Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.02.2014 16:08

Franz napisał(a):Wiesz... ostatnio to już tam chyba tylko we dwójkę wędrujemy. Wolałem się upewnić...

Niedoczekanie Wasze :) , chyba że kamieniami potraktujecie tych , co za Wami :roll: :wink:

Ten skansen zapisałem sobie jako konieczny do odwiedzenia , co spowodowało strącenie innej atrakcji do
ewentualnie . . . :? Nic to . Zapewne wszyscy tak mają . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.02.2014 16:09

tony montana napisał(a):To była pierwsza wypożyczalnia, w której zamówiłem auto.. nawet ściągnęli mi kasę z karty (na szczęście zwrócili po rezygnacji).... poczytałem opinie (pytanie: czemu nie poczytałem ich PRZED REZERWACJA) i zrezygnowałem

Ja dostałem w CiCar 1/4 i tyle miałem zwrócić - jak oddawałem kluczyk przemiły koleś nawet nie ruszył się sprawdzić czy wraka nie przytargałem i czy paliwo jest ...

Nie czytałem opinii, nie wybierałem konkretnej wypożyczalni. Korzystałem - jak już wielokrotnie - z pośrednika: DoYouSpain.
Jeździłem już kilkunastoma wypożyczonymi autami i nigdy nie miałem problemów. Tym razem zrobili mnie na szaro. W sumie zapłaciłem podobnie jak Ty, ale miało być znacznie taniej. No i bez nerwów.
Spotkałem na Maderze Niemców, którzy też mieli kłopoty z Goldcar'em. Firma ewidentnie oszukuje.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.02.2014 18:26

piotrf napisał(a):Ten skansen zapisałem sobie jako konieczny do odwiedzenia , co spowodowało strącenie innej atrakcji do
ewentualnie . . . :? Nic to . Zapewne wszyscy tak mają . . .

Czyżby... Francja na celowniku?

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.02.2014 22:17

Franz napisał(a):Czyżby... Francja na celowniku?

Przejazdem ( który to już raz :roll: ) , ale wystarczy wyjechać dwa dni wcześniej . . . ze Stuttgartu nadłożyć około 500 km :lol: . . . a potem tylko dojechać do Calais 8)
z tego co zobaczyłem na Twoich zdjęciach - warto dołożyć te kilkaset km

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.02.2014 14:32

piotrf napisał(a):Przejazdem ( który to już raz :roll: ) , ale wystarczy wyjechać dwa dni wcześniej . . . ze Stuttgartu nadłożyć około 500 km :lol: . . . a potem tylko dojechać do Calais 8)

Rozumiem, że w Stuttgarcie masz jakąś bazę. Stamtąd rzeczywiście blisko w te rejony, które w tej chwili opisuję.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.02.2014 22:05

Bazą bym tego nie nazywał , to raczej przystanek :wink: . ale bliżej skansenu nic więcej nie mam .

Pozdrawiam
Piotr
ewwwa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewwwa » 09.02.2014 11:45

Franz napisał(a):
ewwwa napisał(a):zaglądam codziennie

Teraz dopiero spostrzegłem, że piszesz z miasta, w którym spędziłem młodość.
Specjalne pozdrowienia dla Mikołowianki, :)
Wojtek

Witam
dziękuję za pozdrowienia :D Mikołów to piękne miasto :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.02.2014 14:54

ewwwa napisał(a):Mikołów to piękne miasto :)

A dla mnie dodatkowo pełne pięknych wspomnień. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.02.2014 22:56

Jeden z kolejnych domów zamieszkany jest przez liczne manekiny, co pozwala przyjrzeć się szczegółom strojów noszonych niegdyś, a być może i obecnie przy jakichś szczególnych okazjach.

P0720987.JPG

P0720988.JPG

P0720990.JPG

P0720991.JPG

P0720992.JPG

P0720993.JPG

P0720994.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.02.2014 23:09

Z manekinami w skansenie spotkałem się między innymi w Starej Lubownej - ciekawy bardzo , po lewej stronie przy wejściu do zamku . W jednej z chat leży sobie na marach nieboszczyk w towarzystwie . . . mocno posuniętych w latach panien żałobnych . . . na tyle realistyczny widok , że zaszokował studentki z Francji . Taki słowackie poczucie humoru :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2014 23:12

Podziwiam :D

Francuzi mają talent do bardzo estetycznego pokazywania wszystkiego,
tam nie ma niczego zbędnego,
wszystko jest na swoim miejscu :wink:

Szczególnie w Alzacji, tam każdy szczegół jest wymuskany 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.02.2014 00:10

piotrf napisał(a):Z manekinami w skansenie spotkałem się między innymi w Starej Lubownej - ciekawy bardzo , po lewej stronie przy wejściu do zamku . W jednej z chat leży sobie na marach nieboszczyk w towarzystwie . . . mocno posuniętych w latach panien żałobnych . . . na tyle realistyczny widok , że zaszokował studentki z Francji . Taki słowackie poczucie humoru :wink:

Fajnie to musi wyglądać. :lol: :twisted:

Lednice napisał(a):Francuzi mają talent do bardzo estetycznego pokazywania wszystkiego,
tam nie ma niczego zbędnego,
wszystko jest na swoim miejscu :wink:

Szczególnie w Alzacji, tam każdy szczegół jest wymuskany 8)

Myślę, że nie bez znaczenia jest fakt, że w Alzacji zaznacza się spory wpływ kultury zza Renu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.02.2014 19:09

Zaglądamy jeszcze do tartaku, do młyna z porośniętym trawskami mechanizmem napędowym, a następnie trafiamy na mały dworzec kolejowy. Skład pociągu zaskakuje nowością – przynajmniej ja jeszcze nie tak dawno jeździłem czymś analogicznym o dźwięcznej nazwie „Bipa”. W drodze do wyjścia, spragnieni chłodu, wstępujemy do arkadowych podcieni, gdzie rozlokowano wystawę motocykli, ale to mnie już nie rajcuje. Uśmiecham się z dala do pani w kasie – byłem zbyt młody, by się załapać na bilet zniżkowy, co pani skwitowała, że mam się cieszyć swoją młodością – i już kierujemy się do samochodu. Najwyższa pora na kawę, przy której opracujemy dalszą trasę, o ile nie będą nam zanadto przeszkadzały ciekawskie bociany, niby to spacerujące z godnością, a tak naprawdę, zerkające, co by tu smakowitego złowić.

P0720995.JPG

P0720996.JPG

P0720997.JPG

P0720998.JPG

P0720999.JPG

P0730001.JPG

P0730002.JPG

P0730003.JPG

P1060409.JPG
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 14.02.2014 12:15

Co tam bocian :D

Tu przede wszystkim na pierwszym planie rzuca się w oczy profesjonalizm w przygotowaniu do podróży - kilka przewodników, atlas no i ciasteczka w razie drastycznego spadku poziomu cukru u podróżników :oczko_usmiech:

Pozdrawia zakochana we Francji :papa:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.02.2014 14:12

Franz napisał(a):Raz za czas ktoś się gdzieś przyzna, że śledzi wszystkie,...

... ano ! ;) 8)

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone