Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ski in Scotland '23 + '13_'18_'19_'22

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
tony montana
Weteran
Re: Mały Malt Whisky Trail czyli Szkocja 2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.11.2018 07:53

FORT WILLIAM

Darzę to miasteczko sentymentem, albowiem spędzilismy tu miły wieczór i noc w stylowym Cruachan Hotel w 2013 roku, nad samym fiordem Oceanu Atlantyckiego, Loch Linnhe
https://www.google.pl/search?q=cruachan ... 09&dpr=1.5

Parkujemy na darmowym o tej porze dużym parkingu w Fort William
Obrazek

Obrazek

Kościół w centrum miasta
Obrazek

Main Street Fort William
Obrazek

Miasto jest popularnym miejscem, z ktorego ruszają wyprawy na Ben Nevis, który góruje nad miasteczkiem
Zdjęcie z netu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już Loch Linnhe
Obrazek

CDN
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.11.2018 09:55

U Ciebie to ja muszę uważać, bo tutaj dużo alkoholu się leje, a ja mam słabą głowę ... :oczko_usmiech: ...
A tak zupełnie poważnie to piękna ta Szkocja ... 8O ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2018 19:22

tony montana napisał(a):Miasto jest popularnym miejscem, z ktorego ruszają wyprawy na Ben Nevis, który góruje nad miasteczkiem

W zeszłym tysiącleciu zdarzyło mi się wdrapać na Ben Nevis.

Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 02.11.2018 00:06

A te tabliczki to chyba na jezioro pokazują..... :roll: :roll: :roll:

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.11.2018 07:11

kmichal napisał(a):U Ciebie to ja muszę uważać, bo tutaj dużo alkoholu się leje, a ja mam słabą głowę ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.

I to pijemy bez popitki i bez lodu pamiętaj ;)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Miasto jest popularnym miejscem, z ktorego ruszają wyprawy na Ben Nevis, który góruje nad miasteczkiem

Pozdrawiam,
Wojtek

Widoki zakładam że zacne?

elfik99 napisał(a):A te tabliczki to chyba na jezioro pokazują..... :roll: :roll: :roll:

To akurat jest część Oceanu

Może ktoś przestawił tabliczkę ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.11.2018 07:18

Fort William cd

Obrazek

Loch Linnhe - w kierunku płd-zach - w kierunku otwartego Oceanu
Obrazek

Obrazek

Restauracja z owocami morza nad Loch Linnhe - w 2013 roku chyba jeszcze jej nie było
Obrazek

Obrazek

Kierunek płn-wsch - tu za parę mil kończy się fiord
Obrazek

Obrazek

Powoli wracamy do auta, aby zameldować się w naszym 3 miejscu noclegu
Obrazek

Obrazek

A nocowac będziemy w takich okolicznościach przyrody
Obrazek

CDN
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.11.2018 09:38

tony montana napisał(a):
Marsallah napisał(a):A propos łykania, to coś podrożały dramy. Jesienne dostawy do sklepów w PL mają ceny o ok. 20% wyższe od wiosenno-letnich! Czy to kwestia ruchów na rynku walut, czy wszedł jakiś nowy podatek? Bo cła z Wysp to chyba (jeszcze) nie?

Nic na ten temat wiem, ja przyznam się, że ze względu na ceny jesli piję whisky (bo znawca ze mnie żaden) to raczej blended :(Ale jak coś polecasz w dobrej cenie to chętnie posłucham rady :) :boss:

Heh, rozumiem Cię, bo mnie też nie zawsze stać na wywalenie trzycyfrowej kwoty za 0,7l, a taniej nie kupisz prawdziwego single malta. Ostatnio widziałem (nabyłem, wypiłem w środę z kolegą) w Lidlu Glenfiddicha 12YO za 90 zł, ale to było tylko 0,5l.

Jedno wiem - zdecydowanie nie warto kupować tzw. "bastard single malts" - jeszcze biedronkowy Singleton daje radę (ale tylko te najdroższe, a w tej cenie można kupić coś lepszego), ale orangestone'ów, czy sextonów nie warto tykać. Nawet za 5-6 dych bym tego nie brał (ponownie, bo raz skusić się dałem - wiadomo :D).

Ceny sm bardzo różnią się od sklepu do sklepu, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby ogarnąć, co warto wypić (=poznać swój gust), a potem śledzić ceny. Czasem najtaniej jest w małym sklepiku z whisky, a innym razem - na wyprzedaży w hipermarkecie. Przy czym blendy też piję, bo odkryłem (m.in. w ślepych testach), że czasem biją na głowę sm.

Jeżeli chodzi o (niedrogie) blendy, to do moich faworytów ostatnio zaliczają się torfowe Islay Mist (można upolować i za 50 zł, choć i 60 to b. dobra cena za tę namiastkę Islay) i Firean (znalazłem jeden sklep niecały kilometr od domu, który ma ją w stałej cenie 79 zł). Z budżetowych single maltów lubię sięgnąć po Glengarry (z dopiskiem single malt, bo mają też blenda) za ok. 90 zł, poniżej 100 zł zdarza się też namierzyć Finnlaggana (sm z Islay, są 2 wersje: jedna bardziej, a druga mniej torfowa). Oczywiście, jeśli trafię na dobrą cenę (=poniżej 140 zł) za Bowmore, Laphroaiga (podstawowe wersje), nie zastanawiam się (o ile mogę sobie pozwolić finansowo). Zaś kiedy powodzi się troszkę lepiej, sięgam po Ardbega (od 180 zł) czy Lagavulina (od 230 zł). Poza Lagavulinem (16 YO) wszystko to dziesięciolatki. I wszystkie w pojemności 0,7l.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2018 13:43

tony montana napisał(a):Widoki zakładam że zacne?

Najbardziej pamiętam dzikie tłumy, wędrujące dosyć nudną, szeroką drogą prawie na sam szczyt.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.11.2018 21:22

Franz napisał(a):

Najbardziej pamiętam dzikie tłumy, wędrujące dosyć nudną, szeroką drogą prawie na sam szczyt.

Trafiłeś w szczyt sezonu ( czytaj : ładną pogodę :lol: ) , czy okres pielgrzymek :?: :wink: , bo widoki zacne jednak z tego szczytu być muszą , skoro to najwyższy szczyt Wysp Brytyjskich , dodatkowo w Szkocji usytuowany .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.11.2018 08:24

Marsallah napisał(a):
Heh, rozumiem Cię, bo mnie też nie zawsze stać na wywalenie trzycyfrowej kwoty za 0,7l, a taniej nie kupisz prawdziwego single malta. Ostatnio widziałem (nabyłem, wypiłem w środę z kolegą) w Lidlu Glenfiddicha 12YO za 90 zł, ale to było tylko 0,5l.

Tak, widziałem, w Auchan masz 12 letniego Jelenia 0,7 za 120 zł

Single mal za 50 zł? Chyba też nie skusiłbym się :)

Dzięki tak w ogóle za wyczerpujący komentarz w kwestii "co warto" :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.11.2018 08:26

Franz napisał(a):

Pozdrawiam,
Wojtek

Rozumiem, że było to raczej w sezonie letnim, albo koło niego, bo zimą Ben jest bardzo niebezpieczny (tym bardziej dla tłumów)

piotrf napisał(a):
Trafiłeś w szczyt sezonu ( czytaj : ładną pogodę :lol: ) , czy okres pielgrzymek :?: :wink: , bo widoki zacne jednak z tego szczytu być muszą , skoro to najwyższy szczyt Wysp Brytyjskich , dodatkowo w Szkocji usytuowany .

Pozdrawiam
Piotr

A ktoś próbował kolejki kabinowej z Fort William?

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.11.2018 08:32

Spean Bridge

Trzeci nocleg mamy w malutkiej miejscowości w cieniu Ben Nevis - Spean Bridge
Obrazek

Obrazek

Widoki z okna
Obrazek

Obrazek

Po kilkunastu minutach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wieczorem idziemy się zabawić (whisky+bilard)
Obrazek

Obrazek

elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 04.11.2018 14:22

Widoczki z okna macie fajne...... :D :D :D
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 04.11.2018 14:24

tony montana napisał(a):
kmichal napisał(a):U Ciebie to ja muszę uważać, bo tutaj dużo alkoholu się leje, a ja mam słabą głowę ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.

I to pijemy bez popitki i bez lodu pamiętaj ;)

Franz napisał(a):

Pozdrawiam,
Wojtek

Widoki zakładam że zacne?

elfik99 napisał(a):A te tabliczki to chyba na jezioro pokazują..... :roll: :roll: :roll:

To akurat jest część Oceanu

Może ktoś przestawił tabliczkę ;)

Szlak dla rowerów wodnych!!! :lol: :lol: :lol:

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2018 17:36

piotrf napisał(a):Trafiłeś w szczyt sezonu ( czytaj : ładną pogodę :lol: ) , czy okres pielgrzymek :?: :wink: , bo widoki zacne jednak z tego szczytu być muszą , skoro to najwyższy szczyt Wysp Brytyjskich , dodatkowo w Szkocji usytuowany .

tony montana napisał(a):Rozumiem, że było to raczej w sezonie letnim, albo koło niego, bo zimą Ben jest bardzo niebezpieczny (tym bardziej dla tłumów)

Lato, wakacje, piękna pogoda.
Widoki ładne, ale widziałem mnóstwo ciekawszych.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom

Ski in Scotland '23 + '13_'18_'19_'22 - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone