Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małym autkiem do CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ziggy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ziggy » 02.06.2006 08:47

krakuscity napisał(a):Rok 1985 Fiat126p 2 osoby ( full załadowany) .

Kraków popiera Hardcore :P

W 2003 roku pojechaliśmy na Istre w 2 maluszki, obydwa czerwone, obydwa rocznik 2000 :D . To dopiero byla przygoda !! Zwłaszcza, że byłem ja + 3 dziewczyny :> . Nie obyło się bez przygód typu : zagotowany olej, przegrzany silnik i klekocząca skrzynia, ale nie byly to poważne usterki :) .
Fajnie widzieć zdziwione miny turystów w Słowenii, kiedy to trzeba bylo pogrzebać przy silniku.
Autka spalały po 4,3-4,8 Litra przy pełnym obciążeniu i duzych prędkościach rzędu 100 - 130 km/h !! (dla tych co nie wiedzą, maluch ma 140 km/h na "budziku" ). Na trasie nie spotkalismy ani jednego malucha a widok min jakie strzelali kierowcy wypasionych bryk, które wyprzedzaliśmy niejednokrotnie na "zamkniętych budzikach", są bezcenne :P, za inne płaciliśmy Vizą hehehe :P.
Bardzo milo wspominam ten wyjazd, no i maluszki są bezawaryjne o ile sie zrobi podstawowy ich przegląd ( co nie bylo dopilnowane w aucie dziewczyn)...
Autka byly wypakowane po brzegi, zrobilismy nimi 3 000 km, w tym 1 000 po Istrii. Zwiedzona cała - od Umagu po Opatije, Rjeke i Krk. W Triescie coponiektórzy starsi mieszkańcy z uśmiechem oglądali bryki, którymi sami wozili sie z 20-30 lat temu :P.

A jutro pogonie do Chorwacji Rovera 214 - duzo miejsca,klima.... lecz to juz nie to co maluszek .

Pozdrawiam !
Ostatnio edytowano 02.06.2006 08:55 przez Ziggy, łącznie edytowano 1 raz
Ziggy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ziggy » 02.06.2006 08:53

...
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 02.06.2006 11:02

Mariusz Gubernat napisał(a):W 1986 i 1987 - Grecja (Katerini) - maluch, 2 osoby, cały tył zapakowany + bagaż na dachu.
Autko spisywało się świetnie.
Pozdrawiam i szerokiej drogi.
M.Gubernat

Pozdrawiam kolegę z ENION-u :idea: :idea: :idea:
matej.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matej. » 02.06.2006 21:11

Witam!piszę pierwszy raz na tym forum.
2001 bylismy matizem na krk (2os + duzo niepotrzebnych fantów :D ) .Auto spisywało się bdb ,ale było nowe.
Delikatnie brak mocy pod większe górki , ale jak sie klimę wyłączyło to ok.Gdybym teraz miał podobne autko to na pewno bym się nie zastanawiał.
W tym roku po kilku latach jedziemy z żoną i naszym 3 letnim synkiem(jak ktoś dobrze policzy to synuś "chorwackie dziecko" :D ) znów na krk do krk tylko autko ciut większe VW multivan.Wyjazd z Torunia 18 czerwca.
wg.mnie nie ważne czym się jedzie najważniejsze żeby było bezpiecznie i bezawaryjnie i tego wszystkim życzę.
Pozdrawiam wszystkich ,którzy wybierają się małymi autkami TAK TRZYMAC !
schweppes
Autostopowicz
Samochodem w 5 osób, ktoś jechał?

Nieprzeczytany postnapisał(a) schweppes » 18.08.2009 15:35

Witam.

Wyruszam do Chorwacji samochodem z północnej polski. Dojazd podzielony na dwa dni. Nocleg w Gliwicach.

Samochód do Ford Mondeo 2008 (najnowszy model), oczywiście z klimatyzacją. Jest obszerny, ale jednak środkowe siedzenie "to nie siedzenie"...

Problem polega na tym, że w 5 (PIĘĆ) osób.

Czy ktoś podjął się takiego wyzwania?

Czy jest aż tak strasznie dla pasażerów tylnej kanapy (szczupłe osoby) jakby mogło się wydawać?

Jakieś rady?

Z góry dzięki za spostrzeżenia doświadczonych.

Pozdrawiam

PS: Nierozumiem, dlaczego mój temat został zamieniony w post i przeniesiony tutaj. Mondeo to w żadnym wypadku nie jest mały samochód :wink:
matej.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matej. » 11.06.2010 20:22

schwepes ! widocznie ktoś(??) stwierdził ,że z pięcioma osobami na pokłodzie mondeo robi się małe :)
jak dojechaliście ?
było ciasno?
czy uszło w tłoku :) ?
Jariwo7
Autostopowicz
Fiat Panda na LPG

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jariwo7 » 12.06.2010 08:42

Witam wszystkich
W ubiegłym roku byłem w Cro Pandą, wersja 1.1 oczywiście bez klimy, benz + LPG. Na pokładzie 2 osoby + bagaże
Autko bardzo dobrze się spisywało, niestety w trasie zużyły się klocki hamulcowe z przodu i przy hamowaniu bardzo "piszczały". Z tego powodu całą powrotną trasę ze Splitu pokonałem na hamulcu ręcznym, czasami tylko pomagając sobie piszczącym nożnym - wrażenia niezapomniane (niedziela wieczór, więc nawet nie próbowałem szukać mechanika)
Oczywiście po powrocie do wymiany klocki i tarcze bo nieźle się starły...

Jako ciekawostkę podam, że czasami zdarzało nam się spać w autku i pomimo wysokiego wzrostu (mam prawie 2m) nie narzekam :)

Ważne żeby chcieć a to czy z klimą, czy bez i jakim autkiem to już mniej ważne...
Tomasz R.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz R. » 12.06.2010 11:27

Ja co roku jadę do Cro małym autkiem. W tamtym roku byłem Smartem Forfour 2005 rok z klimą, w tym pędzę Suzuki Swift 2008 rok z klimą 1,3 benz. Uważam że jadąc małym autkiem do Cro nie mam przede wszystkim problemów z parkingiem. Poza tym jedziemy zawsze w 2 osoby wiec nie potrzebujemy większego samochodu.
olo-32
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo-32 » 12.06.2010 20:25

Najpierw to się pięknie przywitam z użytkownikami....Dobry Wieczór...
Za miesiąc jedziemy w 3 osoby (rodzinką) pierwszy raz do Chorwacji i też małym autkiem. Kia Picanto 1.0 i też z ogrodowym zraszaczem zamiast klimy. Pozdrawiam
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 12.06.2010 21:07

olo-32 napisał(a):Najpierw to się pięknie przywitam z użytkownikami....Dobry Wieczór...
Za miesiąc jedziemy w 3 osoby (rodzinką) pierwszy raz do Chorwacji i też małym autkiem. Kia Picanto 1.0 i też z ogrodowym zraszaczem zamiast klimy. Pozdrawiam

:lol: Jeden z nielicznych forumowiczów, który przyznaje się do nieposiadania klimatyzacji w swoim aucie :lol:
We wszystkich postach czytam: "jadę autem.... z klimą".
Jak jestem na miejscu i przemykam pomiędzy samochodami rodaków, to widzę, że "klima", to rarytas. :roll:
olo-32
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo-32 » 13.06.2010 05:08

:)
Ważniejsza była dla nas zmiana mieszkania z malutkiego, na duże i nowe niż klima w aucie. Nie kupuję nigdy nic na kredyt, dlatego trochę to trwało. Mieszkanie już zrealizowane, teraz czas na Cro, a później auto.... Jak załapię bakcyla, to w przyszłym roku na pewno będę do Chorwacji prowadził siedząc w chłodku...
mirszam
Podróżnik
Re: Samochodem w 5 osób, ktoś jechał?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirszam » 13.06.2010 07:54

schweppes napisał(a):Witam.

Samochód do Ford Mondeo 2008 (najnowszy model), oczywiście z klimatyzacją. Jest obszerny, ale jednak środkowe siedzenie "to nie siedzenie"...

Problem polega na tym, że w 5 (PIĘĆ) osób.

Czy ktoś podjął się takiego wyzwania?

Czy jest aż tak strasznie dla pasażerów tylnej kanapy (szczupłe osoby) jakby mogło się wydawać?

Jakieś rady?

Z góry dzięki za spostrzeżenia doświadczonych.

Pozdrawiam

:wink:

Ostatnie trzy lata : Opel Vectra B 2,0 diesel, klimatronic, ja plus żonka plus troje dzieci w wieku 22,20 i 12 lat. Sport ekstremalny.
Naprawdę współczuję moim dzieciom, które na tylnym siedzeniu dokonywały cudów aby w miarę wygodnie dojechać do CRO.
Dodam jeszcze, że trasa tam - na dwie raty natomiast powrót na jeden "strzał".
Pozdrawiam wszystkich
p.s. W tym roku chyba tylko w czwórkę, ale też CRO w sierpniu.
jacek9971
Podróżnik
maluchem w bulgarii

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek9971 » 13.06.2010 14:23

w 1988 roku bylem maluchem w bulgari / burgas/ z bratem i bratowa , maluszek sprawowal sie swietnie tylko w rumuni zerwal sie pasek klinowy i sie troszkie zagrzal / a tamp bylo okolo 32 st/ ale po calym dniu szukania paska brat zalatwil od polakow i ruszylismy dalej . zabawa byla przednia
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.06.2010 15:17

Morsu napisał(a):
Czy ktoś z forumowiczów jeździł już "takimi autami"

Dla wszystkich szukających "inspiracji" polecam stronkę:

http://www.neroseicento.pl/

Rispekt dla blondasa :lol:
piter83pl
Cromaniak
Re: maluchem w bulgarii

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 13.06.2010 18:44

jacek9971 napisał(a):w 1988 roku bylem maluchem w bulgari / burgas/ z bratem i bratowa , maluszek sprawowal sie swietnie tylko w rumuni zerwal sie pasek klinowy i sie troszkie zagrzal / a tamp bylo okolo 32 st/ ale po calym dniu szukania paska brat zalatwil od polakow i ruszylismy dalej . zabawa byla przednia

Ja nie ważne jakim autem jadę pasek klinowy biorę zawsze ze sobą. Mieści się w kole zapasowym, a w razie jakby strzelił mam go na miejscu. Zmieniłem w moim aucie w tym roku - dużo przed terminem a ten który był założony mam w czasie wyjazdu schowany :)

A co do małych aut - w moim nie da się nawet rozłożyć siedzeń by się zdrzemnąć ;) a w zeszłym roku uciąłem sobie krótką drzemkę na postoju, więc jak się chce to można :)
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Małym autkiem do CRO - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone