Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 01.07.2013 19:06

Wy jesteście oczarowani, a ja zaczarowana... komu by szkodziło, żebym tam mieszkała? :wink:

Pozdrawiam
Agata
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2013 12:55

Aguha napisał(a):Wy jesteście oczarowani, a ja zaczarowana... komu by szkodziło, żebym tam mieszkała? :wink:

A wiesz, że ja mógłbym rzeczywiście zamieszkać we Francji?

Pozdrawiam,
Wojtek
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 02.07.2013 22:12

:), ja nie, bo bym się nie dogadała :) właściwie nie znam Francji (byłam tylko w Paryżu, który mnie zachwycił - wiem, wiem, Ty fanem owego nie jesteś), tylko z książek, zdjęć, filmów, ale jawi mi się jako niezwykle fascynujący kraj, tylko ten język...
Kiedyś bardzo bym chciała zwiedzić, może będzie dane.

Tak na marginesie - pisz relacje w tym roku liczne, bo ja niestety wakacje w domu, agroturystyka na wsi pod Poznaniem ;). Decyzja podyktowana finansami, praca małżonka mego zagrożona... :cry:
Liczę, że odbiję sobie za czas jakiś :) i ponadganiam Ciebie i innych w podróżach dalekich i bliskich :D

Pozdrawiam
Agata - cura domestica :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2013 11:28

Aguha napisał(a)::), ja nie, bo bym się nie dogadała :) właściwie nie znam Francji (byłam tylko w Paryżu, który mnie zachwycił - wiem, wiem, Ty fanem owego nie jesteś), tylko z książek, zdjęć, filmów, ale jawi mi się jako niezwykle fascynujący kraj, tylko ten język...

Mnie się od zawsze bardzo podobał język francuski. Kilkadziesiąt lat temu zakupiłem materiały do jego nauki, ale ślamazarnie to szło. Dopiero, gdy czasy się zmieniły i można było już jeździć za żelazną kurtynę, wtedy przed pierwszym wyjazdem do Francji zacząłem się uczyć. I podoba mi się nadal. A sama Francja - jeszcze nardziej niż język...

Aguha napisał(a):Tak na marginesie - pisz relacje w tym roku liczne, bo ja niestety wakacje w domu, agroturystyka na wsi pod Poznaniem ;). Decyzja podyktowana finansami, praca małżonka mego zagrożona... :cry:
Liczę, że odbiję sobie za czas jakiś :) i ponadganiam Ciebie i innych w podróżach dalekich i bliskich :D

Teraz akurat zaczął się sezon wakacyjny, więc u mnie już spowolnienie spowodowane załatwianiem związanych z tym spraw oraz liczne przerwy w najbliższym czasie.

Szkoda, że nie możesz gdzieś dalej pojechać, ale może dzięki temu tym większą frajdę będzie stanowiła eskapada, kiedy już do niej dojdzie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2013 19:13

Budynek Komory Celnej w tutejszym dialekcie zwał się Koifhus, wykazując znamienne podobieństwo do niemieckiego Kaufhaus. Postawiony w XV wieku, słuzył jako skład i miejsce taksacji przewożonych towarów, tu również zbierali się deputowani Dekapolis - federacji dziesięciu miast Alzacji. Pod koniec XIX stulecia był w tak kiepskim stanie, że groziło mu wyburzenie, na szczęście jednak tak się nie stało, gmach odrestaurowano i dziś może cieszyć nasze oczy.

P0620601.JPG

P0620602.JPG

P0620603.JPG

P0620604.JPG

P0620605.JPG

P0620607.JPG

P0620609.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2013 19:37

Światło i kolorki miód malyna.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2013 20:16

FUX napisał(a):Światło i kolorki miód malyna.

Zachód słońca i na czerwono przezeń podświetlane obłoki potęgowały same w sobie wspaniałe kolory miasta.

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.07.2013 12:57

O tak, jestem pewna, że we Francji bardzo by mi się podobało! :D

Na Twoich zdjęciach widzę wąskie, brukowane uliczki, piękne kamienice, urokliwe restauracje na deptakach czy placach... Takie to... romantyczne ;) Nie mogłam znaleźć innego słowa 8) Francja jest chyba romantyczna w takim pozytywnym, pozbawionym kiczu, wymiarze; tak to widzę :)

Chętnie przeszłabym się tymi uliczkami...

Tylko jak tu namówić mojego męża, który o Francji nawet nie chce słyszeć? Mówi, że drogo, że daleko i że się nie dogadamy (bo jednak Francuzi to nie bardzo po angielsku chcą rozmawiać...) Ma też zakodowane różne stereotypy o Francuzach, niezbyt pozytywne raczej (niektóre być może potwierdzone, bo był kiedyś w tym kraju).

Jeśli chodzi o mnie, byłam we Francji w zasadzie tylko w Paryżu. I w Cluny, przy okazji "pobytu" w Taizé, daaawno temu, jeszcze w liceum.
Ale już to dało mi pewien obraz i wyobrażenie o Francji (bardzo szczątkowe, wiem ;)) i na pewno kiedyś chcę odwiedzić ten kraj i zobaczyć dużo więcej :)

Kiedyś się uda! A póki co, będę dalej śledzić Twoją relację.

Pozdrawiam :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.07.2013 14:18

maslinka napisał(a):Tylko jak tu namówić mojego męża, który o Francji nawet nie chce słyszeć? Mówi, że drogo, że daleko i że się nie dogadamy (bo jednak Francuzi to nie bardzo po angielsku chcą rozmawiać...) Ma też zakodowane różne stereotypy o Francuzach, niezbyt pozytywne raczej (niektóre być może potwierdzone, bo był kiedyś w tym kraju).

Na pewno dalej i trochę drożej, niż np. Słowacja. Ale to tylko jeden dzień jazdy, więc porównywalnie do Chorwacji, od której już Francja wiele droższa nie jest.

Osobiście, spotykałem wyłącznie miłych Francuzów. Niemiła przygoda spotkała mnie wyłącznie we Włoszech, a niezbyt dobrze świadczące o gospodarzach przygody - w Grecji. Co do języków, to generalnie - każda nacja zna swój (z chlubnym wyjątkiem Holandii i Skandynawii). Ale wśród młodych ludzi już jest z językami znacznie lepiej w całej Europie.

maslinka napisał(a):Jeśli chodzi o mnie, byłam we Francji w zasadzie tylko w Paryżu. I w Cluny, przy okazji "pobytu" w Taizé, daaawno temu, jeszcze w liceum.

Cluny znalazło się również i na mojej trasie.

maslinka napisał(a):Kiedyś się uda! A póki co, będę dalej śledzić Twoją relację.

Trzymam kciuki za przyszłą wyprawę. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.07.2013 20:17

maslinka napisał(a): Francja jest chyba romantyczna w takim pozytywnym, pozbawionym kiczu, wymiarze; tak to widzę :)

Moja Francja to Louis de Funes i St Tropez i kiedyś tam trafię a ja jak coś napiszę, to napisze.
:mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.07.2013 20:31

kaszubskiexpress napisał(a):Moja Francja to Louis de Funes i St Tropez i kiedyś tam trafię a ja jak coś napiszę, to napisze.
:mrgreen:

Żandarm. :D
St. Tropez załapało się u mnie w relacji z Prowansji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 06.07.2013 20:03

Maslinko, to może pojedziemy razem, weźmiemy Franza jako przewodnika :D :wink:

Podrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.07.2013 20:53

Aguha napisał(a):Maslinko, to może pojedziemy razem, weźmiemy Franza jako przewodnika :D :wink:

Podrawiam

Ooo widzisz, to jest myśl! :D :P

Nie wiem tylko, co Wojtek na to ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.07.2013 21:19

Obawiam się, że to Bea nie pozwoli wam wziąć Wojtka za ... przewodnika ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.07.2013 14:18

maslinka napisał(a):
Aguha napisał(a):Maslinko, to może pojedziemy razem, weźmiemy Franza jako przewodnika :D :wink:

Ooo widzisz, to jest myśl! :D :P

Nie wiem tylko, co Wojtek na to ;)

weldon napisał(a):Obawiam się, że to Bea nie pozwoli wam wziąć Wojtka za ... przewodnika ;)

Bo wiecie - jaki zwykle ścierają się dwie ludowe mądrości:
1. Od przybytku głowa nie boli.
2. Co za dużo, to nie zdrowo.

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone