napisał(a) scood74 » 17.11.2011 21:36
tak poglądowo
lokalną ciekawostką przyrodniczą jest to co widać na ostatnim zdięciu czyli codziennyspektakl w czasie którego osy tamtejsze wielkości polskiego szerszenia ciągną po ziemi do swojej norki takie wielkie pająki mieszkające masowo w szpatrach w tych kamiennych murkach
oglądałem o tym film przyrodniczy ale niewiedziałem że to sie dzieje poza afryką polega to na tym że osa ukłuciem paralizuje pająka ale go nie zabija po zaciągnięciu go do swojej norki składa w ciele pająka jajka i jej larwy żywią się tym cały czas żywym ppająkiem az urosną , oczywiście docelowo pająk tego nie przeżywa
jeśli komuś przeszkadza robactwo niech tam nie jedzie .....
jest jeszcze kilka innych ciekawych lokalnych gatunków .....
nam one nie przeszkadzały i niemieliśmy z tego powodu jakichkowiek problemów
ktoś tu napisał że miejsce jest na tyle oddalone od cywilizacji że nie da się zwiedzić z niego wyspy
na piechotę faktycznie
do miasta Hvar jest ok 40 km na drugi koniec wyspy niecałe 30km
zwiedziliśmy wszystko co trzeba gdybym miał znaleźć jakiś negatyw to to że na całej wyspie nie ma stacji LPG co dla mnie miało pewne znaczenie bo jeździłem na benzynie i jest zdaje się tylko 1 stacja paliwowa, trzeba o tym pamiętać
niezapomniane przeżycia są związane z drogami na tej wyspie szczególnie w północnej części
nie bez powodu CHorwaci jeśli komuś życzą śmierci mówią podobno "Obyś zgnął na drogach Hvaru..."
więcej reklamować nie będę bo faktycznie pojawie sie tam w przyszłym roku i nie będzie wolnych miejsc
zresztą dojechanie tam wymaga naprawdę zaawansowanej wiedzy kartograficznej
i oczywiście samozaparcia bo w mojej automapie w tej lokalizacji nic nie było