Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Francja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.02.2015 19:10

Franz napisał(a):Wita nas chłodne wnętrze kościoła Ste. Foy...

Chłodne i surowe :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2015 14:45

ASIULA HK napisał(a):Chłodne i surowe :wink:

Dosyć ładne. A prawdziwy skarb kryje się bardzo blisko.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.02.2015 17:42

Franz napisał(a): A prawdziwy skarb kryje się bardzo blisko.

No to czekam. :) :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2015 17:50

Vjetar napisał(a):No to czekam. :) :papa:

Ściśle rzecz biorąc, skarbów jest więcej, ale tylko jeden będę mógł pokazać.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2015 18:28

Pierwszy klasztor tutaj zbudowali w VIII stuleciu mnisi uciekający z Hiszpanii przed Saracenami. Obecny kościół pochodzi jednak z XI wieku, kiedy na skutek gwałtownie wzrastającej ilości pielgrzymów trzeba było znacznie powiększyć świątynię. Z kolei w następnym stuleciu podwyższono całość, dobudowano galerie oraz w harmonijny sposób wkomponowano ośmioboczną wieżę w czworokątne przecięcie nawy głównej z transeptem. (dobrze widać na ostatniej fotce w poprzednim odcinku)

P1140248.JPG

P1140250.JPG

P1070342.JPG

P1140251.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.02.2015 18:34

Całe to miasto ( bo mimo wyludnienia miastem pozostało :wink: ) jest skarbem , ale każdy skarb ma najważniejszy klejnot , podobnie jak tort rodzynki . . .

Czekam więc na więcej ( tzn . te rodzynki ) 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2015 18:43

piotrf napisał(a):Całe to miasto ( bo mimo wyludnienia miastem pozostało :wink: ) jest skarbem , ale każdy skarb ma najważniejszy klejnot , podobnie jak tort rodzynki . . .

Czekam więc na więcej ( tzn . te rodzynki ) 8)

Zdradzę, że to, czego nie mogę pokazać, to... patronka. Ale przytoczę interesującą historię.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.02.2015 19:11

Zdecydowanie mój ulubiony styl architektoniczny, mam nadzieję, że masz więcej zdjęć z wnętrza?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.02.2015 19:46

Na mnie zawsze robi rozmach, zastanawia technika, jak oni to qoo.... zrobili.
:mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.02.2015 20:41

Zwróćcie uwagę, że ostatnie pokazywane przez Franza świątynie łączy to, że są chłodne, surowe,
mało kto tam zagląda, są prawie opustoszałe :roll:
Ale jednocześnie są eleganckie 8)

Surowe piękno :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2015 14:45

tony montana napisał(a):Zdecydowanie mój ulubiony styl architektoniczny, mam nadzieję, że masz więcej zdjęć z wnętrza?

Zamieszczę jeszcze kilka, natomiast piękniejsze - moim zdaniem - były kościoły w St. Nectaire (kapitele) czy bajecznie kolorowy w Issoire.

FUX napisał(a):Na mnie zawsze robi rozmach, zastanawia technika, jak oni to qoo.... zrobili.
:mrgreen:

Też pozostaję pod ogromnym wrażeniem.

Lednice napisał(a):Zwróćcie uwagę, że ostatnie pokazywane przez Franza świątynie łączy to, że są chłodne, surowe,
mało kto tam zagląda, są prawie opustoszałe :roll:
Ale jednocześnie są eleganckie 8)

Surowe piękno :wink:

Romański styl. Nawet tam, gdzie widać już rozbudowę w stylu gotyckim, jeszcze wciąż zachowana surowość wczesnych wieków...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2015 18:56

Aby podnieść rangę kościoła benedyktyni potrzebowali jakichś ważnych relikwii. Nie potrafiąc ich uzyskać w legalny sposób, postanowili użyć innej maetody. Zamyślano sprowadzić szczątki św. Wincentego z Saragossy, w tym celu wyeksportowano jednego mnicha do innego zakonu, żeby ten w sposobnym momencie mógł wykraść relikwie. To się jednak nie powiodło, ale zamysł zmieniono tylko w takim zakresie, że zwrócono uwagę św. Foy. Zaufany mnich został wysłany do Agen, gdzie przez dziesięć lat starał się zdobyć zaufanie, aż wreszcie udało mu się potajemnie ukraść wymarzony skarb. Dziesięć lat - teraz już wiem, skąd się wzięło określenie; benedyktyńska cierpliwość.

Cnotliwi złodzieje z Conques uzyskali cenne relikwie, w rezultacie czego szybko zaczęła wzrastać ilość pielgrzymujących wiernych.

P1140253.JPG

P1140254.JPG

P1140255.JPG

P1140256.JPG
Ostatnio edytowano 22.02.2015 22:05 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.02.2015 20:39

"Dziś prawdziwych złodziei już nie ma . . . "

To jednak cierpliwość i determinacja złodzieja czyni :wink:

Tak mi przyszło do głowy , że jest to wskazówka dla potrzebujących , że ten pierwszy milion ( relikwię ) to jednak ukraść trzeba . . . :idea: :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2015 21:58

piotrf napisał(a):To jednak cierpliwość i determinacja złodzieja czyni :wink:

Bóg nagrodził ich przedsiębiorczość - pielgrzymi zaczęli walić tabunami. 8)

piotrf napisał(a):Tak mi przyszło do głowy , że jest to wskazówka dla potrzebujących , że ten pierwszy milion ( relikwię ) to jednak ukraść trzeba . . . :idea: :lol:

Być może znasz dzieje Księgi z Kells i św. Kolumbana. Chyba pierwszy w historii proces o prawa autorskie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2015 22:22

Przypomniał mi się Sanderus z "Krzyżaków", który
w ofercie miał:

kopytko z osiołka, na którym odbyła się ucieczka do Egiptu; pióro ze skrzydeł archanioła Gabriela; olej, w którym poganie świętego Jana chcieli usmażyć; szczebel z drabiny, o której się śniło Jakubowi oraz łzy Marii Egipcjanki.
Wśród odpustów polecał: całkowite, na pięćset, trzysta lub dwieście lat - jak również tańsze "aby i ubodzy ludzie mogli je nabywać i tym sposobem czyśćcowe męki sobie skracać".
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Francja - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone