Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.12.2013 11:36

całego życia nie starczyłoby na Francję;
Ribeauville (chyba dobrze doczytałem) z tymi kamienicami ze wstawkami i obiciem drewnianym (nie wiem co to za styl) wspaniałe...
a jakie pustki...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2013 15:54

te kiero napisał(a):całego życia nie starczyłoby na Francję;
Ribeauville (chyba dobrze doczytałem) z tymi kamienicami ze wstawkami i obiciem drewnianym (nie wiem co to za styl) wspaniałe...
a jakie pustki...

Pustki, bo to chyba rano było ;)

Francuzi cenią sobie odpoczynek :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.12.2013 21:40

mariusz-w napisał(a):Świetne spacery ... i te po ... i te za miastem. 8)

Trzeba sobie przecież na śniadanie jakoś zapracować. ;)

tony montana napisał(a):
te kiero napisał(a):Ribeauville (chyba dobrze doczytałem) z tymi kamienicami ze wstawkami i obiciem drewnianym (nie wiem co to za styl) wspaniałe...
a jakie pustki...

Pustki, bo to chyba rano było ;)

Francuzi cenią sobie odpoczynek :)

W wielu miejscach w różnych krajach zdarzało nam się być rankiem. Wtedy mamy prawie puste ulice i miasta jakby tylko dla nas samych. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2013 22:27

Wyjazd okazuje się nieco utrudniony, gdyż w zakaz ruchu właśnie pcha się kamper na włoskich numerach i ma problemy z manewrowaniem. Jednak się wycofuje i wtedy możemy ruszyć w trasę. Zjeżdżamy do głównej szosy i tym razem kierujemy się na autostradę, słusznie zakładając, że ten odcinek będzie bezpłatny. Nie trwa długo, gdy już mijamy Colmar, ale tuż za nim widać potężny korek. Udaje nam się z niego uciec, ale zjazd odrzuca nas z powrotem na północ. Wymaga to trochę kręcenia, by znów – tym razem na zwykłej, dwupasmowej szosie – powrócić do właściwego kursu na Milhouse. Nie udajemy się do tego miasta – ponoć nie przyciąga alzackim urokiem – tylko skręcamy do leżącego kilkanaście kilometrów na północny zachód od niego Ecomusee d’Alsace. Jako że dojrzeliśmy już do śniadania, znajdujemy sobie luźniejsze miejsce na olbrzymich parkingach i rozstawiamy nasz bufet, co wyraźnie interesuje niektóre z licznie wokół spacerujących bocianów. Pokrzepieni na ciele ruszamy na zwiedzanie rozległego skansenu, oczywiście po uiszczeniu w kasie po trzynaście euro od głowy. Mam nadzieję, że atrakcja będzie warta tej ceny.

Pierwsze, co nas wita, to bociany – skoro muzeum Alzacji, to jakże mogłoby się bez nich obejść. Poświęcam im parę ujęć, po czym ruszamy na zwiedzanie. Na pierwszy strzał idzie dom fryzjera.

P0720877.JPG

P0720879.JPG

P0720880.JPG

P0720881.JPG

P0720883.JPG

P0720884.JPG

P0720885.JPG

P0720886.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2013 23:01

Urocze :wink:

Jak byłem w Auchan w Alzacji, to największą atrakcją były żywe świnki, któe można było wygrać w loterii. Świnki biegały przed wejściem, w ogrodzeniu, po słomie.
Francuzi lubią chyba takie klimaty wiejskie :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.12.2013 17:44

Lednice napisał(a):Jak byłem w Auchan w Alzacji, to największą atrakcją były żywe świnki, któe można było wygrać w loterii.

I co? Udało Ci się którąś wygrać? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2013 20:03

Nie grałem, pojechałem tam kupić wino i sery, nie wygrać mięso :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.12.2013 22:45

Lednice napisał(a):Nie grałem, pojechałem tam kupić wino i sery, nie wygrać mięso :wink:

Mnie kiedyś - nie pamiętam w tej chwili, w którym kraju, ale w południowym - chcieli w ramach promocji dorzucić w kasie marketu gratis wielki parasol, nadający się nad stolik. Nie wziąłem, bo nie chciało mi się tego targać w samochodzie.
A potem bywały momenty tak upalne, że bardzo by się przydał...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2013 23:30

Ja w pewnym mieście, z 1000 kilometrów od Cieszyna, byłem w hipermarkecie,
podszedłem do stoiska z promocyjną sprzedażą piwa. Na miejscu była oczywiście degustacja.
Starsza pani nalała piwo i czysto po polsku powiedziała: a ja pana poznaję, pan jest z Cieszyna :!:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2013 17:22

Lednice napisał(a):ja pana poznaję, pan jest z Cieszyna :!:

Mnie do tej pory zaskoczyła tylko pewna Słowaczka w Stettiner Hütte, ale rozpoznała jedynie, że jestem z Polski.
Ty to musisz być jakimś celebrytą! :hut:

Pozdrawiam,
Wojtek
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 18.12.2013 18:33

Jadąc do Paryża, wpadliśmy przed miastem do Leclerca. Trzeba przyznać, że tamtejsze markety są nieporównywalne z naszymi. Olbrzymie i zaopatrzone w super jedzenie. Nakupiliśmy na tydzień wina w promocji i olbrzymia ilość genialnych serów. Też starczyły na tydzień.Do tej pory pamiętam te uczty. W Polsce nie do kupienia. To co jest w naszym Leclercu, to tylko drobny procent tamtego. Bernard.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2013 19:12

Franz napisał(a):Mnie do tej pory zaskoczyła tylko pewna Słowaczka w Stettiner Hütte, ale rozpoznała jedynie, że jestem z Polski.
Ty to musisz być jakimś celebrytą! :hut:

Okazało się, że ona znała dobrze mojego ojca i przy okazji kojarzyła mnie 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2013 14:30

Bernadr C napisał(a):Jadąc do Paryża, wpadliśmy przed miastem do Leclerca. Trzeba przyznać, że tamtejsze markety są nieporównywalne z naszymi. Olbrzymie i zaopatrzone w super jedzenie. Nakupiliśmy na tydzień wina w promocji i olbrzymia ilość genialnych serów. Też starczyły na tydzień.Do tej pory pamiętam te uczty. W Polsce nie do kupienia. To co jest w naszym Leclercu, to tylko drobny procent tamtego.

No cóż - specyfika konkretnego kraju.
Nie szukałem, więc nie wiem. Ale może na wzór sklepów "wina świata" są też "sery świata"?...

Lednice napisał(a):Okazało się, że ona znała dobrze mojego ojca i przy okazji kojarzyła mnie 8)

Można też zostać zaskoczonym stwierdzeniem:
- Pan jest ojcem jednego z moich dzieci!

Kiedy się trafi na nauczycielkę swojej latorośli. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2013 23:58

Następnie zaglądamy do kuźni, po czym składamy wizytę w warsztacie szewskim.

P0720887.JPG

P0720889.JPG

P0720890.JPG

P0720891.JPG

P0720893.JPG

P0720894.JPG

P0720895.JPG

P0720897.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.12.2013 13:37

Jest też okazja - więcej niż jedna - by zajrzeć do wnętrza tradycyjnej alzackiej chałupy.

P0720899.JPG

P0720900.JPG

P0720903.JPG

P0720904.JPG

P0720906.JPG

P0720907.JPG

P0720908.JPG

P0720909.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone