Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mam kilka drobnych pytań

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Antoś
Plażowicz
Mam kilka drobnych pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoś » 18.06.2006 21:27

Witam wszystkich forumowiczów.
W tym roku po raz pierwszy wybieramy się z żoną do Chorwacji. Sami we dwoje.
Postanowiliśmy zacząć od Dubrownika. Mimo, że wyjeżdżamy dokładnie za miesiąc, od kilkunastu tygodni "przeczesuję" nasze forum w celu pozyskania jak największej ikości informacji.. Muszę przyznać , że już jestem nieźle obcykany. Teoretycznie oczywiście. Oprócz tego przewodniki, mapy... . Szkoda , że trzeba jeszcze tyle czekać. Ale to też fajny stan, bo wszystko przed nami.
W zasadzie o rzeczach najważniejszych wiem.
Wiem jak dojechać ( planujemy podróż przez Niemcy , Austrię, Słowenię i potem Cro ale starą drogą, aby poczuć ten kraj. Oczywiście nocleg po drodze. Potem na kamp w okolicy Dubrownika. Namierzamy się na kamp pod Masliną w Oraszacu ( tyle o nim czytałem ). Ale jeżeli po drodze znajdziemy coś, co nam się spodoba, to czemu nie. Może jakiś przydomowy. Gdyby oczywiście ktoś miał jakieś namiary na fajny i niedrogi kamp to bardzo proszę. Będę wdzięczny.
Planujemy dużo wycieczek po okolicy oraz do BiH. Żeby tylko czasu wystarczyło.
Dalczego kamp? Bo jako studenci jeździliśmy tylko pod namiot. Teraz chcemy to powtórzyć, tym bardziej, że w Cro jest ciepło. Nawet kupiliśmy nowy.
Tu pojawia sie moje pierwsze pytanie. Jak z lodówkami na kampie? Czy lodówka samochochodowa na 12V spełni swoje zadanie przy tak wysokich temperaturach jak w Cro? Chcemy gotować na gazie i gdyby nie lodówka to nie "bralibyśmy/ kupowalibysmy" prądu. Zawsze jakoś sobie bez niego radziliśmy.
Po drugie. Mamy samochód na LPG. Czy ktoś wie jak jest z kupnem gazu w Niemczech. Czy są jakieś problemy? I jeszcze jedno. Jaka jest obecnie cena gazu w Cro. Wiem wiem, że to było ale ostatnio zobaczyłem na stronie PZMotu cenę 4,9 kun. Czy ktoś to może potwierdzić? A może zaprzeczyć?
Jeszcze raz chcę powiedzieć, że bardzo mi miło, że nareszcie znzlazłem się w tak zacnym gronie Cromaniaków i Crofanów. Czekam na jakieś wieści od Was.
Jeju, jak to jeszcze długo trzeba czekać !!!
Nara
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.06.2006 21:56

nara :wink:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.06.2006 22:00

platon napisał(a):nara :wink:

Andrzej - miałeś już nie piasać jako Platon :?:
Antoś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoś » 18.06.2006 22:07

Dzięki, spodziewałem się pełniejszej odpowiedzi . :wink: :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.06.2006 22:33

wojan napisał(a):
platon napisał(a):nara :wink:

Andrzej - miałeś już nie piasać jako Platon :?:

Ale jestem Dyrektorem mianowanym Akademii Języka Ch. i trza było interweniować. :wink: A reszta to z rozpędu ,bo niektórzy starzy userzy też się w niektórych tematach porozpędzali i umiaru nie mają. :wink:
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 19.06.2006 07:27

Witaj Antoś, co do kempingów to ci nie pomogę bo nie byłem. Wpisz w wyszukiwarce to czego szukasz a napewno wszystko znajdziesz . Mogę ci tylko zapodać linka z cenami gazu w CRO. wychodzi chyba 3,05 kuny.
http://www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.06.2006 08:00

Tu pojawia sie moje pierwsze pytanie. Jak z lodówkami na kampie? Czy lodówka samochochodowa na 12V spełni swoje zadanie przy tak wysokich temperaturach jak w Cro? Chcemy gotować na gazie i gdyby nie lodówka to nie "bralibyśmy/ kupowalibysmy" prądu.

Może lepiej byłoby pomyśleć nad wykupieniem boxa w lodówce na campie (chyba że nie ma) lepiej chłodzi niż 12 V turystyczna no i za prąd już nie płacisz :lol:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 19.06.2006 08:00

O gazie coś już masz to ja na resztę

Antoś napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.
Wiem jak dojechać ( planujemy podróż przez Niemcy , Austrię, Słowenię i potem Cro ale starą drogą, aby poczuć ten kraj. Oczywiście nocleg po drodze.

To że jedziesz przez Niemcy zamiast pchac się przez Polskę to rozumiem
zwłaszcza że z Kaszub. Ale co to dla Ciebei jest stara droga? Bo do tej pory stara droga to była trasa z Karlovacza przez Plitvice Graczac Knin Cista Provo do Plocze
Czy Ty chcesz jechać Jardanką? Jak się domyślam z Rijeki. Wiesz ile ci zajmie droga do Dubrownika? ok 1.5 doby To pomysł z lekka szalony, pomyśl o wcześniejszym noclegu gdzieś po drodze np na kwarnerze

Antoś napisał(a):Potem na kamp w okolicy Dubrownika. Namierzamy się na kamp pod Masliną w Oraszacu ( tyle o nim czytałem ).

Ten kemp ma tylko jedną wadę - zejscie na plaże. Ale podobnych kempów jest więcej. Przeszukaj dział o kempach na tanie kempy itp sporo tu jest

Antoś napisał(a):Planujemy dużo wycieczek po okolicy oraz do BiH. Żeby tylko czasu wystarczyło.

