Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mam kartę pobytu czy muszę wyrobić wizę? Chorwacja w UE.

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hieu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hieu » 01.07.2013 15:34

Witam,
jestem obywatelem Wietnamu i mam kartę pobytu. Zamierzam wyjechać ze znajomymi( Polakami) do Chorwacji. Czy będę potrzebował wyrobić sobie wizę? Niby na stronie chorwackiej ambasady w Polsce napisane jest, że nie potrzebuję:

WYDAWANIE WIZ

WAŻNA INFORMACJA:

Obcokrajowcy, którzy posiadają:

• pozwolenie na pobyt wydane przez jedno z państw członków Strefy Schengen,

• wizę Schengen typu (C) lub

• wizę krajową (D) którą wydało jedno z państw członków Strefy Schengen,
nie potrzebują wiz wjazdowych na terytorium Republiki Chorwacji i pobyt krótkotrwały oraz na tranzyt przez terytorium Republiki Chorwacji.

Wspomniane wyżej dokumenty muszą być ważne w czasie wjazdu i wyjazdu z terytorium Republiki Chorwacji, muszą więc umożliwiać powrót na terytorium Strefy Schengen.

Przepisy te pozostają w mocy do dnia uzyskania przez Republikę Chorwacji pełnoprawnego członkostwa w Unii Europejskiej.

No, ale niestety dzisiaj jest 1 lipca i ta informacja już jest nieważna wraz z wejściem Chorwacji do Unii Europejskiej, co napisane jest w ostatnim akapicie. To jak to jest? Nie mogę się dodzwonić do tej ambasady.
Ech i tak mam w planie wizytę tej placówki, żeby być na 200% pewnym :)
Hieu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hieu » 02.07.2013 11:07

Okej, do 31 Grudnia 2013 można na podstawie paszportu i karty pobytu przekroczyć granicę :D :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 11:17

Hieu napisał(a):Okej, do 31 Grudnia 2013 można na podstawie paszportu i karty pobytu przekroczyć granicę :D :hut:

A nie prościej będzie wykonać telefon do Ambasady :wink: przynajmniej wszystkiego dokładnie się dowiesz :papa:
nie doczytałem dzwoń,dzwoń,dzwoń :mrgreen:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 02.07.2013 11:41

Według obowiązujących przepisów pomiędzy Chorwacją a Wietnamem, karta stałego pobytu w Polsce nie ma tu znaczenia. Dla potwierdzenia wykonałabym jednak telefon do Konsulatu Chorwacji, żeby na granice nie spotkała niemiła niespodzianka. Pozdrawiam
tutusik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tutusik » 25.07.2013 09:51

Kolego Hieu. Podasz do siebie jakiś numer kontaktowy? Jestem z Łodzi i mam daleko do ambasady. Chciałbym się upewnić czy mogę jechać do Croatia:D

Mógłby jakiś admin podać do niego kontakt? Bardzo mi zależy. A ostatnia wizyta jego była 02.07 :(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.07.2013 10:04

tutusik napisał(a):Kolego Hieu. Podasz do siebie jakiś numer kontaktowy? Jestem z Łodzi i mam daleko do ambasady. Chciałbym się upewnić czy mogę jechać do Croatia:D

Mógłby jakiś admin podać do niego kontakt? Bardzo mi zależy. A ostatnia wizyta jego była 02.07 :(

Co prawda ja nie Admin ale...pod avatarem jest email:
memberlist.php?mode=email&u=36680
oraz PW
ucp.php?i=pm&mode=compose&action=quotepost&p=1212016

Pozdrawiam
tutusik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tutusik » 25.07.2013 11:04

Nie masz uprawnień do wysyłania prywatnych wiadomości.
Nie masz wystarczających uprawnień, żeby wysłać wiadomość do tego użytkownika.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.07.2013 11:46

Prawdopodobnie jeszcze 1 post Ci brakuje byś mógł pisać PW. To takie minimalne minimum aby bezpostowe dusze nie słały nam spamu do userów :wink:
tutusik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tutusik » 25.07.2013 23:21

Dobra to piszę posta, żeby zdobyć kontakt do kolegi :) Dziękuję

Edit: Nadal nie mogę :D :oops: :oops: :oops:

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone