Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Wykuty został w VII stuleciu i powiększony w XII wieku. Nawa główna z półkolistymi sklepieniami sięga 20 metrów wysokości, zaś okalające ją dosyć strome schody prowadzą na galerię pięć metrów poniżej sklepienia. Prawdziwym klejnotem sztuki romańskiej jest imponujący kamienny relikwiarz o wysokości sześciu metrów.
elfik99 napisał(a):I tak sobie pomyśleć że stoisz tam na takim balkonie a to wszystko jest w podziemiach! ........
Masz rację. Wprawdzie biorąc pod uwagę kierunki, to jest to w skale, do której weszliśmy z boku, a nie schodziliśmy w dół, ale można to określić mianem podziemi.