Oj żeby wam starczyło. Bo boję się ze sobie nie zdajecie sprawy że tam się tak szybko nie da jeździć jak myśłicie

Antoś napisał(a):Tu pojawia sie moje pierwsze pytanie. Jak z lodówkami na kampie? Czy lodówka samochochodowa na 12V spełni swoje zadanie przy tak wysokich temperaturach jak w Cro? Chcemy gotować na gazie i gdyby nie lodówka to nie "bralibyśmy/ kupowalibysmy" prądu. Zawsze jakoś sobie bez niego radziliśmy.

Ja uważam że z bez lodówki da się zyć. Są lodówki na kempach. Natomaist te na 12 wolt to problem: musisz mieć prąd bo na akumulatorze nei pociągniesz a do tego jak na dworze będzie 40 stopni to w lodówce 20. No i z mojego doświadczenia wynika że taka lodówka jednak szumi. I musisz mieć zasilacz na 12 V i to o wydajności ok 3A albo lepiej - sprawdz specyfikację lodówki, do tego przedłużacz ok 50m, sporo porblemów a efekt - taki sobie. Ja w tym roku lodówki nie biorę, tylko jak zawsze termos na masło a mięsa surowego wozić nie będę
Antoś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoś » 19.06.2006 11:46

Bardzo dziękuje za informacje. "Stara droga" to dla mnie również ta którą podałeś, a z lodówką zrobię tak jak mi radzisz.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 19.06.2006 12:03

Antoś napisał(a):"Stara droga" to dla mnie również ta którą podałeś,

No to nie wiem czy warto. Do Karlovacza i tak raczej pojedziesz autostradą, pchać się przez Plitvice jak nie masz ochoty ich zwiedzić - sens średni, zwłaszcza jak będzie duży ruch na tej drodze. To już bym pojechał dalej autostradą a zjechał na Gracac i od tego miejsca sobie pooglądał, po drodze tylko jeden korek na małej Kapeli zazwyczaj mniejszy niż na św Roc, koło Gracaca góry jak w Plitvicach, potem góry Biokowo od tyłu, jak cię to interesuje Cista Provo - kamienie Bogomiłów, piękne widoki w dolinie Vgorańsko Pole, Bacińskie Jeziorka, Plocze, można się zatrzymać w Neum, lub w Ston skosztować małży lub ostryg i juz zaraz masz Dubrownik
wsar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wsar » 19.06.2006 17:19

Antoś napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.

Po drugie. Mamy samochód na LPG. Czy ktoś wie jak jest z kupnem gazu w Niemczech. Czy są jakieś problemy?
Nara

W Niemczech nie ma żadnego problemu z tankowaniem LPG. Trzeba zazwyczaj zjechać kilka km z autostrady, ale nie jest to w żadnym stopniu kłopotliwe. Podaję Tobie link do wykazów wszyskich stacji LPG (stan aktualny): http://www.autogastanken.de (tam zakładka TANKEN u góry i dalej TANKSTELLEN DOWNLOADS po lewej stronie). Jest on pięknie poukładany wg landów, kodów pocztowych lub miast. Pozdrawiam
jolam15
Croentuzjasta
mam kilka drobnych.........

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 19.06.2006 17:39

W ubiegłym roku , tez wpadliśmy na pomyśł odnowienia wspomnień i kupilismy namiot . :D . Byliśmy w Podgorze, kamp niezły i dość tani (I poł. lipca)Blisko plaży,ciepła woda , dobrze utrzymane toalety,papieru toaletowego nigdy nie brakowało. Lodówka- nie bardzo się chyba sprawdzi.My za piwko od czasu do czasu korzystaliśmy z lodówki na kampingu w sklepie. Dostęp praktycznie przez cały dzień od późnych godz. nocnych.Jednak lodówka to podstawa!!! :wink: .
Znajomi byli na kampingu w Żivogostie w II połowie lipca, za 4 os.na 2 tygodnie zapłacili (bez lodówki-była mozliwość wynajęcia) ok.1700 zł. Czyli dość drogo!!!
W tym roku jedziemy bez namiotu :wink: :wink: :wink:
jolam15
Croentuzjasta
mamy kilka drobnych.......

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 19.06.2006 17:40

Miałam na myśli ,że nie sprawdzi się za bardzo lodówka samochodowa
Antoś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoś » 19.06.2006 20:12

Kochani, bardzo Wam wszystkim dziękuję za informacje.

Zamierzałem zatrzymać się na nocleg w okolicach Pitvic i stąd m. in. wybór tej drogi. Do Niemiec wjeżdżam na wysokości Żar (pierwszy nocleg), ponieważ tam odwozimy do teściów naszego psa na wakacje. Potem jadę przez Drezno, Hof, Gratz, Maribor, Zagrzeb i Pitvice są nam po drodze. Ale posłucham doświadczonego kolegi i jeszcze raz to przemyślę :wink: .
A tak na marginesie, to pozdrawiam kochany Wrocław - miasto z naszych czasów studenckich.

Dzięki za linki paliwowe oraz za informacje kempach.
Pozdrawiam wszystkich
:papa: :papa:
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 21.06.2006 22:57

Przy autostradach gaz sprzedają najczęściej stacje Shella . I to zazwyczaj te, do których nie zjeżdża sie wprost z autostrady, a te do których trzeba wjechać ze zjazdu z autostrady, czyli położone ok. 100 m od głównej szosy.

Powrót do Chorwackie ABC

Mam kilka drobnych pytań
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone