Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MALTA czerwiec 2014

Nazwa Malta pochodzi od greckiego słowa miód. Na Malcie znajdują się światowej klasy miejsca do nurkowania. Najpopularniejsze imiona w tym kraju to Józef i Maria. Przy większości numerów domów znajduje się święty obrazek. Valletta jest najdalej wysuniętą na południe europejską stolicą. Uniwersytet Maltański jest jednym z najstarszych uniwersytetów w Europie, został założony w 1592 roku.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 20.01.2015 16:00

16 czerwca poniedziałek
W tym dniu pojechaliśmy na plażę Paradise Bay. Z Bugibby należy wsiąść w autobus nr 221 w kierunku Cirkewwy-promu na Gozo i motorówek na Comino. Wysiąść należy na 3 przystanku od końca, przed terminalem promowym i następnie skręcić w uliczkę w lewo i przejść się około 900 m. Plażą bardzo fajna, z biegiem czasu pojawiało się coraz więcej turystów. Na plaży znajduje się bar i restauracja, można wypożyczyć leżaki i parasole.

Kilka fotek z plaży
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na plaży spędziliśmy cały dzień, a wieczorem standardowo rundka po mieście ;)

Kolejny dzień to wyjazd do domu, niestety...
...CDN...
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 20.01.2015 16:10

17 czerwca wtorek, dzień wyjazdu.

Tego dnia pokoje w hotelu musieliśmy opuścić do godz. 11. Jako, ze odlot mieliśmy dopiero o 20:20 poprosiliśmy o możliwość przechowania bagaży. Następnie udaliśmy się na spacer po Bugibbie. Tego dnia niebo było zachmurzone i była bardzo duża wilgotność powietrza. Temperatura przekraczała 30 st. w cieniu. Ciężko się nawet oddychało. Przed 17tą powróciliśmy do hotelu po bagaże, pożegnaliśmy się i autobusem nr X3 udaliśmy się na lotnisko.
Obrazek

Po przybyciu na lotnisko zaczął lać deszcz i pojawiła się burza, tak jakby Malta płakała, że wyjeżdżamy ;)
Na miejscu okazało się, że nasz lot będzie miał opóźnienie i wylecieliśmy około 40 minut po czasie. Mieliśmy obawy, bo mieliśmy pociąg z Wrocławia do Gdańska o 23:54. Do Wrocławia przylecieliśmy o 23:20, następnie szybko do taksówki, gdzie taksówkarz stwierdził, że zdążymy. Do pociągu weszliśmy o 23:52 :) i pojechaliśmy dalej. Na tym podróż się zakończyła.

W następnym poście postaram się zrobić małe podsumowanie.

KONIEC
Ostatnio edytowano 21.01.2015 10:05 przez kanarowski, łącznie edytowano 1 raz
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 20.01.2015 17:48

Ładna ta Malta w Twojej relacji.
Muszę przyznać, że teraz promocje na loty do tego małego państewka będę baczniej wypatrywał :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2015 18:22

Bardzo fajna relacja, podoba mi się Malta, :D

może trochę za mało tam jest zielonego koloru :wink: 8)
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 21.01.2015 10:04

Lednice napisał(a):Bardzo fajna relacja, podoba mi się Malta, :D

może trochę za mało tam jest zielonego koloru :wink: 8)

Nam też się bardzo podobało na Malcie, fakt zielonego koloru mało, ale są inne uroki, zwłaszcza te drogi, wzdłuż których kwiaty rosną, to robi wrażenie.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 21.01.2015 10:30

Również podglądałem relację. Było całkiem malowniczo i ogólnie Malta u Ciebie na plus. :)
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 23.01.2015 11:00

PODSUMOWANIE

Ogólnie bardzo nam się podobało na Malcie. Malta jest niewielkich rozmiarów co ułatwia poruszanie. Komunikacja autobusowa działa bardzo sprawnie i jest bardzo tania. Chcę dodać, że na Malcie jest dużo zabytków sprzed kilku tysięcy lat, w tym świątyń megalitycznych, których nie zwiedzaliśmy, więc przekrój zabytków jest duży. Są też piękne miejsca do plażowania i ogólnie Maltańczycy są bardzo przyjaźnie nastawieni, zawsze pomogą, podpowiedzą itp.

Hotel Coral w Bugibbie, trzy gwiazdki, ze śniadaniami i obiadokolacjami. Śniadania w godz. 7:30-9:30, a obiadokolacje od 18:00-20:30. Śniadania angielskie monotonne, głównie jajka pod wszelkimi postaciami plus chleb, ciasto, kiełbasy, dżemy, sery, napoje, płatki itp. Obiady kilku daniowe w formie szwedzkiego stołu, naprawdę przepyszne, codziennie kilka rodzajów mięs, zupy przystawki itd. Ceny piwa i wody w sklepie hotelowym niższe niż w niektórych sklepach. Pokoje sprzątane codziennie. Z tego co zauważyłem w internecie to hotel ma średnie opinie tzn. około 60-65 pkt na 100 na różnych portalach. My nie mieliśmy zastrzeżeń do niczego. Czysto, smacznie, klima działała. Pokój rezerwowaliśmy na jednej ze stron pośredniczących. Hotel doskonale położony, blisko do przystanków wylotowych z miasta (ok. 200m, jak i powrotnych 50m lub 400m). Personel hotelu bardzo uprzejmy i pomocny. Basen na dachu. W hotelu w sumie tylko spaliśmy i jedliśmy posiłki.
Widok z dachu hotelu
Obrazek
Widok na basen
Obrazek

Komunikacja koszt to 6,5 Euro za tygodniowy bilet, na którym można jeździć ile się chce i dokąd się chce, oprócz autobusów nocnych. W 90% autobusy klimatyzowane, czasami zdarzą się małe opóźnienia.

Restauracje ceny za dania obiadowe różnie od 8 do 16 euro. Pizze od 3-4 euro wzwyż. W MC Donalds ceny zbliżone do polskich, nieco drożej. Są jeszcze takie małe gastronomie nazywają się Pastizziera. Za kilka euro można najeść się do syta. Serwują różne szybkie dania, w tym kawałki pizzy. Ceny w barach od 2 euro za piwo.

Bugibba miasto bardzo zabudowane jak inne na Malcie. Centrum nocnego życia to Bugibba Square i okolice plus bulwar nadmorski. Z hotelu do centrum mieliśmy jakieś 400-500 m. Można z hotelu podjechać autobusem jak się trafi. W centrum pełno sklepów z pamiątkami i innymi zwykłymi rzeczami, barów, restauracji, kilka dyskotek, jest w czym wybierać. Jest Pizza Hut, MC Donalds. Nie polecam wynajmować samochodu na Malcie. Ruch lewostronny jak w Anglii poza tym problemy z miejscami parkingowymi. Paliwo droższe o około 50 gr - 1 zł niż w Polsce. Świetne miejsce wypadowe, do Valetty ok. 35-60 min w zależności od linii, 30 min do przystani promowej, po 20 min na różne ciekawsze plaże, blisko do Mdiny, Mosty. Ogólnie podróż w najdalszy zakątek Malty licząc samą jazdę autobusem nie zajmie więcej niż półtora godziny. W mieście jest duży wybór hoteli.

Podróż na Maltę polecieliśmy z Wrocławia liniami Ryanair. Lot około 2,5 h. Wtedy niestety dla nas nie było jeszcze połączeń Wizzairem z Gdańska. Koszt to 171 zł i powrotny 211 zł od osoby.

Sklepy sklepów jest dużo i ceny w nich bardzo zróżnicowane, np. 2 litrowa woda kosztuje 1 euro, a zgrzewka 6 sztuk tej wody 1,90 euro :). Lody gałkowane w cenie 1,5E za gałkę, 2,5e 2 gałki, 3,5e 3 gałki. Przeogromny wybór win maltańskich, bardzo pysznych w cenach od 2 euro, a nawet niżej. Piwo w sklepach od 50-60 centów. Cen artykułów spożywczych nie znam, nie rozglądałem się za bardzo, ale z tego co kojarzę to były droższe niż w Polsce, ale przesady nie było. W Bugibbie był market Carrefour, gdzie ceny były niższe. Słodycze trochę droższe niż w Polsce.

Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę. :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.01.2015 19:49

Kolejna Twoja relacja ,którą fajnie się czytało i oglądało

Pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 23.01.2015 20:52

Relacja taka, że ja już bym leciał :D , ale jest tyle jeszcze innych miejsc :roll:

Ładnie pokazałeś Maltę w swojej relacji :D
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 24.01.2015 15:32

MarDomi napisał(a):Relacja taka, że ja już bym leciał :D , ale jest tyle jeszcze innych miejsc :roll:

Ładnie pokazałeś Maltę w swojej relacji :D

Dziękuję, starałem się ją pokazać taką jaką jest. Malta rzadki kierunek jeszcze w Polsce, ale coraz popularniejszy, a myślę, że jest warta uwagi, zwłaszcza, ze teraz mamy do niej bardzo tani dostęp z lotnisk w Krakowie i Wrocławiu (Ryanair) i Gdańsku (Wizzair). Dodam, że jak pytałem się w tym terminie w biurze podróży to ceny zaczynały się od 3200 zł za wycieczkę na osobę tylko ze śniadaniem. Samemu można zrobić o połowę taniej.
natala
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) natala » 07.04.2015 10:22

Zaglądam do twojej relacji któryś raz z rzędu ,ponieważ już za miesiąc również wybieram się na Maltę i to dokładnie do Bugibby :oczko_usmiech:
Mam pytanie jak tam wygląda z tą całą komunikacją publiczną ? Czy faktycznie jest taka masakra, bo moi przyszli teściowie właśnie wrócili z Malty (tyle że z st Julian's) i z ich opowieści wynika że praktycznie codziennie musieli czekać po półtora godziny na autobus ,ponieważ te nie zatrzymywały się (ponoć były pełne).
I tak się teraz zastanawiamy z narzeczonym czy może jednak nie rozważyć wynajmu skuterka ,bo szkoda marnować tygodniowego wyjazdu na czekanie na autobusy :roll:
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 09.04.2015 16:39

natala napisał(a):Zaglądam do twojej relacji któryś raz z rzędu ,ponieważ już za miesiąc również wybieram się na Maltę i to dokładnie do Bugibby :oczko_usmiech:
Mam pytanie jak tam wygląda z tą całą komunikacją publiczną ? Czy faktycznie jest taka masakra, bo moi przyszli teściowie właśnie wrócili z Malty (tyle że z st Julian's) i z ich opowieści wynika że praktycznie codziennie musieli czekać po półtora godziny na autobus ,ponieważ te nie zatrzymywały się (ponoć były pełne).
I tak się teraz zastanawiamy z narzeczonym czy może jednak nie rozważyć wynajmu skuterka ,bo szkoda marnować tygodniowego wyjazdu na czekanie na autobusy :roll:

Być może obowiązywał jeszcze rozkład zimowy i stąd autobusy były pełne, po prostu jeżdżą o wiele rzadziej. Ja oceniam pozytywnie komunikację publiczną. Owszem zdarzało się, że były pełne autobusy i nie wpuszczali. Ale takich sytuacji miałem maksymalnie kilka. Raz nie przyjechały pod rząd 2 autobusy, zgodnie z rozkładem co godzinę. Poszliśmy wtedy na inny przystanek i pojechaliśmy innym numerem. Poza tym jak jeden autobus jest pełny to jedziesz innym, który jedzie w inne miejsce, ale ma kilka wspólnych przystanków. Wysiadasz na ostatnim wspólnym, a z tego przystanku być może jedzie inny numer z innego kierunku w twoje miejsce docelowe. My tak kilka razy zrobiliśmy i zamiast się tłoczyć to jechaliśmy prawie pustymi autobusami :). Nie warto wypożyczać skuterka, a na pewno odradzam samochód, bo będzie wielki problem z miejscami parkingowymi. Do tego na Malcie jest ruch lewostronny jak w Anglii i trudno się przestawić na taki ruch. Poza tym bilet tygodniowy na wszystkie autobusy kosztuje tylko 6,5 euro i śmigasz do woli, oprócz nocnych linii. Na głównych dworach autobusowych, w tym w Bugibbie można dostać taką ulotkę z rozkładami linii na całej Malcie i będziesz wiedziała kiedy mniej więcej wysiąść i w jaki numer się przesiąść.
natala
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) natala » 11.04.2015 08:58

Oby tak było jak mówisz :D Dziękuję za poradę i pozdrawiam :)
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 17.03.2016 20:57

Własnie zaglądam do mojej relacji, patrzę a tu pierwsze zdjęcia imageshac mi wcięło :(. Będę musiał poprawić w najbliższym czasie.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 18.12.2016 16:06

W końcu znalazłem czas i powstawiałem te zdjęcia, które zniknęły i relacja znowu jest kompletna :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Malta - Malta