GLENFIDDICH DISTILERY
Teraz trochę nudy (być może) dla niektórych
Destylarnia Glenfiddich jest o tyle oryginalna, że powstaje tutaj jedyna szkocka z tego rejonu, która w tym jednym miejscu jest destylowana, leżakowana i butelkowana.

Dodatkowo to rzekomo jedyna w Szkocji whisky, która używa do produkcji wody tylko z jednego źródła!

W 1886 roku William Grant odkrył źródło Robbie Dubh. Z oszczędności i dzięki pracy rąk swojej rodziny (9 potomstwa/0 przy powstała firma produkująca jedną z najpopularniejszych single malt na świecie

Od początku istnienia zakład prowadzi rodzina Grant. W rekach rodziny są również inne marki whisky, np popularny w Polsce Grant's blendowana z resztek tego co zostanie po właściwej whisky, czyli Glenfiddich
Tak samo jak inne popularne w Polsce Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal

Jeleń czyli Fiddich towarzyszy marce od jej zarania ....

Nie wszystkie destylarnie prowadzą tzw toury, ta należy do tzw wielkiej '9" tutaj, którą można zwiedzać

Parę takich maluchów (50cl) kupiłem i przywiozłem do domu na prezenty

Marka Balvenie także należy do Grantów

Sukces tej whisky na świecie to nie tylko praca nad trunkiem. Grantowie byli pionierami marketingu whisky, od poczatku bardzo dużą wagę przykładali do starannego wyglądu opakowań. Także jako pierwsi na szlaku whisky w Speyside założyli Visitor Centre.

Balvenie z 1971 roku - za bagatela 21000 funciaków

Balvenie za piętnastaka

Dwudziestoletnia - tylko za 5 stów

Po krótkiej wizycie w sklepie (wrócimy do niego na zakupy po TOUR-ze) idziemy na właściwe zwiedzanie

Bilety zarezerwowałem przez internet na pieknej stronie
http://www.glenfiddich.com (zresztą, zobaczcie sami, dowolna strone destylarni to dzieła sztuki internetowej), za 10 funtów od łebka (płatność z góry kartą kredytową) - trzeba wybrac tam konkretną datę i godzine touru, na miejscu Pani wręcza bilety, które są sprawdzanie przy wejściu na obiekt)
Mając chwilę czasu podziwiamy drzewo familii Grant i historię firmy

CDN