W powszechnym mniemaniu nas wszystkich uważamy że w Chorwacji urlop spędza masa naszych rodaków, niektórzy twierdzą że jest ich tam najwięcej ze wszystkich obcokrajowców.
Jak myślicie, na którym miejscu faktycznie jesteśmy, jeśli chodzi o nacje i liczby???
Ja sądziłem że po Niemiaszkach i Makaronach jesteśmy jeszcze na pudle czyli na 3-cim miejscu a tymczasem....
Wg danych chorwackiego ministerstwa turyskyki za 2003 rok sytuacja jest następująca:
1. Złoty medal - Niemcy 1.551.000
2. Srebro - Włosi 1.200.000
3. Brąz - Słoweńcy 918.000
poza pudłem:
4. Austriacy 708.000
5. Czesi 700.000
6. Węgrzy 340.000
7. POLACY 237.000
Tuż za nami Słowacy i Bośniacy, co biorąc pod uwagę ludność krajów (nas jest 38 mln a np. Słowaków tylko 6 mln.) pokazuje jak w gruncie rzeczy niewielu Polaków jeździ do HR.
Ciekawe czy jest to efekt biedy u nas, nieznajomości Chorwacji, faktu posiadania własnego morza (brrrr!) czy jakieś inne czynniki powodują że naszych sąsiadów jest w HR dużo więcej niż to wynika z samej statystyki.
I jeszcze jedna ciekawa uwaga; w 2002 roku do HR przyjechało 350.000 naszych by w rok później ta liczba spadła o ok. 30% podczas gdy inni w/w utrzymali swoje "pozycje' lub zwiększyli najazd na HR. Czym to tłumaczyć? Chyba tylko recesją w Polsc,e co najlepiej pokazuje jaki jest stan zamożności naszego społeczeństwa na tle sąsiadów (bo do Egiptu to te 30% raczej nie poleciało... )
A wiem to stąd, tj. z oficjalnej strony Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske:
http://www.mint.hr/TRAFFIC0312.pdf
zapraszam do lektury i ew. dyskusji bo z tych statystyk można wysupłać jeszcze parę innych, ciekawych wniosków / spostrzeżeń
P.S.
A co do samego tytułu to nie wiem czy to dobrze czy źle...