Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mały kraj na wielkie wakacje. Słowenia 2019

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 04.08.2019 08:02

Bardzo miło wspominam Słowenię, sympatyczny kraj.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2019 12:46

No to dużo szczęścia na "nowej" drodze życia :oczko_usmiech:
A na pierwszą rocznicę ślubu koniecznie do Apulii ... albo do Grecji :smo:
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 04.08.2019 13:01

bo w bagażniku mamy tylko resztki wódki weselnej i wina od gości.

Do tego piękne widoki i więcej nic nie trzeba :D :D :lol: :lol: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2019 13:41

Marta, wszystkiej NAJ na Nowej Drodze! :D A to niespodzianka... 8)

ruzica napisał(a):Swoją wiedzę na temat słoweńskiej pogody czerpałam z oglądania skoków narciarskich w Planicy, w ostatni weekend marca. No, a skoro w marcu tam tak słonecznie i ludzie w telewizorze bez kurtek, to ubzdurałam sobie, że na koniec maja i w czerwcu będą tam panowały tropiki :? :mrgreen:

Uśmialiśmy się z tego z Małżem :lol:
W sumie dedukcja poprawna - Puchar Świata w Planicy zawsze z idealną pogodą :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.08.2019 13:53

Dużo szczęścia na Nowej Drodze Życia! :D

Deszcz ponoć symbolizuje łaskę, obfitość i błogosławieństwo, więc nie taki zły ten początek małżeńskiego życia. :smo: :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.08.2019 19:17

Byłem, widziałem, powspominam. Również chodzi nam po głowie urlop poświęcony tylko Słowenii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2019 19:21

O, widziałem przebitkę na Trst (Triest) i Slovenija - w Trieście to mógłbym zamieszkać a Słowenii nigdy dość :mrgreen:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 05.08.2019 08:38

mysza73 napisał(a):No to dużo szczęścia na "nowej" drodze życia :oczko_usmiech:

maslinka napisał(a):Marta, wszystkiej NAJ na Nowej Drodze! :D A to niespodzianka... 8)

Mikromir napisał(a):Dużo szczęścia na Nowej Drodze Życia! :D

Dziękuję Wam dziewczyny :smo:

KarKoz napisał(a):Bardzo miło wspominam Słowenię, sympatyczny kraj.

Sympatyczny do dobre określenie. Słoweńcy bardzo przyjaźni. Chyba bardziej niż Chorwaci.

mysza73 napisał(a):A na pierwszą rocznicę ślubu koniecznie do Apulii ... albo do Grecji :smo:

Apulia się kiedyś doczeka. Na razie zaplanowałam operację Orebić :mrgreen:

Tuti napisał(a):
bo w bagażniku mamy tylko resztki wódki weselnej i wina od gości.

Do tego piękne widoki i więcej nic nie trzeba :D :D :lol: :lol: :papa:

Alko i widoki to żelazny punkt urlopu :mrgreen: No, ale coś jednak trzeba było jeść :D

maslinka napisał(a):W sumie dedukcja poprawna - Puchar Świata w Planicy zawsze z idealną pogodą :D

S. nawet stworzył teorię spiskową, jakoby Słoweńcy w weekend z PŚ sztucznie sterowali pogodą :wink: :lool:

Mikromir napisał(a):
Deszcz ponoć symbolizuje łaskę, obfitość i błogosławieństwo, więc nie taki zły ten początek małżeńskiego życia. :smo: :D

O, nie wiedziałam o tym. Mam nadzieję, że się sprawdza, bo w pierwszych dniach deszczu było w nadmiarze.

te kiero napisał(a):Byłem, widziałem, powspominam. Również chodzi nam po głowie urlop poświęcony tylko Słowenii.

Pamiętam Waszą objazdówkę. W Słowenii zdecydowanie jest co robić przez 2 tygodnie.

pääkäyttäjä napisał(a):O, widziałem przebitkę na Trst (Triest) i Slovenija - w Trieście to mógłbym zamieszkać a Słowenii nigdy dość :mrgreen:

Trst mi się bardzo spodobał, ale mieszkać to bym mogła w słoweńskiej wsi alpejskiej :D
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 06.08.2019 19:25

[b]Odcinek 2

27-05-2019, poniedziałek. Smętne spacery w deszczu cd.[/b]

Z Radovljicy pojechaliśmy do kolejnego miasta- Kranja. Jak na Słowenię, to miasto całkiem duże(niespełna 40 tys. mieszkańców). Raczej nie turystyczne a przemysłowe- widać jakieś brzydkie stare fabryki i kominy.

Zaparkowaliśmy tradycyjnie- darmowo pod dużym sklepem. Stamtąd około kilometra spacerku i jesteśmy w centrum.

Ryneczek jest spory, ale trochę zaniedbany:

slo9.jpg

Ale jakieś ładne uliczki z ładnymi domkami się znajdą:

slo10.jpg

Jest też Zbigniew Wodecki :wink: 8O

slo11.jpg

Tak naprawdę to jest Franc Preseren- słoweński poeta romantyczny.

Jest też kościół sw. Różańca z XVI w.- najważniejszy tutejszy zabytek:

slo12.jpg

Ktoś mu tylko uciął wieżę :lol:
Zmokła kura przy fontannie ;)

slo13.jpg

Na końcu starówki jest coś w rodzaju punktu widokowego, ale widoki znów przeciętne:

slo14.jpg

Powoli robimy się głodni. Wychodzimy z zabytkowej części Kranja taką uliczką:

slo15.jpg

Po drodze obserwuję Słoweńców- siedzą w knajpianych ogródkach, jedzą, piją. Deszcz im kapie na głowy, a oni jacyś szczęśliwi 8O No, tak dociera do mnie, że taka pogoda to musi być tutaj norma :?

Dziś zjemy w polecanej internetach sieciówce https://dasistwalter.eu/sl/ Specjalnością teko miejsca są ćevapi i bośniackie zupy. Było całkiem dobrze :)

Po obiedzie jedziemy zwiedzać kolejne miasto. Zdradzę, że najładniejsze z wszystkich 3, no , ale o tym następnym razem.

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.08.2019 19:36

ruzica napisał(a): Obrazek

Pogoda Was nie rozpieszczała ... :?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2019 20:27

Prešeren to taki słoweński Mickiewicz i na niektórych portretach, mz, nawet go przypomina ;), np. tutaj:

Obrazek
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 06.08.2019 21:06

mysza73 napisał(a):Pogoda Was nie rozpieszczała ... :?

Tak było przez 3 pełne dni i kawałek czwartego :? Jakim cudem ja nie wpadłam wtedy w depresję, to najstarsi słoweńscy górale nie wiedzą...

maslinka napisał(a):Prešeren to taki słoweński Mickiewicz i na niektórych portretach, mz, nawet go przypomina ;)

Widziałam ten portret. Mickiewicza to może i trochę przypomina, za to w ogóle nie przypomina siebie z pomnika :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.08.2019 21:26

Wszyscy tylko Planica i Planica a w Kranju też jest skocznia narciarska :) , ciut mniejsza co prawda, Bauhenk się nazywa. Odbywają się tam zawody i latem i zimą ale głównie niższej rangi.
Samo miasto pamiętam że jakoś nie zrobiło większego wrażenia, dziwne że przez tyle lat nie odnowili sobie rynku :roll: . Radovljica mimo że mniejsza, podobała się bardziej.
Bardziej niż Preseren z Kranjem kojarzy mi się Robert Kranjec :wink: .
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 07.08.2019 20:55

kulka53 napisał(a):Wszyscy tylko Planica i Planica a w Kranju też jest skocznia narciarska :)

Nie widziałam skoczni w Kranju. Pewnie tonęła we mgle :? A Planica będzie, ale później :idea:

kulka53 napisał(a):Samo miasto pamiętam że jakoś nie zrobiło większego wrażenia, dziwne że przez tyle lat nie odnowili sobie rynku :roll: . Radovljica mimo że mniejsza, podobała się bardziej.

Mam identyczne odczucia.

kulka53 napisał(a):Bardziej niż Preseren z Kranjem kojarzy mi się Robert Kranjec :wink: .

Oczywiście :) Robert Kranjec z Kranja- to musi być wypowiedziane głosem Vladimira Šaranovića :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.08.2019 23:42

Samych wspaniałości na Nowej Drodze Życia dla Was :D

Słowenia może w tym roku wygrać z Chorwacją , jeżeli chodzi o nasz jesienny wyjazd ( podobno przełom września i października ma być piękny :wink: ) , tym bardziej cieszy mnie Twoja relacja i ciekawi .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija