Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mam taki plan na wakacje 2008

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Pakula
Cromaniak
Mam taki plan na wakacje 2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 28.11.2007 22:41

Witam wszystkich forumowiczów.Mam taki plan na wakacje 2008.Więc tak chodzi mi po głowie taka trasa: Wyjazd ze Swarzędza w strone Bułgari tam pobyt około 2-3 dni,następnie Turcja no tam troche dłużej około 5 dni,potem Grecja też ze 3 dni.Wyjazd z Grecji i przejazd przez Albanie,Czarnogóre i odpocząć w CHORWACJI !!!!!!. Wiem że plan jest ambitny albo co niektórzy powiedzą conajmniej głupawy,ale prosze o rady .Moze ktoś pokonał taką albo podobną trase.Wysłucham wszystkie opinie i rady .Zgóry wielkie dzięki!!!!!!
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 28.11.2007 22:58

mam podobny juz od dwoch lat, tylko zamiast grecji krym

pozdrowienia :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.11.2007 23:04

Pakula napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.Mam taki plan na wakacje 2008.Więc tak chodzi mi po głowie taka trasa: Wyjazd ze Swarzędza w strone Bułgari tam pobyt około 2-3 dni,następnie Turcja no tam troche dłużej około 5 dni,potem Grecja też ze 3 dni.Wyjazd z Grecji i przejazd przez Albanie,Czarnogóre i odpocząć w CHORWACJI !!!!!!. Wiem że plan jest ambitny albo co niektórzy powiedzą conajmniej głupawy,ale prosze o rady .Moze ktoś pokonał taką albo podobną trase.Wysłucham wszystkie opinie i rady .Zgóry wielkie dzięki!!!!!!

Proponuję Swarzędz ,wyjazd w okolice 3 dni,następnie wyjazd w kierunku Turcji ,ale tak by było blisko Swarzędza. :D Albania ,Czarnogóra ,Grecja palcem po mapie. :D
Odpoczynek w Chorwacji jak najbardziej. :D
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 28.11.2007 23:33

AndrzejJ. napisał(a):
Pakula napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.Mam taki plan na wakacje 2008.Więc tak chodzi mi po głowie taka trasa: Wyjazd ze Swarzędza w strone Bułgari tam pobyt około 2-3 dni,następnie Turcja no tam troche dłużej około 5 dni,potem Grecja też ze 3 dni.Wyjazd z Grecji i przejazd przez Albanie,Czarnogóre i odpocząć w CHORWACJI !!!!!!. Wiem że plan jest ambitny albo co niektórzy powiedzą conajmniej głupawy,ale prosze o rady .Moze ktoś pokonał taką albo podobną trase.Wysłucham wszystkie opinie i rady .Zgóry wielkie dzięki!!!!!!

Proponuję Swarzędz ,wyjazd w okolice 3 dni,następnie wyjazd w kierunku Turcji ,ale tak by było blisko Swarzędza. :D Albania ,Czarnogóra ,Grecja palcem po mapie. :D

Ciesze sie że cie rozbawiłem ale jak masz pisać w ten sposób to lepiej nierób tego wcale.

Pozdrawiam
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 28.11.2007 23:51

Pakula napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):

Ciesze sie że cie rozbawiłem ale jak masz pisać w ten sposób to lepiej nierób tego wcale.

Pozdrawiam

Pakula ale to Andzej :) czego się spodziewałeś :)) :D :papa: Pozdrav
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 28.11.2007 23:56

Pakula napisał(a):Wyjazd ze Swarzędza w strone Bułgari tam pobyt około 2-3 dni, następnie Turcja no tam troche dłużej około 5 dni, potem Grecja też ze 3 dni. Wyjazd z Grecji i przejazd przez Albanie, Czarnogóre i odpocząć w CHORWACJI !!!!!!

w zależności na co sie nastawiasz - jeśli na "małe" zwiedzanie tych krajów co po drodze do Cro będziesz mijać - to ja bym żałowała, że tylko tyle dni przeznaczam na dany kraj.
Jeśli już bym się decydowała na Bułgarie, to bym ją pewnie połączyła z Rumunią i być może Turcją - ale 3 tygodnie na całość (i tak było by to pewnie mało). Grecja z Albanią i Czarnogórą również ze 3 tygodnie, no i Chorwacja może być np. z Węgrami.

Ale to tylko takie moje przemyślenia. Póki co w przyszłym roku Cro na 3 tyg, co by wiecej zwiedzić i jednoczesnie odpocząć.... :wink: :wink: :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 29.11.2007 00:08

Pakuła,

Tak jak już to witki napisały, pytanie numer jeden jest takie ile czasu masz zamiar spędzić na tym wyjeździe ? Bo robić wszystko 'po łebka' to nie bardzo ma sens :roll: Pamiętaj, że to są jednak spore odległości, drogi raczej wolne, a Ty masz zamiar, jak rozumiem, coś zobaczyć, a nie tylko jechać 24h na dobę. :D My w 2006 zrobiliśmy w 3 tygodnie RO+BG+TR, a i tak było 'szybko'. W tym w 5 tygodni była BiH, HR, MNE, AL, MK, KS, SRB i też tempo było dość wyśrubowane. Ja bym więc doradzał rozbić to co planujesz na 2 lub nawet 3 wyjazdy :) .

Jak masz jakieś pytania to pisz.

Pozdrawiam,

PAP
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 29.11.2007 00:19

Pakula napisał(a):Moze ktoś pokonał taką albo podobną trase.

Ja, podobną w tym roku (sierpień);
(16.08/godz. 10.00) Kraków-N.Sącz-Krynica-Muszynka (SK)-Preszov-Koszyce-(H) Miszkolc-Debreczen-(RO) - Oradea-Cluj Napoca-Sibiu (nocleg) - przełom Oltu-Piteszti-Bukareszt-Giurgiu (BG) - Ruse - Varna - Sinemorec (5 dni pobytu)- Malko Tyrnowo (TR) - Edirne - Istanbuł (5 dni pobytu) - Tekirdag-Gallipoli-Eczebat (nocleg) - prom przez Dardanele - Canakkale-Troja-Assos (Behrhamkale)-Canakkale (nocleg) - prom przez Dardanele- Eczeabat-Gallipoli-Kesan (GR) - Aleksandropuli-Kavala - Jerissos (Chalkidiki/Atos - 2 noclegi) - Thessaloniki - (MK) - Gevgelija - Skopje (SRB) - Nisz - Belgrad - (HR) - Vukovar (nocleg) - Donji Miholac (H) - Pecs - Budapeszt - Vac (SK) - Banska Bystrzyca - Ruzomberok - Dolny Kubin -(PL) Chyżne - Kraków (01.09/godz. 22.00)

Raptem 16 noclegów. Albanię i Czarnogórę robiłem w maju więc tu odpuściłem ale spokojnie by sie dało - nawet miałem jeszcze w planie odbicie z Thessaloników na Kastorię - Bitolę i Ohrid (a tu jest granica z AL) ale wybrałem odpoczynek pod górą Atos. Mając 3 tygodnie urlopu spokojnie możnaby moją trasę poszerzyć o AL i MNE z wypoczynkiem tamże.
Ale czy warto wszystko robić na raz? Ja przykładowo znałem już wcześniej RO, BG i GR więc tym razem głównie nastawiałem się na Turcję.
A że nie lubię wracać tą samą drogą to tylko dlatego wyszło mi takie kółko. BTW w Chorwacji znalazłem się przez pomyłkę (miałem jechać na Novy Sad-Suboticę-Szeged) ale tego akurat nigdy nie można żałować, tym bardziej że Vukovar i Pecz (H) są bardzo cool.
Reasumując da się, tak samo jak da się objechać całą Europę dookoła w 3 tygodnie. Ale czy warto? W Paryżu spotkałem kiedyś wycieczkę Japończyków i nie wytrzymałem - zapytałem czemu wstająi o 6.00 (gdy ja jeszcze śpię) a wracają po północy (gdy ja już śpię). W odpowiedzi usłyszałem że oni "mają tylko tydzień". "Na całą Europę"... :lol:
Nie polecam zwiedzania Europy w w/w japońskim stylu :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 29.11.2007 01:14

Ja tak na marginesie o wycieczkach japońskich. Też zresztą w Paryżu i dotyczy skosnookich bo nie wiem na pewno czy ta Japończycy. Pod wieżę podjeżdża autobus. Wychodzi z niego grupa. Ustawia się, rozwijają sztandar, robią zdjęcia i pakuja do autobusu. No nie wiem czy to byla minuta.
Plan masz ambitny. Pytanie czy warto tak gonic. A moja rodzina narzeka ze ja chce w urlop duzo zobaczyc. Chyba im wydrukuje twoj plan. Zobacze jakie beda mieli miny.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 29.11.2007 01:38

LRobert napisał(a):Ja tak na marginesie o wycieczkach japońskich. Też zresztą w Paryżu i dotyczy skosnookich bo nie wiem na pewno czy ta Japończycy.

Łatwo ich poznać że to Japońcy bo każdy bez wyjątku ma taki wielki 2-kilogramowy aparat fotograficzny - nawet stare babcie. :wink:

LRobert napisał(a):Plan masz ambitny. Pytanie czy warto tak gonic.

Otuż to. Paliwo niestety jest coraz droższe a czas spędzony w samochodzie w dużym stopniu jest czasem straconym.

LRobert napisał(a): A moja rodzina narzeka ze ja chce w urlop duzo zobaczyc. Chyba im wydrukuje twoj plan. Zobacze jakie beda mieli miny.

Heh, dobre i prawdziwe :wink:
I dlatego moja żona to dopiero na miejscu się dowiaduje którego dziś mamy i w jakim miejscu świata się znajduje :lol: Gorzej gdy trzeba luknąć na mapę bo GPS już tam nie dociera, wtedy jest afera :wink:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 29.11.2007 21:48

Wiecie co faktycznie jak sobie policzyłem dni pobytu + dojazdy do poszczególnych miejsc to mi wyszło 20 dni.Niestety na wakacje moge przeznaczyć 14-16.Koniecznie chciałbym pojechać do turcji,znajomy był i był zadowolony zwłaszcza z cen!!!.Bardzo tanie pola namiotowe,ale wakacje nie w Chorwcji to nie wakacje.Sam niewiem jak to połączyć
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 01.12.2007 17:45

@Pakula
wiesz jest cos takiego jak rzeczy niemozliwe :P nie mozna zjesc jablka i miec go jednoczesnie w rece. podobnie jest ze zwiedzaniem. nie da sie zobaczyc tak wielu miejsc/panstw w krotkim czasie. za duzo km, za duzo do zwiedzania. poza tym to ma byc przyjemne z pozytecznym a nie przykry obowiazek albo co gorsze przymus - musze to zobaczyc bo inni tam byli a ja jeszcze nie
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.12.2007 19:01

Kod: Zaznacz cały
[quote="niezawodny"]
Ja, podobną w tym roku (sierpień);(16.08/godz. 10.00) Kraków-N.Sącz-Krynica-Muszynka (SK)-Preszov-Koszyce-(H) Miszkolc-Debreczen-(RO) - Oradea-Cluj Napoca-Sibiu (nocleg) - przełom Oltu-Piteszti-Bukareszt-Giurgiu (BG) - Ruse - Varna - Sinemorec (5 dni pobytu)- Malko Tyrnowo (TR) - Edirne - Istanbuł (5 dni pobytu) - Tekirdag-Gallipoli-Eczebat (nocleg) - prom przez Dardanele - Canakkale-Troja-Assos (Behrhamkale)-Canakkale (nocleg) - prom przez Dardanele- Eczeabat-Gallipoli-Kesan (GR) - Aleksandropuli-Kavala - Jerissos (Chalkidiki/Atos - 2 noclegi) - Thessaloniki - (MK) - Gevgelija - Skopje (SRB) - Nisz - Belgrad - (HR) - Vukovar (nocleg) - Donji Miholac (H) - Pecs - Budapeszt - Vac (SK) - Banska Bystrzyca - Ruzomberok - Dolny Kubin -(PL) Chyżne - Kraków (01.09/godz. 22.00)

Niezawodny,
podoba mi się ta trasa. Czy relacjonowałeś ją gdzieś w sposób bardziej szczegółowy? RO i BG pamiętam sprzed 3x lat i od jakiegoś czasu przemyśliwuję czy by tam nie wrócić.

Kod: Zaznacz cały
Nie polecam zwiedzania Europy w w/w japońskim stylu :wink:

A jakbyś się zachował na wycieczce w Japonii :wink:[code]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.12.2007 23:17

gospodarz napisał(a):Niezawodny,
podoba mi się ta trasa. Czy relacjonowałeś ją gdzieś w sposób bardziej szczegółowy?

Postaram się wykrzesać jakąś małą fotorelację "na Mikołaja"

gospodarz napisał(a):RO i BG pamiętam sprzed 3x lat i od jakiegoś czasu przemyśliwuję czy by tam nie wrócić.

W takim razie, mijamy się gdzieś na trasie bo ja 3 lata temu poświęciłem 3 tygodnie na RO + BG

gospodarz napisał(a):A jakbyś się zachował na wycieczce w Japonii :wink:[code]

To by zależało od ilości czasu. Ale zasada "nic na siłę" na pewno miałaby zastosowanie. Więc zacząłbym od Honsiu... :wink:
A tak całkiem serio to szukam chętnych na wyprawę do Mongolii własnym autem. A z tamtąd do Japonii rzut beretem, zdaje się są jakieś promy samochodowe do Japonii z Sachalina :lol:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 03.12.2007 00:31

niezawodny napisał(a): A tak całkiem serio to szukam chętnych na wyprawę do Mongolii własnym autem. A z tamtąd do Japonii rzut beretem, zdaje się są jakieś promy samochodowe do Japonii z Sachalina :lol:

niezawodny,

A ile czasu planujesz na taką eskapadę przeznaczyć :?: No i rozumiem, że to tylko dla terenówek :?:

Pozdrawiam,

PAP
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies