Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 17.10.2016 21:09

Witam.
Piękne zdjęcia w pełni oddają piękno Francji. Dzięki Twoim relacja udało mi się w ubiegłym roku częściowo zwiedzić ten kraj:od Normandii, Bretanii, poprzez zamki nad Loarą ,Owernię i Lazurowe Wybrzeże.
W przyszłym roku planuję powrót do Francji: Alzacja, Burgundia , Akwitania i... Dlatego znowu śledzę uważnie Twoją relację i czekam na ciąg dalszy.
Przewodnik wiadomo musi być, ale lubię korzystać z doświadczeń innych, szczególnie tak doświadczonego podróżnika. :D
Pozdrawiam ciepło :papa:
Renata
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.10.2016 23:38

zibi.s napisał(a):Niesamowite, jak każdy skrawek skały jest wykorzystany. Piękne miejsce.

Wprost przylepione do skały.

arko2007 napisał(a):To chyba jedno z piękniejszych miejsc we Francji jakie zdarzyło Ci się zobaczyć. :?:

Należy do ścisłej czołówki.

Renatka66 napisał(a):Witam.
Piękne zdjęcia w pełni oddają piękno Francji. Dzięki Twoim relacja udało mi się w ubiegłym roku częściowo zwiedzić ten kraj:od Normandii, Bretanii, poprzez zamki nad Loarą ,Owernię i Lazurowe Wybrzeże.
W przyszłym roku planuję powrót do Francji: Alzacja, Burgundia , Akwitania i... Dlatego znowu śledzę uważnie Twoją relację i czekam na ciąg dalszy.

Sprawiłaś mi miłą niespodziankę. Bardzo się cieszę, że mogłem się jakoś przyczynić do realizacji Twoich planów.
Osobiście mam szczególny sentyment do Bretanii - w późniejszych odcinkach do niej wrócę. A może... hmm, może - jeśli znajdę czas - dorzucę jakiś suplement w relacji bretońskiej... Zobaczymy. Ciekaw jestem Twojego odbioru tamtych rejonów.

Widziałem u Maslinki, że zahaczyłaś też o Saunstein, który pokazałem w rejonach dostępnych Opodal. Piękne miejsca...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2016 01:33

Poza tym czujemy już pieroński głód. Wyjeżdżamy zatem z Rocamadour, łapiąc pierwsze przyzwoite miejsce na śniadanie. Jest już całkiem ciepło, nawet nie musimy łapać naszych przysłowiowych szesnastu stopni Celsjusza.

Po porannym posiłku ruszamy w dalszą trasę. Jeden z wziętych po drodze folderków skusił nas do skierowania się do Saint-Cere, jednak kiedy przez nie przejeżdżamy, absolutnie nic nie zachęca do przystanku. Obieramy zatem kurs na północ i zostawiając wkrótce za sobą departament Lot, wjeżdżamy do Correze, gdzie jako pierwsza miejscowość wita nas Beaulieu-sur-Dordogne.

P1870406.JPG

P1870407.JPG

P1870408.JPG

P1870410.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 18.10.2016 12:57

interesujący portal wejściowy widzę.

pozdrawiam,
M
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2016 18:01

Mikeee napisał(a):interesujący portal wejściowy widzę.

Bystre spostrzeżenie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 18.10.2016 20:16

Witam ponownie.
Bretania chodziłam mi po głowie ( była moim marzeniem) od czasów liceum, kiedy to nasza pani od francuskiego często skupiała się na tym rejonie Francji. Przyznam się ,że odwiedziłam wiele miejsc ,które opisywałeś. Miasteczka z domami szachulcowymi są cudne,kościoły trochę zaniedbanie , ale można znaleźć perełki ( np. zespoły parafialne od Saint Thegonnec do Lampaul- Guimiliau), w przyrodzie można się zatracić ( Val sans Retour) lub usłyszeć szum wiatru ( na wybrzeżu i na licznych przylądkach).
Bretania jest piękna, choć deszczowa i wilgotna. W jednym z programów telewizyjnych Bretończyk stwierdził,że "Deszcz pada tylko na durne łby" :D
Pozdrawiam
Renata :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2016 21:49

Renatka66 napisał(a):Przyznam się ,że odwiedziłam wiele miejsc ,które opisywałeś. Miasteczka z domami szachulcowymi są cudne,kościoły trochę zaniedbanie , ale można znaleźć perełki ( np. zespoły parafialne od Saint Thegonnec do Lampaul- Guimiliau), w przyrodzie można się zatracić ( Val sans Retour) lub usłyszeć szum wiatru ( na wybrzeżu i na licznych przylądkach).

Wspaniałe - ba! rewelacyjne! - są te kalwarie w zespołach parafialnych, o których piszesz. Podczas naszego kolejnego kursu po Bretanii (w ramach późniejszego objazdu północnej Francji) poświęciliśmy im więcej uwagi.

Masz zamiar stworzyć relację z Twojego wyjazdu? Bardzo chętnie bym się z nią zapoznał.

Renatka66 napisał(a):Bretania jest piękna, choć deszczowa i wilgotna. W jednym z programów telewizyjnych Bretończyk stwierdził,że "Deszcz pada tylko na durne łby" :D

A wiesz, że mieliśmy przeważnie piękną słoneczną pogodę podczas wyjazdu o dziesięć lat późniejszego od tego, który przedstawiłem w relacji bretońskiej? Widocznie nasze łby przez te dziesięć lat trochę oleju zaabsorbowały...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2016 22:10

Parkuję blisko głównego parkingu, gdzie widać przy ulicy wolne darmowe miejsce, żadnymi szykanami nie obciążone. Bea zaciąga mnie do stojącej w rynku informacji turystycznej, gdzie znajdujemy mnóstwo ciekawych materiałów - miniprzewodniki, mapki, gazety wakacyjne - aż nie wiadomo z czego rezygnować. Żeby uzyskać plan samego Beaulieu, musimy zdradzić kraj, z którego przybywamy - to częsta praktyka wzbogacająca statystykę. Francuzi w takich sytuacjach podają dystrykty - niektórzy nazwę, inni numer.

Obładowani materiałami podchodzimy pod kościół opacki św. Piotra.

P1870413.JPG

P1870411.JPG

P1870412.JPG

P1870414.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2016 23:42

P1870415.JPG

P1870416.JPG

P1870417.JPG

P1870418.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2016 14:39

P1870419.JPG

P1870421.JPG

P1870422.JPG

P1870424.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 19.10.2016 17:07

Tympanon portalu wejściowego - piękny! Te dopracowane szczegóły. Na Twoich zbliżeniach fajnie to widać.
Super...

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2016 17:22

Mikeee napisał(a):Tympanon portalu wejściowego - piękny! Te dopracowane szczegóły. Na Twoich zbliżeniach fajnie to widać.
Super...

Pewnie nawet zbyt wiele tych detali tutaj wrzucam. Ale - lubię je...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2016 21:26

Franz napisał(a):
Mikeee napisał(a):Tympanon portalu wejściowego - piękny! Te dopracowane szczegóły. Na Twoich zbliżeniach fajnie to widać.
Super...

Pewnie nawet zbyt wiele tych detali tutaj wrzucam. Ale - lubię je...

Pozdrawiam,
Wojtek

Rób to dalej...
Kościół i portal powala.

Pozdrawiam
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2016 23:11

arko2007 napisał(a):Kościół i portal powala.

Nie jestem pewien, czy widziałeś ten portal.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2016 00:27

Wspaniały tympanon przypomina ten z Moissac - dzielący wejście trumeau potęguje to wrażenie - poświęcamy mu sporo czasu, zwłaszcza ja nie daruję żadnemu detalowi, po czym wchodzimy do środka.

P1870427.JPG

P1870428.JPG

P1870429.JPG

P1870430.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 167
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone