Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.07.2016 15:28

Franz napisał(a):Trochę czasu tu spędzimy, mimo iż następne miejsce będzie jeszcze piękniejsze.

W takim razie po miejscu pięknym...będziemy podziwiać jeszcze piękniejsze...Pozdrawiam
zibi.s
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi.s » 13.07.2016 19:05

Witam serdecznie Panie Wojtku.
Co prawda jestem dopiero na 55 stronie Twojej Francji (nie wiem czemu tu wcześniej nie zajrzałem), a już nasze dotychczasowe plany wakacyjne uległy poważnej demolce i jak sądzę pozostała setka tylko dopełni dzieła.
Wspaniała relacja a Alzacja powaliła nas na kolana i teraz, jak dzieci, wrzeszcząc, upierają się na zabawkę, tak samo my jesteśmy napaleni na Francję..
Na początek niech będzie Alzacja a potem się zobaczy. Pięknie jest na Twoich zdjęciach, ale my musimy to zobaczyć na własne oczy, dotknąć, powąchać, spróbować i co tam jeszcze można... I to koniecznie tego lata... Dlatego ośmielam się zadać Tobie dwa pytania..

1. Zdaję sobie sprawę, że nie jesteś amatorem takiego urlopowania, ale jak oceniasz szansę znalezienia apartamentu w ciemno w jednym z tych przepięknych miasteczek np. Colmar, Ribeauville itp. Czy poszczególne apartamenty są jakoś oznaczone, czy wszystko idzie przez biuro turystyczne?

2. Mój francuski sprowadza się raptem do bonżur, żetem, mersi i może nie wystarczyć :mrgreen:
Pytanie: To może po niemiecku?

Dziękujemy za masę wrażeń, również za te, które przed nami.
Życzymy dużo zdrowia. Z poważaniem Zibi & Graża.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 13.07.2016 22:07

Francję już ogarnęłam ;)
Reszta jeszcze przede mną ;)
Zastanawiam się, czy Ty masz jakiś specjalny kompas, ktory prowadzi Cię w takie urokliwe miejsca? ;) :)

Pozdrawiam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2016 22:18

napisał(a) zibi.s » 13.07.2016 20:05
2. Mój francuski sprowadza się raptem do bonżur, żetem, mersi i może nie wystarczyć :mrgreen:
Pytanie: To może po niemiecku?

Byłem w Colmar kilka lat wstecz i chciałem coś zamówić w restauracji po niemiecku ale, siostra mojej żony mieszkająca po stronie niemieckiej nieopodal bo w Todtnau nie była tym zadowolona i zamówiła po angielsku.
Ale, jak mówię było to dawno i mogło się wiele zmienić do tej pory.

Pozdrawiam
Krzysiek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.07.2016 15:45

Jaka piękna śluza.
Wnioskuję o zainstalowanie sprzętu pływającego (taki duży masz bagażnik) i penetrowanie takich zakątków także z poziomu wody. :)

Pzdr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2016 22:14

zibi.s napisał(a):Na początek niech będzie Alzacja a potem się zobaczy. Pięknie jest na Twoich zdjęciach, ale my musimy to zobaczyć na własne oczy, dotknąć, powąchać, spróbować i co tam jeszcze można... I to koniecznie tego lata... Dlatego ośmielam się zadać Tobie dwa pytania..

Nie było mnie, więc nie mogłem wcześniej odpowiedzieć. A w tej chwili zapewne już za późno, bo pewnie jesteście już na miejscu?
W każdym razie życzę wielu wspaniałych wrażeń!

ASIULA HK napisał(a):Francję już ogarnęłam ;)
Reszta jeszcze przede mną ;)
Zastanawiam się, czy Ty masz jakiś specjalny kompas, ktory prowadzi Cię w takie urokliwe miejsca? ;) :)

Zgadłaś! Mam coś takiego w sobie. Rzuca mnie to w różne ciekawe strony świata...

arko2007 napisał(a):Byłem w Colmar kilka lat wstecz i chciałem coś zamówić w restauracji po niemiecku ale, siostra mojej żony mieszkająca po stronie niemieckiej nieopodal bo w Todtnau nie była tym zadowolona i zamówiła po angielsku.
Ale, jak mówię było to dawno i mogło się wiele zmienić do tej pory.

Musiało się zmienić - niemiecki nie jest na cenzurowanym.

Vjetar napisał(a):Jaka piękna śluza.

Właśnie wróciłem z wyjazdu, gdzie też kilka śluz widziałem. A także mosty otwierane oraz zamykane... tylnią częścią ciała.
Zaś najciekawsza była winda dla łodzi w postaci karuzeli.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.08.2016 14:22

Akurat trwa nabożeństwo, więc tylko zapuszczam żurawia, by z ulgą stwierdzić, że wewnątrz nie ma nic ciekawego na tyle, byśmy mieli czego żałować.

P1090502.JPG

P1770122.JPG

P1770123.JPG

P1770125.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.08.2016 17:42

Franz napisał(a):
Vjetar napisał(a):Jaka piękna śluza.

Właśnie wróciłem z wyjazdu, gdzie też kilka śluz widziałem. A także mosty otwierane oraz zamykane... tylnią częścią ciała.
Zaś najciekawsza była winda dla łodzi w postaci karuzeli.

Kupiony. :D

Pzdr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2016 15:13

Vjetar napisał(a):Kupiony. :D

Czyli zlokalizowałeś tę ciekawostkę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.08.2016 15:15

Franz napisał(a):
Vjetar napisał(a):Kupiony. :D

Czyli zlokalizowałeś tę ciekawostkę.

Nie szukałem.
Kupiłeś mnie opisem i teraz grzecznie czekam. :D

Pzdr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2016 15:24

Vjetar napisał(a):Nie szukałem.
Kupiłeś mnie opisem i teraz grzecznie czekam. :D

Aaa... zawierzyłeś na słowo.
OK, nie zawiedziesz się.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2016 17:10

Ruszamy zatem w wąskie i pełne uroku uliczki Saint-Cirq-Lapopie.

P1770127.JPG

P1770128.JPG

P1770129.JPG

P1770130.JPG
zibi.s
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi.s » 09.08.2016 21:59

Franz napisał(a):
zibi.s napisał(a):Nie było mnie, więc nie mogłem wcześniej odpowiedzieć. A w tej chwili zapewne już za późno, bo pewnie jesteście już na miejscu?
W każdym razie życzę wielu wspaniałych wrażeń!
Wojtek

Byliśmy... Wróciliśmy...Zakochani...
Pozdr.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2016 22:47

zibi.s napisał(a):Byliśmy... Wróciliśmy...Zakochani...

Nie dziwię się - ja się już dawno zakochałem. Chociaż tym razem byłem jedynie w Calais.
Zdradzisz, gdzie byłeś, czy zachowujesz tajemnicę dla dobra przyszłej relacji?

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.08.2016 15:00

Już na wstępie zwraca uwagę kamienica z bogato ukwieconą, drewnianą konstrukcją, obejmującą zarówno balkon, jak i obramowanie usytuowanego pod nim wejścia po kamiennych schodkach.

P1090508.JPG

P1770132.JPG

P1770134.JPG

P1770135.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone