Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mamma Mia!!! Hippy Vis i Happy Brač :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.12.2019 18:05

gusia-s napisał(a):Pysznie bez dwóch zdań :hearts:

Miejsce bardzo fajne. Kiedyś oglądałam jakiś reportaż o nich.
Aż dziw bierze, że w takim terminie na "zadupiu" ten przybytek był jeszcze otwarty 8O
Chyba byliście jedynymi gośćmi.

A ten kelner ... może był Czechem :mrgreen:

Tak, byliśmy tam zupełnie sami, co akurat tamtego dnia mi nie przeszkadzało - po tym jak musiałam znosić nine million bicycles i ich właścicieli na statku Frane :lol:
Kelner, czyli właściciel to rodowity bračanin :)
To prawda, dziwne,że byli otwarci, ale to pewnie dlatego ,że są częścią resortu, który ma kilka willi wczasowych w Supetarze i zapewne goście resortowi u nich się stołują.
Natomiast większość innych konob, czy to na Braću, czy na Visie jest pod koniec września pozamykana.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.12.2019 20:40

Katerina napisał(a):To prawda, dziwne,że byli otwarci, ale to pewnie dlatego ,że są częścią resortu, który ma kilka willi wczasowych w Supetarze i zapewne goście resortowi u nich się stołują.
Natomiast większość innych konob, czy to na Braću, czy na Visie jest pod koniec września pozamykana.

Kasiu , podejrzewam że w październiku ( to najlepszy dla nas termin na wczasowanie i przedłużenie lata :oczko_usmiech: ) jest z tym jeszcze gorzej na wyspach , a na stałym lądzie większość konob działa normalnie , albo w okrojonych godzinach .
Po około dwudziestu minutach oczekiwania ( czasem około trzydziestu :wink: ) kelner wnosi z dumą jedzenie , o jakim w sezonie można tylko pomarzyć , nie ma więcej klientów , więc przeważnie można sobie porozmawiać z obsługą , dla której też jesteśmy chyba rozrywką :hut:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.12.2019 22:50

piotrf napisał(a):Po około dwudziestu minutach oczekiwania ( czasem około trzydziestu :wink: ) kelner wnosi z dumą jedzenie , o jakim w sezonie można tylko pomarzyć , nie ma więcej klientów , więc przeważnie można sobie porozmawiać z obsługą , dla której też jesteśmy chyba rozrywką :hut:

O tak... W maju na Istrii też tak było 8) Bardzo sympatyczni i rozmowni kelnerzy, gratisowy alkohol do każdego rachunku. Czuło się, że im zależy na zadowoleniu klienta.

Gdybym tylko mogła spędzać wakacje poza sezonem...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.12.2019 09:10

Katerina napisał(a):Przed nami jeszcze Słowenia...Trzeba się wyspać...
Nie żeby mi się spieszyło opuszczać Cro ale ... czyżbyś ukłuła się wrzecionem 8O i przyjdzie nam czekać na cd. 100 lat :!:

:oczko_usmiech:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 06.12.2019 12:29

gusia-s napisał(a):
Katerina napisał(a):Przed nami jeszcze Słowenia...Trzeba się wyspać...
Nie żeby mi się spieszyło opuszczać Cro ale ... czyżbyś ukłuła się wrzecionem 8O i przyjdzie nam czekać na cd. 100 lat :!:

:oczko_usmiech:

Katerina pewnie jest świętym Mikołajem i ma teraz dużo zajęć :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.12.2019 14:11

Ktoś wie ile kosztuje rejs z Vrboski/Jelsy do Bol i jak wygląda program takiej wycieczki ?
Za rok chyba popłyniemy. Ta plaża za kościółkiem i samo miasteczko zupełnie pominięte przez nas :(
Mam coraz większą ochotę na taką jednodniową wycieczkę, zwłaszcza po Twoich zdjęciach plaży, Kasiu :P
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.12.2019 15:14

Habanero napisał(a):Ktoś wie ile kosztuje rejs z Vrboski/Jelsy do Bol i jak wygląda program takiej wycieczki ?
Za rok chyba popłyniemy. Ta plaża za kościółkiem i samo miasteczko zupełnie pominięte przez nas :(
Mam coraz większą ochotę na taką jednodniową wycieczkę, zwłaszcza po Twoich zdjęciach plaży, Kasiu :P
Też chciałam taką wycieczkę odbyć, bo również rok wcześniej ten fragment Bolu został pominięty.
Odwieczny problem - brak czasu na wszystko co by się chciało :evil:

Jakiś rycerz by się przydał do ucałowania Śpiącej Królewny ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2019 00:49

gusia-s napisał(a):
Jakiś rycerz by się przydał do ucałowania Śpiącej Królewny ;)

Pocałunek Rycerza może nie starczyć,ale :roll: :idea:
Znam inny sposób...
chyba :smo:

:papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 08.12.2019 21:11

Epepa
Taki nowoczesny styl konoby to nie do końca to, czego szukam w Chorwacji, ale po Twojej recenzji chętnie się skuszę. Dania wyglądają smakowicie.

To prawda, konoba zupełnie odmienna od znanych nam i lubianych tradycyjnych chorwackich wyszynków...
Ale obecność setek drzewek oliwnych wokół daje jednak śródziemnomorska atmosferę, a dania naprawdę polecam.
Jeszcze nie byłam na Brac, więc ta wyspa dopiero w planach. Nie mogę się tylko zdecydować na miejscówkę. Jeśli chodzi o miasteczko, chyba najbardziej odpowiadałby mi Sutivan, ale te plaże w Murvicy... idealne do kajakowania :D . Tylko, czy Bol to dobre miejscówka na zakotwiczenie się.

Do Sutivanu mam ogromny sentyment i uważam, że z "plastycznego" punktu widzenia jest najbardziej fotogeniczny - zarówno miasteczko, jak i plaże - ze względu na światło i kolory o każdej porze dnia.
Jest też bardziej kameralny, niż Bol, ale...
Po ostatnim pobycie na Braču i bliższym zapoznaniu się z Bolem nabrałam chęci na pobyt właśnie tam...kiedyś w przyszłości :D
Hmm... ciężki orzech do zgryzienia. Chyba skończy się na tym, że najpierw wyruszę na Vis.

Nie wiem na jakich wyspach byłaś wcześniej...Jeśli na jednej, lub żadnej, to Vis będzie startem...z wysokiego "C" :wink: :D 8) Ale to tylko moja opinia, bo ja jestem totalnie zavisovana :D
Edit :Już wiem, że byłaś tu i tam, przepraszam.

piotrf
Po około dwudziestu minutach oczekiwania ( czasem około trzydziestu :wink: ) kelner wnosi z dumą jedzenie , o jakim w sezonie można tylko pomarzyć , nie ma więcej klientów , więc przeważnie można sobie porozmawiać z obsługą , dla której też jesteśmy chyba rozrywką

maslinka
O tak... W maju na Istrii też tak było 8) Bardzo sympatyczni i rozmowni kelnerzy, gratisowy alkohol do każdego rachunku. Czuło się, że im zależy na zadowoleniu klienta.

Gdybym tylko mogła spędzać wakacje poza sezonem.

Tak, często tego doświadczamy, pogawędka z konobarem, czy wytęsknionym klienta kelnerem - rzecz bezcenna :D Kilka takich "leniwych" posiłków w towarzystwie własciciela zdarzyło mi się opisać w relacjach :)
Aga, a jednak udało Ci się poza sezonem - z tą Istrią 8)

Habanero
Ktoś wie ile kosztuje rejs z Vrboski/Jelsy do Bol i jak wygląda program takiej wycieczki ?
Mam coraz większą ochotę na taką jednodniową wycieczkę, zwłaszcza po Twoich zdjęciach plaży, Kasiu

:lol: Konradzie, starałam się znaleźć info na temat mojej wyprawy z Bolu na Hvar i "nazad" (bo oczywiście nie pamiętam :roll: ), ale na stronach agencji z która popłynęliśmy nie ma cen, tylko prośba o kontakt mailowy...No, to zadzwoniłam...wczoraj :lol: Transfer z wyspy na wyspę kosztuje 180Kn od osoby (powrotny wliczony), zapytałam o zniżkę dla dzieci - 140 Kn. To jest zdaje się bez posiłku, ale trudno było się z facetem dogadać, pewnie łatwiej byłoby przez maila :roll:
Podejrzewam, że podobne agencje są w Jelsie i Vrbosce, trzeba poszperać..W wyniku tej rozmowy z właścicielem statku Frane przypomniałam sobie, że chyba jakoś tak zapłaciliśmy za rejs - 400 - 500 Kn, bez posiłku, bo mieliśmy w planie zjeść u znajomego. :papa:

gusia-s

travel
Katerina pewnie jest świętym Mikołajem

gusia-s
Jakiś rycerz by się przydał do ucałowania Śpiącej Królewny

tomekwgurach
Pocałunek Rycerza może nie starczyć,ale :roll: :idea:
Znam inny sposób...

8O Co Wy, tak baśniowo ? :mrgreen: No, ale taki mamy czas - elfów i śnieżynek :smo:
Tomku, dzięki za mój ulubiony duet góralski, :hearts: ale problem w tym, że ta muzyka...owszem, (p)obudza mnie, ale do całkiem innych rzeczy, niż pisanie odcinka :oczko_usmiech:

Odcinek w realizacji, trudny, bo dla mnie dość emocjonalny :papa:
Ostatnio edytowano 09.12.2019 13:21 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 09.12.2019 12:05

Katerina napisał(a):Vis będzie startem...z wysokiego "C" :wink: :D 8) Ale to tylko moja opinia, bo ja jestem totalnie zavisovana :D

Na Vis ciągnie mnie najbardziej i to już od dłuższego czasu. Muszę tylko opracować jakiś bardziej skuteczny sposób przekonania mojego visosceptycznego męża, bo w tym roku poległam. :D :roll: Na majówce w Primosten nasz gospodarz dużo opowiadał o Visie, bo był członkiem czegoś w rodzaju stowarzyszenia, które zajmowało się promowaniem i wskrzeszaniem tradycyjnej formy żeglugi. Jego przyjaciel z Komiży rekonstruował falkuše i razem organizowali różne wydarzenia z nimi związane. Po tych wszystkich opowieściach naprawdę marzy mi się, żeby popłynąć na Vis. Czuję, że Komiża ma taki klimat, jakiego właśnie szukam i którego namiastkę poczułam mieszkając chwilę na primosteńskiej starówce. :D Przepraszam za mały offtop i już się więcej nie rozpisuję. Czekam z niecierpliwością na dalszy odcinek. :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.12.2019 12:48

Bardzo dziękuję Kasiu za te wszystkie cenne informacje :D
W rewanżu przedstawiam Ci stronę z ciekawostkami o Vrbosce. Dowiedziałem się z niej m.in. o tym, że wprowadziłem wszystkich w błąd pisząc o starej remizie :oops:
To nie remiza, tylko stara fabryka sardynek https://www.total-croatia-news.com/25-t ... tle-venice
Lecę poprawić babola :? :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 09.12.2019 13:52

Epepa
Na Vis ciągnie mnie najbardziej i to już od dłuższego czasu.

Czuję, że Komiża ma taki klimat, jakiego właśnie szukam

Ależ Ci zazdroszczę tego momentu, gdy po raz pierwszy zobaczysz Komiżę 8) I samego wpłynięcia do Visu - które jest bardzo spektakularne 8)
Muszę tylko opracować jakiś bardziej skuteczny sposób przekonania mojego visosceptycznego męża, bo w tym roku poległam.

Może tegoroczna Komiża, którą pokażę w kolejnej relacji ( już po świętach :lol: ) przekona męża? Ale na wszelki wypadek przeczytaj sama i zdecyduj :wink: :oczko_usmiech:
Czekam z niecierpliwością na dalszy odcinek

Wieczorem powinien już być :papa:

Habanero
Bardzo dziękuję Kasiu za te wszystkie cenne informacje :D
W rewanżu przedstawiam Ci stronę z ciekawostkami o Vrbosce. Dowiedziałem się z niej m.in. o tym, że wprowadziłem wszystkich w błąd pisząc o starej remizie :oops:
To nie remiza, tylko stara fabryka sardynek

:D No, to dobrze mi intuicja podpowiadała...W Komiży też jest taka podupadła fabryka sardynek "Neptun" - jeszcze coś w niej przetwarzają, choć większość budynków kompleksu wygląda tak jak Twoja "remiza" :mrgreen: (Na Visie było 7 takich fabryczek i wszystkie odeszły do historii)
Miałam przygotowany odcinek (przedostatni) o Vrbosce i opis do zdjęcia..."Ta stara manufaktura wciąż w stanie ruiny...", ale zmieniłam po przeczytaniu o remizie :lol: To chyba jeszcze raz zmienię, co? :smo: :papa:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.12.2019 14:14

Katerina napisał(a):...
Miałam przygotowany odcinek (przedostatni) o Vrbosce i opis do zdjęcia..."Ta stara manufaktura wciąż w stanie ruiny...", ale zmieniłam po przeczytaniu o remizie :lol: To chyba jeszcze raz zmienię, co? :smo: :papa:

W starej manufakturze remiza :smo:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 09.12.2019 23:15

Katerina napisał(a):Może tegoroczna Komiża, którą pokażę w kolejnej relacji ( już po świętach :lol: ) przekona męża? Ale na wszelki wypadek przeczytaj sama i zdecyduj :wink: :oczko_usmiech:

W takim razie będę śledzić. :D Do Peljesaca udało mi się przekonać kuchnią (w sumie to opowieściami o pece :lol: ) i chyba trochę plażami. Z Visem już coś tam wspominałam o rejsie z Twojej relacji, bo na mnie zrobiła ta wyprawa duże wrażenie. Swoją drogą ciekawa jestem, czy w tym roku kontynuowaliście przygodę i czy może wybraliście się na Jabukę. Ta wyspa wygląda jak nie z tej ziemi. 8O
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 10.12.2019 02:50

Habanero
Fajny ten artykuł , ale nie dali w nim takich lusterek jak Twoje 8)

Epepa
Z Visem już coś tam wspominałam o rejsie z Twojej relacji, bo na mnie zrobiła ta wyprawa duże wrażenie. Swoją drogą ciekawa jestem, czy w tym roku kontynuowaliście przygodę i czy może wybraliście się na Jabukę. Ta wyspa wygląda jak nie z tej ziemi.

Nie wiedziałam,że czytałaś o moim rejsie :)
W tym roku wybraliśmy się na wyprawę dwudniową i to na wyspę położoną dalej niż Jabuka :D
Masz rację, diaboliczna Jabuka wygląda niesamowicie, ale nie chciałabym spędzić nocy na niej, lub przy jej brzegu, brrr :lol:
będę śledzić

Zapraszam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży