Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małżenstwa Polsko - Chorwackie i Hrvatsko - Poljske

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pauline
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pauline » 13.04.2013 21:54

Witam, na poczatek przepraszam, jeżeli temat założony w złym dziale, nie wiedziałam gdzie go umieścić :)

Pytanie dla Kobiet i Mężczyzn, którzy wstąpili w związek małżeński z obywatelem republiki Chorwacji :)
Sprawa wyglada następująco, razem z moim mężczyzną ktory jak się domyślacie jest Chorwatem, planujemy wstąpić w związek małżeński, i tu zaczynają sie schody, urząd stanu cywilnego w PL wymaga od mojego mężczyzny zaświadczenia o tym, ze jego kraj pozwala mu na zawarcie malzenstwo w PL, RH takich zaświadczeń nie wydaje - Ktoś to przerabiał ??
jak sprawa zawarcia małżeństwa wyglada w RH?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 13.04.2013 22:38

Nie wiem jak jest w Chorwacji...
Tak to wygląda w Polsce

Zawarcie małżeństwa z cudzoziemcem w Polsce

:papa:

ps. najlepiej gdyby czasowo przebywał w Polsce, wniodek plus załączniki w 2 egzemplarzach, opłata.....bodajże 40 zł......mam na myśli postępowanie sądowe :wink:
Pauline
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pauline » 13.04.2013 23:00

Niestety nie jest to takie proste w praktyce :(
Problemem jest zaswiadczenie o moznosci zawarcia malzenstwa w polsce, RH z tego co wiem takich wnioskow nie wydaje, dlatego pytam czy jest ktos kto to przerabiał :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 13.04.2013 23:09

Dlatego podałam opcję przez sąd....
należy oczywiście, stosownie wcześniej złożyć wniosek.......a najlepiej........najpierw zgoda a później plany :wink:

Obawiam się, że nigdzie prosto nie będzie :papa:
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 13.04.2013 23:13

[quote="Pauline"]Niestety nie jest to takie proste w praktyce :(
Problemem jest zaswiadczenie o moznosci zawarcia malzenstwa w polsce, RH z tego co wiem takich wnioskow nie wydaje, dlatego pytam czy jest ktos kto to przerabiał :)[/quote]

Przerabiała kuzynka poproszę by się odezwała :) slub był w Krakowie -pan młody miał wszystkie potrzebne dokumenty :) więc głowa do góry :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 13.04.2013 23:21

Ale w tym przypadku, dokumentów brak .
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 13.04.2013 23:30

brak..ale z tego co zrozumiałam (a może się mylę) brak dokumentów wynika raczej z niedoinformowania niż z braku chęci ich uzyskania... -jeśli mój znajomy posiadał wszystkie potrzebne dokumenty tzn ze jest możliwość ich zdobycia w HR :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 13.04.2013 23:32

Prawda jest taka, że nie każdy kraj je wydaje :papa:
Pauline
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pauline » 14.04.2013 10:10

mala napisał(a):Przerabiała kuzynka poproszę by się odezwała :) slub był w Krakowie -pan młody miał wszystkie potrzebne dokumenty :) więc głowa do góry :)

Czyli jednak sie da to zalatwic bez sądu :) tylko jak ? gdzie zdobyć to zaświadczenie ?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.04.2013 11:47

Pauline napisał(a):......... RH takich zaświadczeń nie wydaje .......

Twoje własne słowa.
To albo wydaje, albo nie.
Jest kwestią zasadniczą - czy nie można zdobyć, czy też nie wiadomo gdzie.
Zdecyduj się o co Ci chodzi.

Pauline
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pauline » 14.04.2013 17:57

Miecia napisał(a):
Pauline napisał(a):......... RH takich zaświadczeń nie wydaje .......

Twoje własne słowa.
To albo wydaje, albo nie.
Jest kwestią zasadniczą - czy nie można zdobyć, czy też nie wiadomo gdzie.
Zdecyduj się o co Ci chodzi.

taka informacje dostalam w urzedzie stanu cywilnego. ale jezeli komus sie udalo dostac, chetnie bym sie dowoedziala gdzie i jak :)))
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.04.2013 19:34

Poczekaj cierpliwie. Kasia pewnie prędzej czy później trafi na ten wątek i najlepiej Ci na to odpowie.
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 14.04.2013 22:46

8O pierwszy raz słysze o zaświadczeńach maużonskich 8O Ponad 10 lat temu zawarlem zwionzek maużeńsky w Polsce i nie miałem żadnich problemuw użendowich. Oprucz timczasowe karte pobitu i potwierdzenia o zameldowaniu nic inego nije biło potszebne. Czy skotaktowaliszcie sie z ambasadom Chorwackom? Czy monż gada po Polsku?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.04.2013 05:34

Widać Josko, sytuacja się zmieniła.

U nas ciągle mieszają w przepisach :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.04.2013 09:59

Macierzysty Urząd Stanu Cywilnego to wydaje (hr Matični ured). Nie ma w tym nic nadzwczajnego czy skomplikowanego. Obowiązuje w obie strony (zatem jeśli wybierzecie opcję ślubu w Hr, tego samego zażądają z Pl). Wydają to od ręki. Dokument jest poświadczeniem, że dana osoba jest "prawnie zdolna" do zawarcia związku małżeńskiego za granicą; czyli że na przykład nie jest w innym związku małżeńskim; że ma uregulowaną sytuację stanu cywilnego (stan wolny lub rozwiedziony/a). W Hr nazwa się to potvrda o slobodnom bračnom stanju stranca, pl - zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą.
W dokumencie podane są dane obojga przyszłych małżonków.

Jeśli nie wybieracie się do Hr, dokument można uzyskać za pośrednictwem placówek dyplomatycznych lub pełnomocnika klik

Procedury zawarcia związku małżeńskiego są dokładnie takie same zarówno w RP jak i w RH; ten sam standard. I naprawdę nic strasznego, nic udziwnionego...proste, jasne i żadnych z tym kłopotów nie będzie .

Na potwierdzenie moich: słów procedury w HR
klik (patrz Sklapanje braka stranih državljana - na samym dole)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone