Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Malta???

Nazwa Malta pochodzi od greckiego słowa miód. Na Malcie znajdują się światowej klasy miejsca do nurkowania. Najpopularniejsze imiona w tym kraju to Józef i Maria. Przy większości numerów domów znajduje się święty obrazek. Valletta jest najdalej wysuniętą na południe europejską stolicą. Uniwersytet Maltański jest jednym z najstarszych uniwersytetów w Europie, został założony w 1592 roku.
Torcida1
Croentuzjasta
Malta???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 17.07.2010 20:55

Witam Chciałbym się wybrać z grupą znajomych na Maltę w drugiej połowie września i mam kilka pytań z tym związanych do tych, którzy byli na Malcie:

- jak z pogodą (słyszałem różne opinie)?

- gdzie nocować (interesują nas hotele * i ** gwiazdkowe, coś niezbyt drogiego, ale jakby się dało z klimą; w miarę blisko Paceville/St Julian's)?

- jak z imprezami we wrześniu?

- jak się kształtują ceny (chcielibyśmy polecieć na 10 dni i wydać max 3 tys zł, jest to realne?)

Proszę o pomoc i pozdrawiam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 18.07.2010 07:21

Nikt Ci na razie jeszcze nie odpowiedział, a to co ja wiem, to niestety dane już sprzed 7 lat i na dodatek z drugiej połowy lipca.

Wtedy pogoda była... Hmmm. PIĘKNA :D - plus 50 i więcej - w dzień i noc; palące słońce. Nigdy wcześniej i nigdy później nie byłam tak opalona :D:D:D:D Ale tubylcy nam mówili, że nawet im jest tak jakby gorąco, więc możliwe, ze to kolejna anomalia była ;)

Planujesz wg mnie bardzo rozsądnie tę klimę - my poszłyśmy na to, żeby było jak najtaniej. Spałyśmy w takim dwugwiazdkowym studio - z kuchnią i łazienką. Bez klimy - potworność, bo temperatura w nocy nijak nie spadała. Tylko słońce nie paliło ;). Próbowałam spać z głową w wentylatorze, a i to niewiele pomagało ;) :D

Jeśli nastawiasz się na imprezowanie, to faktytcznie - podobno w tamtym rejonie najlepiej. My mieszkałyśmy w zacisznej Mellieha Bay - bardzo miła plaża piaszczysta. Ale jesli chodzi o plaże, to zdecydowanie bardziej polecałabym - przecudnej urody Golden Bay, Ghajn Tuffieha Bay i Gnejna Bay - wszystkie obok siebie. PRZEBAJECZNE ze złotym piaskiem.

Jest jeszcze Błękitna Laguna i bielutki piasek na sąsiedniej maleńkiej wysepce Comino (dopłyniesz łódką) no i wyspa Gozo - odbiegająca swoim charakterem od skalistej, suchej Malty. Bardziej zielona, spokojna (i dużo droższa podobno).

Na wszystkich wyspkach jest tyle do zobaczenia - cudów natury (to przede wszystkim!!!), prehistorii, historii (Caravaggio w katedrze!!!) i w ogóle fascynujących ciekawostek (ten ich język - coś jak pokrzyżowany arabski, angielski, włoski, hiszpański, francuski - cudownie się słucha!), że mi by było żal tylko imprezować. Tym bardziej, że tanio nie było i pewnie nie jest.
A z tych ciekawostek - jak na pewno wiesz, to kraj bardzo mocnego katolicyzmu. Przejawia się to też m.in. widowiskowymi świętami z okazji wspomnień patronów poszczególnych miejscowości. Właściwie to co tydzień w weekendy były wielkie lokalne festy z fajerwerkami, muzyką, jedzeniem itp. Choć pewnie o innym imprezowaniu myślisz ;) :D:D:D:D

Co do kasy, to nie mam pojęcia teraz. Wiem, że było drogo - jak to z reguły na każdej wyspie, a na dodatek skalistej. My miałyśmy swoje jakieś tam szybkie jedzenie. Generalnie żyłyśmy ogromnymi słodkimi arbuzami, wodą i przepysznym chlebem. Jak ktoś mówi, że polski najlepszy, to musi koniecznie skosztować tego z Malty.

Jeśli zamierzacie zjeździć wyspę, to jest tam bardzo dobra sieć autobusów (ruch lewostronny, więc udawało mi się mylić kierunki :)) i warto wtedy kupić sobie bilet tygodniowy (7 lat temu kosztował 5,5 LM - więc juz po tym widzisz, że drogo - lira malatańska to wtedy było +/- 10 zł. Obawiam się, ze niewiele się zmieniło "na korzyść".

Przepraszam, ze może niezbyt konkretnie pomogłam. Rozpędziłam się, bo mnie zauroczyła Malta i jak już zjeżdżę świat, to tam wrócę :lol:
Nie wiem czy warto lecieć tak daleko, w tak cudowne miejsce, żeby tylko imprezować. Co do tych cen i hoteli, to spróbuj poszukać na innych forach. Jak coś znajdę, to Ci podrzucę tutaj. Pozdrawiam serdecznie!!!
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 18.07.2010 13:17

Dzięki za odpowiedź! Zdecydowanie nie zamierzamy tylko imprezować. Sądzę, że 10 dni wystarczy by znaleźć jakiś racjonalny kompromis pomiędzy imprezowaniem, zwiedzaniem i byczeniem się:) Znalazłem ofertę całkiem ciekawego hostelu blisko St Julian's. Moje pytanie jest inne: jaką linią lotniczą najlepiej tam polecieć? Byłoby w ogóle super, gdyby znalazło się jakieś połączenie z Wrocławia:)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 18.07.2010 13:53

Myśmy te sto lat temu złapały fajną okazję - za pośrednictwem Triady - 1500 zł z lotem i tym studio (bez klimy - od 18 lipca do 1 sieprnia). Teraz chyba Triada już nie ma czegoś takiego. Lecieliśmy charterem LOT-owym.

Wydaje mi się, że z Wrocławia (jeśli ma być jak najtaniej) warto poszukać lotu do Londynu (Luton) z WizzAirem. A może też Bristol hmmm. Trzeba by poszukać dokładnie. A potem z Anglii na Maltę Ryanair lata.
Lufthansa na pewno.

Sprawdź sobie też dziś szybciutko trwającą do jutra promocję Ryanaira z Krakowa na Maltę - do jutra za loty na wrzesień, październik.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2010 14:06

Najtaniej dolecisz tak jak Ci U-la radzi - z KRK Ryanair'em, we wrześniu ponizej 400 zł z bagażem podręcznym.
Z Wrocka lata Air Malta - cena w liczbach podobna jak z KRK ale złotówki zastąp euro :wink:
Jakbym był na Twoim miejscu to Wrocław zamieniłbym na Berlin - masz tam rzut beretem a ceny za połaczenia liniami regularnymi zdecydowanie nizsze jak w PL.

Powrót do Malta - Malta