innych odcinkach - o skałach będzie jeszcze u mnie baardzo dużo :oczko_usmiech:

Podobno Kamenica jest plażą wulkaniczną.
A wyjątkowość geologiczną Brača też opiszesz ?

Katerina napisał(a):Ale wróćmy do tematu...jelovnika w konobie "Dalmatino"..., bo po to tu przyszliśmy :D

Interesująca pozycja to dania z bobem - rzadko spotykane na stałym lądzie chorwackim, chociaż...raz widziałam jak R.Makłowicz gotował danie z boczkiem i bobem w Trsteniku na Peljeszcu. Tu bób jest dodatkiem do jagnięciny i kałamarnicy.

Ja jadłam danie z mladym bobem w konobie Bodulo w Pagu - pyszne było z ośmiornicą, warzywami i... nie pamiętam jak się nazywają te kluseczki a la makaron
20170822_195013.jpg

Katerina napisał(a):....spotykamy liczne ekipy odbywające tzw. military tours around Vis - jest tu wiele ofert takich wycieczek z przewodnikiem, a widok wojskowych aut należy do typowych.

A ja sama sobie zrobię military tour po Visie :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2019 12:17

Hercklekot napisał(a):Cudnie, cudnie, nie ma jak porcja Visu na dobranoc...

He, he, kolega Tomek też nocny 'marek", jak ja :mrgreen:
Visu będzie tu jeszcze bardzo dużo, ale bardziej otoka, niż grada. :papa:

beatabm
Ten Vis wyglada jak z horroru 8O Jeszcze chwilami sie wahałam ale swoimi zdjeciami skutecznie pzrekreśliłaś moja chęć odwiedzenia tego miasta kolejny raz. No more :roll: 8O

Też Cię lubię :oczko_usmiech: :papa:

travel
Podobno Kamenica jest plażą wulkaniczną.
A wyjątkowość geologiczną Brača też opiszesz ?

Tak - Komiża i jej plaże, wysepka Brusnik, na której wizytę opiszę i Jabuka znajdują się na tzw. "linii wulkanicznej", o czym jeszcze wspomnę.
(Strukturę geologiczną Bracza daruję sobie, skupię się na tej viskiej :mrgreen: )

A ja sama sobie zrobię military tour po Visie :mrgreen:

Rozumiem ,że przekonałaś już małżonka do szutrów? Najlepiej wypożyczyc skuter, żeby nie przeżyć takiej przygody ,jaką my mieliśmy w drodze od wyrzutni rakiet :lol:
Mnie te militarne relikty nie kręcą mocno, ale i tak , przez przypadek zawsze w coś wdepniemy - NaVisieniedasie inaczej :oczko_usmiech:
Ja jadłam danie z mladym bobem w konobie Bodulo w Pagu

Uwielbiam bób, zwłaszcza młody 8)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 06.02.2019 12:32

Katerina napisał(a):(Strukturę geologiczną Bracza daruję sobie, skupię się na tej viskiej :mrgreen: )

A szkoda...
To wkrótce wrzucę zdjęcie pewnej tablicy z Brača - w języku angielskim i chorwackim jeden i drugi znam na podstawowym poziomie i poproszę o przedłumaczenie.

Katerina napisał(a):Rozumiem ,że przekonałaś już małżonka do szutrów? Najlepiej wypożyczyc skuter, żeby nie przeżyć takiej przygody ,jaką my mieliśmy w drodze od wyrzutni rakiet :lol:

Małż jest przekonany do szutrów w umiarkowanym stopniu :roll:jeszcze nad tym popracuję :mrgreen:

Gdzieś czytałam ,że można dojechać do tej wyrzutni troszkę lepszą drogą koło wysypiska śmieci.
Zajrzyj do klubu miłośników Visu - tam jest mój post dotyczący właśnie tej drogi. Niestety nikt nie odpisał :(
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2019 12:45

travel
Gdzieś czytałam ,że można dojechać do tej wyrzutni troszkę lepszą drogą koło wysypiska śmieci.
Zajrzyj do klubu miłośników Visu - tam jest mój post dotyczący właśnie tej drogi. Niestety nikt nie odpisał :(

Czytałaś między innymi u mnie :D W relacji "Na obcasach..."
Kilka osób o tym wspomniało, ale ja tą drogą nie jechałam...
Zobacz post Marsallah z odcinka o bunkrach:
Wielokrotnie natomiast myślałem, o zjechaniu tą drogą, którą wy pojechaliście - na zakręcie. Bodajże w tym roku doczytałem się, że jest ona dość wymagająca dla samochodów, a sam dysponuję osobówką o naprawdę niskim zawieszeniu (czasami przywalam w śpiących policjantów), więc zrezygnowałem.

Natomiast co do tej drogi, która odchodzi od D117 przy wysypisku, to zawsze uznawałem ją za niedostępną dla ogółu - no wiesz, szlaban, budka wartownicza, wysypisko jako takie... Na GSV nie widać co prawda zakazu wjazdu/ruchu, ale nie jestem pewien, czy w tym roku takiego na wjeździe na tę dróżkę nie widziałem :?:

Po prostu trzeba spróbować :wink:

travel
To wkrótce wrzucę zdjęcie pewnej tablicy z Brača - w języku angielskim i chorwackim jeden i drugi znam na podstawowym poziomie i poproszę o przetłumaczenie.

Pewnie, wspólnymi siłami przetłumaczymy :D 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.02.2019 13:01

Katerina napisał(a):beatabm
Ten Vis wyglada jak z horroru 8O Jeszcze chwilami sie wahałam ale swoimi zdjeciami skutecznie pzrekreśliłaś moja chęć odwiedzenia tego miasta kolejny raz. No more :roll: 8O

Też Cię lubię :oczko_usmiech: :papa:

Ty widzisz ten tłum na swoich zdjeciach??????
Bywałam tam w szczycie sezonu, port zawsze był zapchany ale żeby do tego tyle na kotwicach???????
Nigdy czegoś podobnego nie widziałam 8O 8O 8O
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2019 20:16

Beata my chcieliśmy tam wbić 18.09.2017 i niestety po godzinie 17 po prostu nie było gdzie się wcisnąć 8O obraliśmy więc kurs na Komiže i tam zostaliśmy na kotwicy ale też było dość ciasno :?
Mam wrażenie, że Vis jest o wiele bardziej oblegany przez wodniaków niż szczurki lądowe ;)
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 24.02.2019 11:10

Czekam na ciąg dalszy :)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 27.02.2019 15:30

beatabm
Ty widzisz ten tłum na swoich zdjeciach??????
Bywałam tam w szczycie sezonu, port zawsze był zapchany ale żeby do tego tyle na kotwicach???????
Nigdy czegoś podobnego nie widziałam 8O 8O 8O

gusia-s
my chcieliśmy tam wbić 18.09.2017 i niestety po godzinie 17 po prostu nie było gdzie się wcisnąć 8O obraliśmy więc kurs na Komiže i tam zostaliśmy na kotwicy ale też było dość ciasno :?
Mam wrażenie, że Vis jest o wiele bardziej oblegany przez wodniaków niż szczurki lądowe ;)

Tak, Vis bardzo modny wśród wodniaków się zrobił, nie dziwię się, bo to atrakcyjna destynacja...Atrakcyjne jest to,że trzeba do niego kawałek :wink: :oczko_usmiech: płynąć w porównaniu z innymi wyspami , a to już nadaje wyspie bardziej egzotyczny wymiar. Poza tym nimb tajemniczości - secret military base i izolacja od świata przez tyle lat, o widokach skał od strony wody nie wspominając - najpiękniejsze formy geologiczne w Cro.
Anglicy ostatnio odkryli, że to była "ich " wyspa - przez chwilę w historii mieli nad nią kontrolę - więc w znacznej mierze oni również przyczyniają się do zwiększenia "zaludzenia", czy też "załodzenia" :oczko_usmiech: Visu.
Cieszę się jednak, że więcej tych jednostek w mieście Vis niż w Komiży :roll: :lol:

Roksana.concept
Czekam na ciąg dalszy :)

O, jak miło,że ktoś czeka :D :papa:

Właśnie otrząsam się z takich wrażeń zmysłowych...

IMG_20190215_151528.jpg

...i zaraz zabieram się za kolejny odcinek :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 27.02.2019 15:45

Katerina napisał(a):...i zaraz zabieram się za kolejny odcinek :D

No nareszcie :mrgreen: Ja również czekam... :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2019 19:43

travel napisał(a):
Katerina napisał(a):
travel napisał(a):Co się stało Tomkiem 8O 8O :?: :?:

Przerwa techniczna :wink: Niebawem się objawi 8)

Pewnie w drugim wcieleniu :D

Jestem z powrotem :coool:

Katerina napisał(a):
Właścicielami [konoby]jest małżeństwo - szef kuchni o filipińskiej urodzie, oraz Chorwatka - mają ładnego synka i są zdecydowanie bardzo hippy. Świadczy o tym ubiór gospodyni, jej zrelaksowany sposób bycia i dobór muzyki...Janis Joplin, Led Zeppelin, Bob Dylan, Jimmy Hendrix...

Teraz akurat trafiliśmy na The Doors - idealny kawałek konweniujący z aurą wokół. :lol: 8)

No to mam kolejny powód,żeby odwiedzić kiedyśtam
Vis :hearts:
Zdecydowanie wolę The Doors-ów od chórów kościelnych 8) :smo:

...

Igłą pinii napisał(a): Ach Kasia, poruszasz wszystkie zmysły 8O

...Kasia taka jest :coool: :hearts:
:papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 27.02.2019 20:03

tomekwgurach napisał(a):
travel napisał(a):
Katerina napisał(a):
travel napisał(a):Co się stało Tomkiem 8O 8O :?: :?:

Przerwa techniczna :wink: Niebawem się objawi 8)

Pewnie w drugim wcieleniu :D

Ale zarosłeś przez ten czas :lol: :lol:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 28.02.2019 00:37

agata26061
No nareszcie :mrgreen: Ja również czekam... :oczko_usmiech:

Miło mi :D

tomekwgurach

Fajny nick :wink:

travel
Ale zarosłeś przez ten czas :lol: :lol:

Jak na hipisa przystało :lool:

tomekwgurach
No to mam kolejny powód,żeby odwiedzić kiedyśtam
Vis :hearts:

Uważaj, Vis wciąga, no i trzeba porzucić... budkę :D 8)...bo jak wiemy, na razie campów na Visie brak :(
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.02.2019 01:20

Takie "wrażenia zmysłowe" jak na zdjęciu , a Ty chcesz się z nich otrząsać . . . 8O , koniec świata :roll: :wink:

Będzie relacja :?:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży