Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2014 14:10

To najciekawszy kościół w mieście - unikalne arcydzieło gotyku burgundzkiego z XIII wieku. Posiada oryginalną trójkondygnacyjną fasadę z rzędami smukłych kolumienek i dziesiątkami rzygaczy (gargulców). Według przekazów, krótko po konsekracji kościoła jeden z kamiennych gargulców oderwał się i spadając, zabił przechodzącego dołem lichwiarza. Pozostali lichwiarze wymogli demontaż czyhających na ich biedne dusze maszkar - wszystkich za wyjątkiem jednego - i dopiero w XIX wieku zamontowano je ponownie, ale wtedy już nie pełniły innej funkcji, jak tylko ozdobną.

Na wieży ustawionych jest kilka figurek, z których najstarsza została w 1382 roku przywieziona przez Filipa Śmiałego z Kortrijk (Courtrai) w Niderlandach, gdzie tenże tłumił bunt niepokornej dzielnicy Burgundii. Zamontowana ówczas w kościele Notre-Dame figurka zaczęła wybijać młotkiem godziny w Dijon. Tego typu figurka nazywa się "Jacquemart" - co na polski można przetłumaczyć jako Kuba młot. W połowie wieku XVII dodano Kubie towarzystwo - Jacqueline. W kolejnym stuleciu doszedł syn - Jacquelinet, a w następnym córka - Jacquelinette. Od tego czasu pełne godziny wybijają rodzice, a kwadransami zajmują się dzieciaki.

Znajdujące się na najniższej kondygnacji fasady trzy portale oryginalnie były zdobione mnóstwem płaskorzeźb, które jednak wszystkie metodycznie zniszczono podczas rewolucji francuskiej. Kiedy spoglądam na nie, jak na smutne bezzębne dziąsła, słyszę, jak z trzaskiem zamykana jest na zamek od środka brama kościoła. A jeszcze dosłownie przed momentem ktoś wchodził! Czyżbyśmy się mieli spóźnić o sekundy?! Ale widząc otwartą furtę w drugiej bramie, rzucam się pędem do niej, wołając:

- Bea! Do szturmu!

P0730011.JPG

P0730013.JPG

P0730014.JPG

P0730015.JPG

P0730016.JPG

P0730017.JPG

P0730019.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.02.2014 14:16

Franz napisał(a): Ale historia całości jest interesująca.

Faktycznie, ciekawa.

Widzę, że jednak szturm zakończył się pełnym sukcesem.
Od środka wygląda bardziej okazale.

Lubię oglądać te stare witraże.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2014 14:21

Vjetar napisał(a):Widzę, że jednak szturm zakończył się pełnym sukcesem.

Taranem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.02.2014 17:54

Francja - mekka dla miłośników zabytków i historii.
Ciekawe co by z tego zostało gdyby Francuzi nie poddaliby się tak szybko Niemcom :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.02.2014 18:13

Jak ja lubię gotyk "wewnątrz zabytków"! Bardzo ładnie tam Wojtku

8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2014 19:15

travel napisał(a):Francja - mekka dla miłośników zabytków i historii.

Zgadza się. Ale - nie należy zaniedbywać paru innych krajów również.

tony montana napisał(a):Jak ja lubię gotyk "wewnątrz zabytków"! Bardzo ładnie tam Wojtku

8)

Ten kościół akurat wewnątrz niczym szczególnym - dla mnie - się nie wyróżniał.
Pokażę tu wkrótce prawdziwe rarytasy w tym względzie.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.02.2014 20:06

Oj nie gadaj - ladne mury... :)
Dzis kupilem w Taniej Ksiazce "Francja" Hachette (Wiedza i Zycie) - moja ulubiona seria z kosmicznymi ich cenami :(
Pozycja ta jednak przeceniona z ponad stowy na 5dyszek bez grosza :)

Mam co czytac :) (jakbym wczesniej nie mial hehe)
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2014 22:37

tony montana napisał(a):Oj nie gadaj - ladne mury... :)

Wiem, jestem trochę rozpuszczony. ;)
Ale to, co mam zamiar pokazać z najbliższych dni wyprawy... zresztą, sam zobaczysz i docenisz.

tony montana napisał(a):Dzis kupilem w Taniej Ksiazce "Francja" Hachette (Wiedza i Zycie) - moja ulubiona seria z kosmicznymi ich cenami :(

To Ci się udało!
Dosyć gruba kniga z mnóstwem kolorowych zdjęć.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.02.2014 18:22

Swoją drogą, Wojtku, to jesteś skandaliczny ;)
Dopiero dojechałeś do punktu B z mapki, zwiedziłeś trzy miasta z czego jedno po łepkach i byłeś w skansenie - i to wszystko w PÓŁTORA ROKU - od sierpnia 2012 kiedy rozpocząłeś relację? Zdecydowanie powinieneś zmaksymalizować wysiłki na jej szybsze prowadzenie ;)

Francja chodzi mi tak po głowie, że może Hiszpania ucierpieć ;)

tony montana napisał(a):Oj nie gadaj - ladne mury... :)

Franz napisał(a):Wiem, jestem trochę rozpuszczony. ;)
Ale to, co mam zamiar pokazać z najbliższych dni wyprawy... zresztą, sam zobaczysz i docenisz.

Czeakm zatem z niecierpliwością, skoro Ty tak mówisz, to będzie coś naprawdę wystrzałowego

tony montana napisał(a):Dzis kupilem w Taniej Ksiazce "Francja" Hachette (Wiedza i Zycie) - moja ulubiona seria z kosmicznymi ich cenami :(

Franz napisał(a):To Ci się udało!
Dosyć gruba kniga z mnóstwem kolorowych zdjęć.

Pozdrawiam,
Wojtek

No dobra, przyznam się, pojechałem tam znowu dziś i za "ostatnie pieniędze" nabyłem w tej samej cenie jeszcze grubszą Hiszpanię - takie okazje nie zdarzają się zbyt często!!

Wracając do FR - na razie zacząłem czytanie od północy i to co zobaczyłem w Amiens czy Reims.... to jest to co właśnie kocham najbardziej....
aaaaa :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2014 14:06

tony montana napisał(a):Swoją drogą, Wojtku, to jesteś skandaliczny ;)
Dopiero dojechałeś do punktu B z mapki, zwiedziłeś trzy miasta z czego jedno po łepkach i byłeś w skansenie - i to wszystko w PÓŁTORA ROKU - od sierpnia 2012 kiedy rozpocząłeś relację? Zdecydowanie powinieneś zmaksymalizować wysiłki na jej szybsze prowadzenie ;)

Zważ, że wtedy zamieściłem na gorąco zaledwie fotki zajawkowe, zaś z relacją ruszyłem rok później.
Poza tym - jak zwykle, najwięcej zależy od zainteresowania tematem.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.02.2014 14:31

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Swoją drogą, Wojtku, to jesteś skandaliczny ;)

Zważ, że wtedy zamieściłem na gorąco zaledwie fotki zajawkowe, zaś z relacją ruszyłem rok później.
Poza tym - jak zwykle, najwięcej zależy od zainteresowania tematem.

Pozdrawiam,
Wojtek

Takowe jest i to MOCNE :) Nie pozostaje nic innego jak czekać oraz Cię motywować :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.02.2014 14:31

W Burgundii nawet kiedyś byłam - np. w Cluny, przy okazji pobytu w Taize ;) Bardzo mi się podobały tamtejsze wioski położone pośród pól słoneczników ;)

Dijon niestety nie znam, ale niedługo zobaczę u Ciebie. Kupiliście słynna musztardę? :)

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2014 15:32

tony montana napisał(a):Takowe jest i to MOCNE :) Nie pozostaje nic innego jak czekać oraz Cię motywować :)

Nie pozostanie mi nic innego, jak się zastanowić nad kolejnym odcinkiem.

maslinka napisał(a):W Burgundii nawet kiedyś byłam - np. w Cluny, przy okazji pobytu w Taize ;) Bardzo mi się podobały tamtejsze wioski położone pośród pól słoneczników ;)

O Cluny też zahaczymy.

maslinka napisał(a):Dijon niestety nie znam, ale niedługo zobaczę u Ciebie. Kupiliście słynna musztardę? :)

Nie, kulinaria są poza zasięgiem moich zainteresowań.
Na co dzień w zupełności wystarcza mi nasza musztarda chrzanowa.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2014 18:23

Okazuje się, że nie była to jeszcze ostatnia chwila – zamykający jedno wejście pan zostawia drugie nadal otwarte, mamy zatem kilka chwil na spokojne obejrzenie wnętrza. Przyciągają wzrok piękne witraże, z których pięć – pod rozetą północnego ramienia transeptu – zachowało się z roku 1235. W miarę, jak zbliżamy się do ołtarza, coraz mocniej dźwięczy w uszach jakaś muzyka – ale zupełnie nieprzystająca do okoliczności. Taki bardziej łomot zamiast czegoś kościelnego, czy chociażby nastrojowego; narastający, jednak przytłumiony, taki… nieco głuchy. Stopniowo cichnie, gdy kierujemy kroki w przeciwną stronę, gdzie nad wejściem ciekawie prezentują się neogotyckie organy, które w XIX stuleciu zastąpiły wcześniejsze, szesnastowieczne.

Panienka Dobrej Nadziei, stanowiąca wezwanie kościoła, dwukrotnie ocaliła Dijon – raz w roku 1513, kiedy Szwajcarzy odstąpili od oblężenia, drugi raz w 1944r., kiedy Niemcy oddali miasto bez walki. Po pierwszym cudzie wykonano dziękczynny gobelin, upamiętniający to zdarzenia – wisiał w kościele do rewolucji francuskiej, a aktualnie znajduje się w muzeum – zaś obecnie pod organami eksponowany jest znacznie nowszy, upamiętniający obydwa cudowne momenty w historii miasta.

P0730021.JPG

P0730022.JPG

P0730023.JPG

P0730024.JPG

P0730025.JPG

P0730026.JPG

P0730020.JPG

P0730020a.JPG

P1060418.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2014 21:39

Piękny ten kościół :wink:

Lubię gotyk :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone